Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
konieczne jest dopisywanie nieistniejącej historii do zdjęcia.
Tak samo, jak konieczne jest dopisywanie komentarzy do nieistniejących słów. Gdzie wspominałem coś o złotym podziale czy spirali Fibonacciego? Trochę się chyba za bardzo zapędziłeś w swojej krucjacie przeciwko wszystkim i wszystkiemu. Wyraziłem własne zdanie (chyba wolno, to jest forum dyskusyjne, więc służy do dyskusji) na temat opublikowanych zdjęć (nie Twoich zresztą), a ty przypuszczasz na mnie frontalny atak wyssanymi z palca zarzutami. Tekstu o samolocie do góry nogami i poduszkowcu nawet nie będę komentował.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
Odnośnie ciasnego kadrowania - ogólnie zgadzam się i mam świadomość, że zgodnie z "kanonami" fotografii ruch potrzebuje przestrzeni, ale ja raczej nie jestem artystą, a dokumentalistą i świadomie tak ciasno kadruję, by przede wszystkim skupić się na statku powietrznym.
Nie chodziło mi o żadne kanony. Zauważ, że na zdjęciach w locie masz mocniej przycięty kadr przed niż za samolotem. Szczególnie zdjęcie nr 5 oglądane w małej skali (np. na telefonie) wygląda, jakby samolot niemalże dotykał dziobem krawędzi zdjęcia (podobnie zresztą na zdjęciu nr 2, ale tu jest tak samo ciasno z obydwóch stron). Moim (podkreślę to raz jeszcze) zdaniem przydałoby się tam więcej przestrzeni (więcej niż jest teraz, a nie więcej niż za samolotem). Zdjęcie nr 5 sprawia wrażenie, jakby samolot uciekał z kadru, przesunął się w chwili pomiędzy decyzją o naciśnięciu spustu migawki a momentem wykonania zdjęcia. Na #2 i #6 osobiście dałbym większy odstęp od krawędzi z każdej strony. Skoro jednak jest to świadome tak skadrowane – Ty tu jesteś autorem.