Szybkość zapisu RAW na UHSII jest w praktyce porównywalna do szybkości zapisu JPG na UHSI.
W R6 mam obie i po zgraniu kasuję RAWy z pierwszej pozostawiając w spokoju tą wolniejszą z JPG aż do zapełnienia. I właśnie gdy zapełnię połowę tej wolniejszej karty JPGami aparat ma takie zwłoki przy uruchamianiu a nawet przy wybudzaniu. Po wykasowaniu lub wyjęciu UHSI wszystko wraca do normy. Jestem więc pewien że chodzi o wstępne odczytanie zawartości kart po włączeniu aparatu.
#Nozanu - też tak myślałem, ale karty mam praktycznie zawsze puste. Po prostu po obrobieniu zdjęć formatuję kartę i tyle. Nie trzymam nic na kartach. Co ciekawe jeden gość na jakiejś grupie Facebookowej zgłaszał problem, że ma kłopot, ale przy zapisie zdjęć (ja mam tylko przy odczycie). Tj kiedy wali np serie zdjęć, to mu nagle przycina się na te około 10 sekund i raczej nie chodziło mu o bufor zapełniany przy 40fps. On ma gorzej, bo ja zdjęcia robię jak chcę.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Czyli w ogólnym rozrachunku sklep wziął koszty na siebie? Cyrk na kolkach.
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Z tego co pamietam to w przypadku drozszych sprzetow na fb radza od razu pisac do oddzialu europejskeigo bo jest zupelnie inna obsluga. Ciekaw jestem jak sie zakonczyla sprawa parowania od srodka rf400 jaka tu wyszla kilka lat temu.
A może tak duży sklep ma większą siłę w rozmowach z profesjonalnym serwisem niż jednostka?
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz