Strona 51 z 52 PierwszyPierwszy ... 4149505152 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 515

Wątek: Canon EOS R6 Mark II

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Tak, generalnie zależy mi na takim AF servo jak na lustrzance, czyli mamy wybrany jakiś punkt i ostrzy tylko i wyłącznie na nim ignorując resztę. Niekiedy (szczególnie w gęstych trawach, liściach itp) eye AF się gubi na ptakach i nie ostrzy jak należy. W takiej sytuacji chciałbym zrobić to "manualnie" .
    No ale mi się nic takiego nie dzieje jak opisujesz... albo nie rozumiem Twojego problemu. Jak mam ustawiony załóżmy punkt środkowy (ten najmilejszy) to normalnie nic mi innego nie łapie, a jak chcę coś złapać to włącza śledzenie "set" (tym w kółku) - IMHO to załatwia Twój problem.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 02-02-2025 o 23:19

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Kurde, generalnie mam taki efekt jak tu poniżej od 0:25 do 0:33 i to jest fajne, czyli eye AF na zwierzu, ale.... kiedy ptak siedzi w gęstej trawie i eye AF się gubi, to chciałbym za pomocą jednego przycisku uzyskać efekt taki jak od 0:36 do 0:54, czyli naciskam jakiś ustawiony przycisk, on dezaktywuje eye AF, wyszukiwanie celu po całym ekranie i zostawia mi tylko spot AF, czyli tak jak w lustrzance. I to wszystko chciałbym osiągnąć bez używania kombinacji typu "double back button focus" jak Mirror pisze. Mam łapanie ostrości i migawkę ustawioną defaultowo pod tym standardowym przyciskiem.

https://www.youtube.com/watch?v=fCkR...nel=JanWegener

istnieje szansa, że to gdzie indziej się ustawia, a tym co napisałem na początku tylko mieszam ))

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja nie mam innych pomysłów

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Kurde, generalnie mam taki efekt jak tu poniżej od 0:25 do 0:33 i to jest fajne, czyli eye AF na zwierzu, ale.... kiedy ptak siedzi w gęstej trawie i eye AF się gubi, to chciałbym za pomocą jednego przycisku uzyskać efekt taki jak od 0:36 do 0:54, czyli naciskam jakiś ustawiony przycisk, on dezaktywuje eye AF, wyszukiwanie celu po całym ekranie i zostawia mi tylko spot AF, czyli tak jak w lustrzance. I to wszystko chciałbym osiągnąć bez używania kombinacji typu "double back button focus" jak Mirror pisze. Mam łapanie ostrości i migawkę ustawioną defaultowo pod tym standardowym przyciskiem.

https://www.youtube.com/watch?v=fCkR...nel=JanWegener

istnieje szansa, że to gdzie indziej się ustawia, a tym co napisałem na początku tylko mieszam ))
    alw Wegener używa właśnie double back button focus - odpięcie af ze spustu to nie "kombinacja" to standard - po odpięciu af ze spustu aparat focusuje wtedy kiedy ty chcesz, a nie kiedy chce aparat
    EOS 3, 5D, R5

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

No i właśnie wracamy do punktu pierwszego, a konkretnie posta #495. Taki efekt da się osiągnąć wyłączając w menu AF -> 1 rubrykę to mamy "SerwoAF z śl.całego obsz." , ale ta opcja nie działa odziwo, kiedy ustawimy ją sobie pod jakimś przyciskiem . Myślałem, że znacie solucję . Możliwe, że to jakieś niedopracowanie, albo są to mimo nazwy 2 różne opcje. Hm, ciekawe jak to w menu angielskim jest tłumaczone, muszę sprawdzić.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Ok, obejrzałem jeszcze to https://www.youtube.com/watch?v=BQ2J...urephotography i w sumie doszedłem do wniosku, że... ustawienia są jak **** - każdy ma swoje i coś tam pogmerałem w ustawieniach i nie osiągnąłem tego, co chciałem w 100%, ale chociaż zminimalizowałem czas. Tak więc pod przyciskiem nagrywania filmu ustawiłem sobie "Wybieranie punktu AF" (rząd pierwszy, czwarty wybór) i teraz naciskając ten przycisk podczas robienia zdjęć mamy do wyboru punkty AF oraz kiedy naciśniemy przycisk "info" to włączamy/wyłączamy "SerwoAF z śl.całego obsz.". Nie jest to idealne rozwiązanie trzymając aparat przy oku z podpiętym tele i sięgając kciukiem do przycisku "info", ale jest choć połowicznie to, co chciałem osiągnąć i... przede wszystkim działa .

Wydaje mi się, że to jest coś niedopracowane, bo skoro możemy sobie pod zadanym przyciskiem ustawić "Rozp./zak. śl. AF całego obsz." (ba, nawet ma tę samą ikonkę) to jest to teoretycznie zwykły skrót do tego, co jest w menu AF, a jednak nie działa jak należy. Trzeba było zrobić to nieco naokoło, a i tak idealnie nie jest, ale wciąż lepiej niż włączanie/wyłączanie tego w Menu

PS: gość z filmiku nie używa back button AF i chwała mu za to
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 03-02-2025 o 13:18

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Tak jak już było pisane tak samo jest W R5mk2.

Mnie dość dużo czasu zajęło zrozumienie tego jak działa "śledzenie całego obszaru" (SCO)
    Nie należy mylić tego z trybem pracy AF "cały obszar" - to dwie różne rzeczy.
    SCO działa tak, że jeżeli przy pomocy dowolnego trybu AF wykryjemy obiekt to jeżeli obiekt wyjdzie poza obszar działania obecnie wybranego punktu AF będzie on nadal śledzony. Jeżeli to wyłączymy to śledzenie odbywa się tylko w ramach obszaru pokrytego obecnym punktem (lub obszarem) AF.
    Do tego również służą tryby AF "z kłódką". Jeżeli wybierzemy taki tryb pracy AF to obiekt znaleziony w obszarze AF z kłódką nie będzie śledzony nawet jeżeli włączone jest SCO.
    Specyficznym przypadkiem jest wybór AF "cały obszar" bo wtedy śledzenie obiektów działa identycznie niezależnie od tego czy SCO jest włączone czy nie.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Dokładnie jak piszesz. Mi właśnie zależało na tym aby jednym przyciskiem włączać/wyłączać to śledzenie całego obszaru, ale coś tu nie działa jak należy imo. Aktualnie defaultowo mam śledzenie po całym obszarze (leci samolot w prawym górnym rogu kadru, my mamy punkt af na środku a i tak wykrywa ten samolot i go śledzi przez cały czas aż wyleci nam z kadru. Kiedy wyłączę to śledzenie to dopiero jak samolot wleci mi w punkt af (osobiście korzystam z tego rozszerzonego) to wyostrzy samolot i będzie go śledził jedynie kiedy samolot będzie w tym punkcie af. Kiedy. W skrócie - robi się taki połowiczny DSLR . Jeszcze można całkowicie wyłączyć śledzenie jakiekolwiek, więc będzie to działać już w 100% jak w lustrze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Właśnie sprawdziłem, że w R5mk2 to jednak nie działa tak jak piszesz.
    U mnie nawet przy włączonym SCO - owszem zaznacza ramkami obiekty ale jeżeli punkt AF jest gdzie indziej to AF-ON lub pół-wciśnięcie spustu powoduje że łapie ostrość w punkcie AF a nie na żadnym z obiektów. Owszem jeżeli obiekt jest blisko punktu AF (nie konicznie dokładnie pod nim) to go łapie.
    Co więcej to czy SCO jest włączone czy nie nie zmienia faktu że zawsze na obrazie zaznacza ramkami obiekty w/g typu jaki jest wybrany (chyba że jest OFF).
    Dodatkowo wybranie któregoś z trybów AF z kłódka wyłącza w ogóle wykrywanie i śledzenie obiektów - tryb DSLR.

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 03-02-2025 o 23:49
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Cześć.
    Właściwie po tak długim okresie nieobecności na forum to chyba powinienem się przedstawić
    Zastanawiam się nad R6 m II od jakiegoś czasu.
    Mam pytanie do forumowiczów o jego cenę.
    Jestem trochę zdziwiony obecną wyceną mark II.
    Jakoś kojarzę, że na jesień 2024 była dużo niższa od obecnej - ale słowem klucz może być "wydaje mi się" lub były promocje 2 raty za darmo.
    Czy może ktoś podać dynamikę zmian ceny (chodzi mi o ceny oficjalnych partnerów Canon) w przeciągu roku? Mniej, więcej.
    Oczywiście patrzyłem na Ceneo, ale tam w zestawieniu są też "sklepy krzaki" których nie rozpatruję.
    Ostatnio edytowane przez milsa666 ; Wczoraj o 09:59

Strona 51 z 52 PierwszyPierwszy ... 4149505152 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów