Jeśli dla Ciebie jest RS jest znacząco poprawiony to nie ma co dalej ciągnąć tematu - dla mnie 40 fps przy takim RS i szatkowaniu krawędzi jest bezużyteczne.
Druga sprawa jak patrzę(w porównaniu do mojego R5 którego 1,5 roku już używam) na pracę AF np. tutaj
https://youtu.be/fgyJAtCrZ1o?t=1091 gdzie było to robione w dobrych warunkach (mocne światło, dobry nowy obiektyw - wysokie czasu i niskie przysłony, przewidywalny ruch) to na razie nie widzę żadnego efektu "whoaaa muszę biec wydać $$". Może z czasem coś wprowadzą co będzie mnie interesować aby wziąć jako drugą puszkę ale sam Jared stwierdził, że jeśli nie żyjesz tylko z foto i nie kręcisz video to wymiana R6 na R6II nie ma sensu. Więc pewnie się skończy że poczekam na serię mk3 R5 albo R6.
Z tą zmianą matrycy Canona to też jestem ciekawy czy nie zmienili bo trzeba było jakoś klientom wytłumaczyć potrzebę wymiany sprzętu. Z tego co piszą procesor został ten sam więc większość zmian jest w oprogramowaniu. Nikon jak zmieniał Z6/Z7 na Z6 II /Z7 II dołożył drugi procesor i się tłumaczył że lepszy AF dzięki temu będzie - tutaj coś czuję będą opowieści o lepszej matrycy. Takie moje gdybania ale gdyby załadować oprogramowanie z R6 mk II do jedynki to wcale nie zdziwiłbym się gdyby stary model byłby równie szybki jak nie lepszy (mniejsza matryca - mniej ma do przeliczenia przy tych samych zasobach sprzętowych) - oczywiście pewnie się tego nigdy nie dowiemy bo Canon nie będzie strzelał sobie w kolano.
Wejdzie R6 II na rynek - ludzie zaczną używać masowo to wtedy się okaże, być może będzie lepiej.
ps. Szturm wyprzedażowy używanych R6 mk1 chyba się rozpoczął jak widzę po ogłoszeniach - dla polujących na niezły używany aparat może być ciekawie, dla sprzedających gorzej o ile Canon nie podniesienie znacząco ceny nowego modelu.