Tak, najprawdopodobniej IBIS. Tylko wówczas pojawiają się dwa kolejne pytania:
1. Dlaczego to i tak słychać kiedy stabilizacja jest wyłączona / wypięty obiektyw + wyłączona stabilizacja w menu.
2. Konstrukcja R6 jest praktycznie identyczna, tam jest cicho, w R6MII słychać szum wyraźnie w cichym pomieszczeniu.
Aż wziąłem pod obserwację swoją R6m2 - jest delikatny "szum" i to jest na pewno stabilizacja. Ten szum jest nie głośniejszy niż stabilizacja z obiektywu, jest w zasadzie analogiczny.
Nie mogę potwierdzić, że słychać go w cichym pokoju bez zbliżenia ucha do body.
Wszystko działa jak należy, rób zdjęcia.
Wracając jeszcze do kwestii "uceglenia" body przy aktualizacji to na grupie na FB 18.11.2025 r. pojawił się kolejny przypadek i analogiczne podejście Proclub, któremu zaczął jeszcze wtórować Canon Polska...
Mi się co prawda udało bez problemu zrobić aktualizację i ogólnie jestem bardzo zadowolony z aparatu, ale to jest po prostu jakaś kpina.
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 22-11-2024 o 20:14
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie ma żadnych wiatraków
Ma znaczenie. Jeśli obiektyw jest systemowy RF ze stabilizacja to po podpięciu go do body ze stabilizacja matrycy i przełączeniu obiektywu w tryb "IS OF" wyłączają się obie stabilizacje. W przypadku obiektywów RF i body z IS albo pracują obie na raz, albo w ogóle.
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
No i na BF pojawił się w najniższej cenie dotychczas - w Media Expert przy zakupie na raty i z cashbackiem wychodzi trochę ponad 7700![]()