Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
Jako, że miałem przyjemność testować przez kilka dni R6m2 to napiszę kilka zdań jak widzę ten aparat.
Na wstępie przypomnę tylko swoją drogę, bo wg mnie to jest ważne (pominę apsc): 6D -> 6D2 -> aktualnie R (i głównie na porównaniu do R się skupię).
Dodam, że miałem okazję również testować w ubiegłym roku R5.

Aparat większy od R i dużo lepiej leżał w dłoni. Nie czułem potrzeby używana gripa, który używam z R. Zero zastrzeżeń do wykonania, w zasadzie po 1 dniu już byłem przyzwyczajony do nowej klawiszologii.

Szybkość działania - wszystko działa zdecydowanie szybciej niż w R. AF błyskawicznie łapał twarz/głowę/oko i potrafił dużo sprawniej trzymać na oku punkt. Generalnie odnosiłem wrażenie, że AF dużo lepiej "trzymał" punkt, który mu wskazywałem do śledzenia. Śledzenie obiektów oczywiście super sprawa, choć w kontekście samolotów mam jedno zastrzeżenie, tzn. fotografując samoloty, szczególnie z boku, staram się punkt AF trzymać mniej więcej na środku samolotu (a tutaj śledzenie obiektów łapie generalnie dziób, mi to trochę przeszkadzało), ale i tak generalnie AF bije na głowę szybkością łapania ostrości ten z R. Co dla mnie ciekawe, połączenie ze smartfonem i Camera Connect również odbywało się zdecydowanie szybciej niż w R.

Obrazek z R6m2 podoba mi się zdecydowanie bardziej niż z R czy nawet R5. Odniosłem również wrażenie, że szczególnie na wyższym ISO (powyżej 1600) szumi zdecydowanie mniej niż R/R5. W jakimś mocniejszym operowaniu suwakami wywala mniej szumu niż w R. Zero zastrzeżeń do obrazka, zaryzykował bym stwierdzenie, że bardzo zbliżony do tego legendarnego z 6D.
Prądożerność miałem w zasadzie podobną jak w R.

Czy kupię R6m2? Aktualnie nie kupię, bo po prostu nie potrzebuję w najbliższym czasie takiej zmiany. Nie zmienia to faktu, że przez pryzmat moich hobbystycznych potrzeb, aparat naprawdę super. Dużo bardziej mi przypadł niż R5.
A jak oceniasz kwestie wychodzenia z cenii w porownaniu z R5? Albo redukcji przepalen ?