Strona 50 z 51 PierwszyPierwszy ... 4048495051 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 509

Wątek: Canon EOS R6 Mark II

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

W R było tak samo i w 6d2 chyba też. Zawsze od tego zaczynam konfigurację nowego aparatu.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

W trybie Auto też można uzyskiwać krótsze czasy naświetlania, na skali na dole trzeba przesunąć znacznik w stronę prawą (Faster/Krótszy). Każda kreska na skali to 1EV różnicy. https://cam.start.canon/pl/C012/manu...oting-1_0100_3
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Każda kreska na skali to 1EV różnicy. https://cam.start.canon/pl/C012/manu...oting-1_0100_3
    Kurde, tyle lat i nigdy do dotarłem do tego, ze to 1 EV - dzięki
    Człowiek uczy się całe życie.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Ale ogólnie spoko ta opcja, dobrze, że jest coś takiego, bo to przydatne jednak. Takie pseudo testy zrobiłem z tym RF15-35 to "standardowo" są czasy około 1/60-1/80 sekundy właśnie, po przesunięciu o jeden poziom robią się czasy około 1/125s. 2 poziomy w górę to czasy około 1/250-1/320s jakoś. Wiadomo, że ISO leci w górę, ale R6mk2 zaskakuje mnie tak pozytywnie jeśli chodzi o szumy, że nie boję się fotografii wieczorową porą przy ISO12800. Jest trochę szumu, wiadomo, ale nie przeszkadza on jakoś megaśnie w odbiorze zdjęcia, stąd wolę podbić bardziej ISO ale mieć większą szansę, że nie poruszę delikatnie zdjęcia.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Panowie, AF servo działa mi aktualnie tak, że mam punktowy na środku ekranu i jak wykryje zwierzę, czy jakiś tam obiekt, to automatycznie AF leci na ten obiekt mimo, że tam nie celuję. W menu jak wejdę w AF -> 1 rubrykę to mamy "SerwoAF z śl.całego obsz." i tutaj jak to wyłączę to działa to tak jakbym chciał, tj mam AF punktowy ustawiony na środku i mimo, że jakiś obiekt się pojawi w kadrze, to on i tak będzie ostrzył tam gdzie mam punkt AF. Chciałem to ustawić sobie pod jakimś przyciskiem (ON/OFF tego "SerwoAF z śl.całego obsz." )...

...No i oczywiście jest coś takiego do wyboru w menu 6 (pomarańczowym/brązowym), rubryka 3, "Dostosowanie przycisków" i w moim przypadku chcę sobie to ustawić na przycisku włączania/wyłączania nagrywania filmu. W drugim rzędzie pierwszy obrazek, czyli "Rozp./zak.śl.AF całeg obsz." ustawiam sobie to i... jak to włączę, to w ogóle on sobie ostrzy gdzie zechce. Znika mi punkt środkowy AF a pojawia się kratka która sobie lata sama po ekranie i ostrzy gdzie zechce . Myślałem, że może ma to związek z "Obiekt do wykrycia", więc daję tutaj OFF a i tak nic to nie daje i kratka lata jak zechce, randomowo

Jak to dobrze ustawić? Podsumowując - wybierając to stricte z menu działa to poprawnie, ale ustawiając to pod jakimś przyciskiem działa tak, że nie działa

PS: mam nadzieję, że opisałem to zrozumiale

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Panowie, AF servo działa mi aktualnie tak, że mam punktowy na środku ekranu i jak wykryje zwierzę, czy jakiś tam obiekt, to automatycznie AF leci na ten obiekt mimo, że tam nie celuję. W menu jak wejdę w AF -> 1 rubrykę to mamy "SerwoAF z śl.całego obsz." i tutaj jak to wyłączę to działa to tak jakbym chciał, tj mam AF punktowy ustawiony na środku i mimo, że jakiś obiekt się pojawi w kadrze, to on i tak będzie ostrzył tam gdzie mam punkt AF. Chciałem to ustawić sobie pod jakimś przyciskiem (ON/OFF tego "SerwoAF z śl.całego obsz." )...

...No i oczywiście jest coś takiego do wyboru w menu 6 (pomarańczowym/brązowym), rubryka 3, "Dostosowanie przycisków" i w moim przypadku chcę sobie to ustawić na przycisku włączania/wyłączania nagrywania filmu. W drugim rzędzie pierwszy obrazek, czyli "Rozp./zak.śl.AF całeg obsz." ustawiam sobie to i... jak to włączę, to w ogóle on sobie ostrzy gdzie zechce. Znika mi punkt środkowy AF a pojawia się kratka która sobie lata sama po ekranie i ostrzy gdzie zechce . Myślałem, że może ma to związek z "Obiekt do wykrycia", więc daję tutaj OFF a i tak nic to nie daje i kratka lata jak zechce, randomowo

Jak to dobrze ustawić? Podsumowując - wybierając to stricte z menu działa to poprawnie, ale ustawiając to pod jakimś przyciskiem działa tak, że nie działa

PS: mam nadzieję, że opisałem to zrozumiale
    Podobny problem miałem w R5II , ustawiając szybki dostęp do pojedynczego punktu AFa pod przyciskiem "AF-ON", latał po całym kadrze.
    Rozwiązaniem problemu są takie same punkty ale z symbolem kłódki dostępne w tym samym menu wyboru strefy AFa.

Nie wiem czy jest to w R6II bo w R6I ich nie było i od razu je wywaliłem w R5II aby nie zaśmiecały menu. Okazało się to błędem i szybko do nich wróciłem gdy znalazłem się w tej sytuacji.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

W R6mk2 nie widzę takich punktów AF z kłódką. Pewnie jest jakieś rozwiązanie, którego na razie nie czaję

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ale nawet jak wyłączysz to automatyczne śledzenie to zawsze może sobie jakiś obiekt "złapać" przyciskiem "set" - może to Ci wystarczy?

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Tak, generalnie zależy mi na takim AF servo jak na lustrzance, czyli mamy wybrany jakiś punkt i ostrzy tylko i wyłącznie na nim ignorując resztę. Niekiedy (szczególnie w gęstych trawach, liściach itp) eye AF się gubi na ptakach i nie ostrzy jak należy. W takiej sytuacji chciałbym zrobić to "manualnie" .

Pełne uzależnienie

dam dobrą rade co rozwiązuje wiele problemów (nie tylko te z ptakami), żeby nie powiedzieć że wszystkie problemy ale jak każda dobra rada będzie zignorowana - trzeba zmienić filozofię - odpiąć ostrzenie ze spustu i ustawić konfigurację "double back batton focus" (można sobie wygoglować filmik jak to zrobić) - na af-on rozpoznawanie na gwiazdce punktowy af - co naciskasz to dostajesz i tylko wtedy gdy naciskasz (jak ciśniesz spust to robią się zdjęcia jak ciśniesz af-on to działa af, jak nie ciśniesz nie to działa )

i jeszcze jedna zaleta aparat staje sie nieużywalny dla wszyskich pożyczaczy co to chcą tylko zrobić zdjęcię oddają jeszcze szybciej niż biorą bo nie działa i ego cierpi
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 02-02-2025 o 23:10
    EOS 3, 5D, R5

Strona 50 z 51 PierwszyPierwszy ... 4048495051 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów