Strona 41 z 52 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 515

Wątek: Canon EOS R6 Mark II

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Właśnie czytałem gdzieś na FB, że komuś przestała puszka działać. Ale co najśmieszniejsze (jak zrozumiałem jego post) - gość zrobił upgrade firmware, a następnie jakiś czas później pojechał focić i już na tym miejscu okazało się, że aparat nie działa . Osobiście zawsze włączam po jakimkolwiek oprogramowaniu sprzęt, aby sprawdzić czy działa i jak działa. Podobnie zawsze przed jakimkolwiek wyjazdem (np aparat leży 2 tygodnie nieużywany) włączam aparat dzień wcześniej aby sprawdzić, czy wszystko jest ok.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

No cóż, ludzie mają różne podejście, ale też nie wyobrażam sobie upgrade'u czegokolwiek i nie sprawdzenia czy działa.
    Szczególnie że to człowiek który siedzi w IT od 30 lat, gdzie takie praktyki to standard
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Właśnie czytałem gdzieś na FB, że komuś przestała puszka działać. Ale co najśmieszniejsze (jak zrozumiałem jego post) - gość zrobił upgrade firmware, a następnie jakiś czas później pojechał focić i już na tym miejscu okazało się, że aparat nie działa . Osobiście zawsze włączam po jakimkolwiek oprogramowaniu sprzęt, aby sprawdzić czy działa i jak działa. Podobnie zawsze przed jakimkolwiek wyjazdem (np aparat leży 2 tygodnie nieużywany) włączam aparat dzień wcześniej aby sprawdzić, czy wszystko jest ok.
    Ja miałem przygodę z upgrejdem szkła. Można to zrobić tylko z karty.
    Wgrałem plik na kartę czytnikiem, zrobiłem upgrade i szkło zaniemogło. Powtórzyłem z innym czytnikiem. Szkło nieżywe. Kupiłem nowy czytnik, wgrałem nim plik i wszystko zatrybiło.
    To by było śmieszce gdyby było śmieszne.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Niefajna przygoda, ale dobrze, że szczęśliwie zakończona!
    Co do update firmware body z aplikacji, to tak naprawdę on również odbywa się z karty. To działa tak, że apka pobiera z netu, transferuje pobrany plik do body, ono zapisuje na kartę, następuje restart i dalej update z karty. Apka jedynie zastępuje ręczne pobranie z netu i wgranie na kartę. Sam proces aktualizacji jest taki sam.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Niefajna przygoda, ale dobrze, że szczęśliwie zakończona!
    Co do update firmware body z aplikacji, to tak naprawdę on również odbywa się z karty. To działa tak, że apka pobiera z netu, transferuje pobrany plik do body, ono zapisuje na kartę, następuje restart i dalej update z karty. Apka jedynie zastępuje ręczne pobranie z netu i wgranie na kartę. Sam proces aktualizacji jest taki sam.
    Naiwnie sądziłem, że czytnik, który poprawnie czyta kartę zapisze plik też poprawnie. Trzeba być czujnym.
    Rzeczywiście, karta w body musi być czysta przy upgrejdzie z kompa.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Przy aktualizacji przez apkę karta musi mieć po prostu wolne miejsce, ale nie musi być na pewno czysta. Sprawdziłem przy ostatniej aktualizacji - na karcie były zdjęcia i w niczym to nie przeszkadzało. Po aktualizacji zdjęcia nie zniknęły, za to był na karcie dodatkowo widoczny plik z firmware.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Przy aktualizacji przez apkę karta musi mieć po prostu wolne miejsce, ale nie musi być na pewno czysta. Sprawdziłem przy ostatniej aktualizacji - na karcie były zdjęcia i w niczym to nie przeszkadzało. Po aktualizacji zdjęcia nie zniknęły, za to był na karcie dodatkowo widoczny plik z firmware.
    Ja wszystkie update (czy przez wgranie pliku czy przez apkę) robiłem na kartach na których były zdjęcia. Nigdy to nie przeszkadzało.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Ja tak miałem przy ostatniej aktualizacji R6. Zawiesił się na 100%. Całe szczęście ockną się wyjęciu baterii. Już dziękuję za updaty. To był ostatni w r6

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Aż poszedłem sprawdzić czy dalej działa. Działa. Aktualizowałem przez kartę.

Wgrałem plik na kartę czytnikiem, zrobiłem upgrade i szkło zaniemogło. Powtórzyłem z innym czytnikiem. Szkło nieżywe. Kupiłem nowy czytnik, wgrałem nim plik i wszystko zatrybiło.
    To by było śmieszce gdyby było śmieszne.
    Może po prostu na etapie zapisu pliku na karcie, wkradł się jakiś błąd w pliku, choć nie znam się aż tak czy to jest możliwie, bo to w sumie jeden plik a nie paczka kilku plików.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 04-10-2024 o 12:46

Początki nałogu

Naiwnie sądziłem, że czytnik, który poprawnie czyta kartę zapisze plik też poprawnie. Trzeba być czujnym.
    Warto się przyjrzeć temu, co wyprawia czytnik. Miałem przygodę z Canonem 7D - zanim doszedłem co i jak, wyrzuciłem 3 albo 4 karty, bo nie mogłem zgrać zdjęć czytnikiem na komputer i byłem przekonany, że to wina karty. Kiedy karta była w aparacie, zdjęcia dało się przeglądać, po włożeniu do czytnika nie było widać zdjęć na komputerze, po włożeniu do body zdjęcia były, ale żeby zrobić następne, body kazało formatować kartę. Okazało się, że czytnik nadpisywał jakiś plik (czytnik wyprodukowano w Chinach), który był źródłem problemu. Po zmianie czytnika na Transcend, (który służy do dziś), wszystko wróciło do normy, niestety... straciłem karty, na szczęście nie zdjęcia, które można było zgrać z body kablem.

Strona 41 z 52 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów