Panowie, AF servo działa mi aktualnie tak, że mam punktowy na środku ekranu i jak wykryje zwierzę, czy jakiś tam obiekt, to automatycznie AF leci na ten obiekt mimo, że tam nie celuję. W menu jak wejdę w AF -> 1 rubrykę to mamy "SerwoAF z śl.całego obsz." i tutaj jak to wyłączę to działa to tak jakbym chciał, tj mam AF punktowy ustawiony na środku i mimo, że jakiś obiekt się pojawi w kadrze, to on i tak będzie ostrzył tam gdzie mam punkt AF. Chciałem to ustawić sobie pod jakimś przyciskiem (ON/OFF tego "SerwoAF z śl.całego obsz." )...

...No i oczywiście jest coś takiego do wyboru w menu 6 (pomarańczowym/brązowym), rubryka 3, "Dostosowanie przycisków" i w moim przypadku chcę sobie to ustawić na przycisku włączania/wyłączania nagrywania filmu. W drugim rzędzie pierwszy obrazek, czyli "Rozp./zak.śl.AF całeg obsz." ustawiam sobie to i... jak to włączę, to w ogóle on sobie ostrzy gdzie zechce. Znika mi punkt środkowy AF a pojawia się kratka która sobie lata sama po ekranie i ostrzy gdzie zechce . Myślałem, że może ma to związek z "Obiekt do wykrycia", więc daję tutaj OFF a i tak nic to nie daje i kratka lata jak zechce, randomowo

Jak to dobrze ustawić? Podsumowując - wybierając to stricte z menu działa to poprawnie, ale ustawiając to pod jakimś przyciskiem działa tak, że nie działa

PS: mam nadzieję, że opisałem to zrozumiale