Strona 44 z 52 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 515

Wątek: Canon EOS R6 Mark II

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Cytat Zamieszczone przez Anvil Zobacz posta
    Hejka. Stałem się chcąc nie chcąc posiadaczem R6m2. Przejście z 5Dm3. Czy ktoś jeszcze uważa że ten aparat wypluwa strasznie brzydki obrazek? Nie wiem jak to określić ale momentami mam wrażenie że wszystko jest za bardzo przeostrzone i jakby to ująć, "zdigitalizowane". Dodam że wszystkie ustawienia typu ostrość itd mam skręcone na zero a dalej wygląda to dramatycznie słabo.
    Używasz RAW czy JPG?
    Jeśli to drugie to się nie wypowiem bo to skaza dla fotografa używać JPG z puszki, jeśli RAW, to żadne z ustawień ostrości, optymalizacji itp nie wpływają na RAW.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony
    Miasto
    .

Obrazek z R6 i r6m2 jest po prostu ostrzejszy.bo Canon wreszcie zastosował słabszy filtr AA. Mniejsza rozdzielczość ma więcej szczegółów niż to co wypluwał R. Takie mam spostrzeżenie.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Ja mam takie spostrzeżenie, że przesiadka z 6d na R to już był mega przeskok pod względem jakościowym obrazka (i moje pierwsze wrażenie też było "nienaturalności", kontrast był zupełnie inny względem 6D, ale oko się przyzwyczaiło i mnie osobiście się bardziej podobało z zasem to co dawała Rka). Co do R vs R6mk2 to nie widzę większych różnic szczerze powiedziawszy. Jedynie to, że mniejsza matryca = "fajniejsze" szumy, milsze dla oka.
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 10-10-2024 o 14:31

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Z grupy na FB

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-10-10 193807.png
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	221,9 KB
ID:	18404

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

Być może dodatek w nawiasie jest tutaj najbardziej istotny ?
    Jako posiadacz R7 robiłem upgrade firmware trzykrotnie, do ostatniej wersji 1.6.0 - za pomocą pliku zgranego na kartę i nie ma żadnych kłopotów z aparatem.
    Ostatnio edytowane przez Qgiel ; 10-10-2024 o 20:34

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Qgiel Zobacz posta
    Jako posiadacz R7 robiłem upgrade firmware trzykrotnie, do ostatniej wersji 1.6.0 - za pomocą pliku zgranego na kartę i nie ma żadnych kłopotów z aparatem.
    Też mam taką teorię, ale na reddit ludzie piszą, że aktualizowali "tradycyjnie" i też aparaty padały.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Qgiel Zobacz posta
    Nie sądzę, żeby to miało jakikolwiek wpływ. Z moich obserwacji update przez aplikację różni się tylko tym, że zamiast samemu zapisać plik na karcie pamięci, robi to za nas apka, ale sam update robi się identycznie, tak samo z karty pamięci. Ja robiłem update z apki i na całe szczęście wszytko poszło OK. Początkowo te wieści o uceglonych body traktowałem jako fake newsy, ale patrząc na ilość wpisów sam zaczynam się bać na przyszłość...
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

ale czy jest taka możliwość że po updacie coś się sfajczyło na MB? mogę to sobie wyobrazić, pytanie czy tak serio jest
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Używasz RAW czy JPG?
    Jeśli to drugie to się nie wypowiem bo to skaza dla fotografa używać JPG z puszki, jeśli RAW, to żadne z ustawień ostrości, optymalizacji itp nie wpływają na RAW.
    Z ciekawości. Jeżeli do wywoływania używa się canonowskiej aplikacji to też nie?

Aha, używam RAW+JPG i często używam jpg. Przykładam uwagę do ustawień aparatu (odpowiedni WB, style itp). Mając jpg o 45 Mpx i kolorystyce jaką chcę i scenę o "normalnym" kontraście, nie wymagającej 14 bitowego RAW to mogę używać jpg w 90% potrzeb.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    ale czy jest taka możliwość że po updacie coś się sfajczyło na MB? mogę to sobie wyobrazić, pytanie czy tak serio jest
    Przytoczony tutaj serwis ( pro club ? ) tak twierdzi w swojej ekspertyzie i liczy sobie 2290 PLN.
    Co do mnie, to w zupełności mógłbym się obyć bez tych poprawek, bo nic ważnego do obsługi nie wniosły.

Strona 44 z 52 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów