Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Canon RF 135f1.8 L

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon RF 135f1.8 L

Jak dla mnie różnica 85 vs 135 jest ogromna. Te rozplaskane twarze jakby ktoś je walcem przejechał a potem położył uszy obok policzków. Myślę że 85 to max w portrecie, nawet RF 100 macro który świetnie się sprawuje w plenerze- spłaszcza twarze już za mocno zwłaszcza jak się porówna efekty z obu.
    Oczywiście to efekt ogniskowej a nie wina marki obiektywu.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Ale to zależy chyba co kto lubi. Dla mnie akurat 135 to świetna portretówka (konkretnym szkłem, 70-200 tutaj już nie działa).
    Ale ja truskawki cukrem...
    Poza tym pytanie nie było jaka ogniskowa lepsza, tylko czy warto kupować 135 RF, mając 135 EF.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Jak dla mnie różnica 85 vs 135 jest ogromna. Te rozplaskane twarze jakby ktoś je walcem przejechał a potem położył uszy obok policzków. Myślę że 85 to max w portrecie, nawet RF 100 macro który świetnie się sprawuje w plenerze- spłaszcza twarze już za mocno zwłaszcza jak się porówna efekty z obu.
    Oczywiście to efekt ogniskowej a nie wina marki obiektywu.
    85 i 135 są do różnych portretów. Pewnie dlatego masz odczucie nadmiernego spłaszczania. Biorąc pod uwagę, że 135 jest dla ciasnych portretów, to stopień spłaszczenia powinien być taki sam jak przy 85 dla szerszych portretów
    R3 + RF85LDS

Uprawnienia umieszczania postów