Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 181

Wątek: [Bangi] Samoloty

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

Domyślnie Odp: [Bangi] Samoloty

mnie wystarczylo 7 godzin spedzonych na lotnisku w stambule. myslalem, ze sie zanudze na smierc - w pamieci mialem spedzone nascie godzin na transferze na szeremietiewie, jeszcze w tamtym wieku, gdy bylo ono w remoncie i do dyspozycji mialem pusty korytarz i jeden bufet, wiekszosc czasu przespalem wtedy na plecaku - a tu ledwo zdazylem z przesiadka (no, moze ciut przesadzam, ale tylko ciut). lazilem po tym nowym ataturku tam i z powrotem i robilem zdjecia. nie jestem jakims specjalnym zwolennikiem blichtru (raczej zdecydowanie przeciwnikiem) i na codzien nie szukam tematow okolo-nowoczesno-architektonicznych, ale jak juz okazja byla... no kurde - mam naprawde sporo fajnych fotek z tych paru godzin. wrzuce do swojego watku, zeby ci nie smiecic.
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Qatary i Emiraty dla mnie na razie number 1 jeśli chodzi o wygodę i jakość obsługi
    szkoda tylko że cała polska influencerka lecąc do Dubaju robi totalny chlew na pokładzie

Właśnie zupdatowałem swój flight radar.. wypaliłem 21ton CO2 ale jestem usprawiedliwiony, bo dopiero od niedawna mam auto
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 09-01-2025 o 15:05
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

ja tam lubie "palic ceodwa" - przynajmniej lasy maja czym oddychac, bo jestesmy w epoce o jednym z najnizszych poziomow ceodwa w historii swiata, w dodatku blisko wartosci granicznych dla istnienia zycia na ziemi. obecnie mamy jakies 400ppm z kawalkiem, graniczne minimum to okolice 300ppm. w takim kambrze, ordowiku czy sylurze w atmosferze bylo dziesiec razy wiecej ceodwa, ok.4000-6000ppm, jura i kreda to ok.3000ppm.
    wiec latac, jezdzic, obserwowac, jak gadaja mechanicy.
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Ja choć kiedyś w spotting bardzo byłem zaangażowany to latać samolotem nadal bardzo nie lubię, choć zawodowo latam sporo.
    Co więcej statystyka twierdzi, że już nic nie powinno mi się przytrafić albowiem w trakcie 3-ciego w życiu lotu (na trasie Wawa-Rzym) na pokalacie MD-83 Alitallii zaliczyłem lądowanie w potężnej burzy (to był ten jeden raz kiedy ludzi na prawdę krzyczeli na pokładzie). A jakieś pięć lotów pózniej na niedoszłej trasie Wiedeń - Warszawa zaliczyłem ewakuację przez trapy ratunkowe z Fokkera 100 Austriana - po przerwanym starcie spowodowanym wybuchem i pożarem silnika.
    A nadal się boję

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Loty (pasażerskie) są najbezpieczniejszym środkiem transportu, bo są ścisłe i rygorystyczne procedury, które się przestrzega. Gdy się ich nie przestrzega, to wtedy są wypadki. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko nieprzewidzianego, ale ze względu na to, co napisałem w pierwszym zdaniu - w transporcie lotniczym to ryzyko jest małe.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

powszechna to wiedza.
    ale.
    to jest rowniez najlepszy przyklad na to, jaka sciema jest statystyka.
    no bo jak juz jest wypadek, to z reguly jest amen. skutecnosc niemal stuprocentowa, z malymi wyjatkami od reguly.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Bo człowiek jest stworzony do chodzenia po ziemi, a skrzydła mają inne loty/nieloty.;-)
    Ja sam mam nabite już sporo mil, ale jak nie muszę, to nie latam. Dzisiaj czasy takie, że każdy chce jak największego zysku, niestety często kosztem oszczędności na eksploatacji. Wymownym przykładem są linie rosyjskie z musu, ale nie tylko. Widzę różnicę w LOT na trasach przez wodę, co było wcześniej, a co jest teraz. Dobrze, że chociaż pilotów nie biorą zaraz po szkółce szybowcowej...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Bo człowiek jest stworzony do chodzenia po ziemi, a skrzydła mają inne loty/nieloty.;-)
    Ja sam mam nabite już sporo mil, ale jak nie muszę, to nie latam. Dzisiaj czasy takie, że każdy chce jak największego zysku, niestety często kosztem oszczędności na eksploatacji. Wymownym przykładem są linie rosyjskie z musu, ale nie tylko. Widzę różnicę w LOT na trasach przez wodę, co było wcześniej, a co jest teraz. Dobrze, że chociaż pilotów nie biorą zaraz po szkółce szybowcowej...
    Akurat dziś piloci liniowi, którzy latali kiedyś szybowcami są na wagę złota

Automatyzacja kokpitu prowadzi do patologii - szczególnie objawiającej się w azjatyckich liniach lotniczych, gdzie poza poważnymi problemami z CRM wynikającymi z naleciałości społecznych panuje ogólna tendencja do latania wyłącznie na automacie.

Świetnym case-study jest wypadek Asiany w San Francisco, gdzie dwóch doświadczonych pilotów nie było w stanie posadzić ręcznie na ziemi maszyny, w której nawalił (a w zasadzie został źle ustawiony) jeden z systemów automatycznych.

Jest to również dobry przykład jak bardzo zmieniły się same samoloty. Piloci przywalili w skarpę oddzielającą początek pasa od wody potężnym 777, który na skutek tego przekoziołkował przez skrzydło i oczywiście się zapalił a jedyna ofiarą była dziewczynka, która w trakcie katastrofy wypadła z samoloty i przeżyła ale przejechała ją straż pożarna jadąca na ratunek...

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 09-01-2025 o 21:55
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

niedawno gdzies wyczytalem, ze jakies linie chca w ramach oszczednosci wysylac po jednym pilocie zamiast dwoch.
    a ja zdecydowanie wole jednego kierowce zamiast dwoch. i tylko wtedy, gdy to ja jestem tym jednym.

aczkolwiek z tym pierwszym wcale mi nie do smiechu.

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Akurat dziś piloci liniowi, którzy latali kiedyś szybowcami są na wagę złota

p,paw

Zgadzam się. Mieszkam w miasteczku gdzie jeszcze niedawno operował pułk lotniczy. Na każdym kroku można tu spotkać emerytowanego pilota wojskowego. Znam osobiście kilkoro dzieci tych byłych pilotów, którzy poszli w ślady ojców. Zawsze była to droga od aeroklubu jako nastolatkowie. Wiele godzin nalatane na szybowcach, Antkach i wszystkim tym co dysponował aeroklub. Tak więc droga do pilota liniowego była długa ale nabywali doświadczenia i ogłady. Z drugiej strony mam znajomych których dzieci nic nie mając wspólnego z lataniem postanawiają zostać pilotami liniowymi. Dwa albo trzy lata im to zajęło. Zaczynali od lotu zapoznawczego na szybowcu a potem po kolei licencje, kredyt na licencje i teraz już latają na prawym fotelu.

Mam dwóch serdecznych kolegów, którzy przeszli tą pierwszą drogę. Jeden lata teraz w LPR a drugi lata w JetStory na Globalu. Nie bałbym się z nimi latać nawet drzwiami od stodoły ale widząc chłopaka kolegi, który świeci biała koszulą z pagonami jak odwiedzi rodzinne strony to miałbym już wątpliwości. Na szczęście operuje na Teneryfie :-)

Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów