Strona 38 z 45 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 445

Wątek: Canon EOS R6 Mark II

Uzależniony Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Niestety jeśli szkło nie ma opcji ustawienia stabilizacji w tryb panoramowania, to nie ustawisz tak stabilizacji w ogóle (podobno RF 200-800 sam wykrywa panoramowanie, ale nie miałem okazji próbować). IBIS zawsze działa w mode 1. Próbowałem bawić się nawet ze szkłami RF bez IS i przy próbie panoramowania i tak zamraża tło. Można liczyć na fart, że przy długiej serii jedno zdjęcie może wyjdzie inaczej (mi raz się tak przyfarciło i akurat w tym jednym panoramowany obiekt był ostry), ale generalnie cała reszta serii (kilkadziesiąt fot) nadawała się tylko do kosza. Trzeba założyć, ze bez przełącznika na obiektywie IBIS = IS mode 1 i tego się trzymać.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Niestety jeśli szkło nie ma opcji ustawienia stabilizacji w tryb panoramowania, to nie ustawisz tak stabilizacji w ogóle (podobno RF 200-800 sam wykrywa panoramowanie, ale nie miałem okazji próbować). IBIS zawsze działa w mode 1. Próbowałem bawić się nawet ze szkłami RF bez IS i przy próbie panoramowania i tak zamraża tło. Można liczyć na fart, że przy długiej serii jedno zdjęcie może wyjdzie inaczej (mi raz się tak przyfarciło i akurat w tym jednym panoramowany obiekt był ostry), ale generalnie cała reszta serii (kilkadziesiąt fot) nadawała się tylko do kosza. Trzeba założyć, ze bez przełącznika na obiektywie IBIS = IS mode 1 i tego się trzymać.
    No właśnie mam taką samą obserwację, stąd moje pytanie, ale w sumie radą na to jest wyłączenie IBIS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Potwierdzam. Jedynym sposobem przełączenia IBIS'a w tryb panning to podpięcie szkła z IS wspierającego ten tryb.
    Z tym samowykrywaniem panningu to jest raczej słaba sprawa.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Recenzja R5mk2 | AirPower 2024

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Takie jeszcze dodatkowe spostrzeżenia co do użytkowania R6mk2 względem R:
    - każdy czepiał się przeniesienia włącznika aparatu na prawo - szczerze mówiąc jest mi to mega obojętne, czy jest po lewej, czy po prawej. Myślałem, że będzie mi to przeszkadzać, ale tak nie jest. "Nowy" odruch względem Rki nauczony z lekkością,

- przeglądanie zdjęć jest lekko drażniące, tj żeby oglądać po kolei, to kręcimy pokrętłem za pomocą kciuka. I teraz - przeglądając zdjęcia powoli nie przeszkadza to zupełnie, natomiast jeżeli robimy serię zdjęć i chcemy przejrzeć z grubsza "jak to siadło" w miarę szybko to kręcenie pokrętłem jest gorszym rozwiązaniem niż po prostu trzymanie przycisku, jak było w R. Szkoda, że ów pokrętło w R6mk2 nie jest pokrętłem oraz przyciskiem kierunkowym zarazem (lewo, prawo, góra, dół). Nie pamiętam, czy tak nie było w 6d??

- jedyne czego brakuje mi górnym wyświetlaczu, jaki miała Rka to wyświetlanie stanu baterii. Np po tygodniu czasu biorę aparat, bo szykuję się na drugi dzień na wyjazd. Włączam go, patrzę na górny wyświetlacz i mam szybką informację. W R6mk2 muszę odchylić ekran i tam w gąszczu ikonek znaleźć malutką informację z stanem baterii. Natomiast w bitwie wyboru menu pokrętło vs ekranik nie mam zwycięzcy. I tak i tak jest ok. Może ciut bardziej na plusik dla pokrętła, bo w R trzeba było najpierw przycisnąć przycisk "mode" aby później pokrętłem wybrać tryb jaki nas interesuje.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Może ciut bardziej na plusik dla pokrętła, bo w R trzeba było najpierw przycisnąć przycisk "mode" aby później pokrętłem wybrać tryb jaki nas interesuje.
    Takie zabezpieczenie przed przypadkową zmianą trybu było już stosowane w przeszłości u Canona.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Takie zabezpieczenie przed przypadkową zmianą trybu było już stosowane w przeszłości u Canona.
    Tak, zwłaszcza w pierwszym z EOS-ów, czyli w analogowym EOS 650, i to było bardzo dobre rozwiązanie. Pierwsza cyfrowa lustrzanka, jaką miałem i jeszcze mam, to EOS 550D, w którym pokrętło trybów nie ma blokady, i czasami przypadkowo przestawiałem z M na A-DEP, co mnie niesamowicie wqrviało, ale przynajmniej czas B był po prostu na początku skali czasów, a nie na pokrętle. W późniejszych modelach (80D, 7D Mark II i R7) pomiędzy tryb M a C1 wtrynili czas B, co mnie też wqrvia, gdy się działa szybko i po omacku, i się człowiek nawet nie zastanawia nad wskazaniami w celowniku, nawet gdy one są.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Kojarzę, że w 6d lub/i 550d też zdaje się trzeba było wcisnąć blokadę i trzymać, aby móc przekręcić pokrętło wyboru trybu.

Jeszcze jedna pierdoła:
    - Przycisk Rate i przycisk Menu. Gdyby zamienili je z sobą, to byłoby bardziej instynktownie. Kto używa przycisku Rate? (no dobra, pewnie ktoś tam używa)

Co do AF to byłem przed chwilą w ogrodzie powalczyć z dzięciołami i nawet jeśli AF jest genialny w tym aparacie, to pewnie jeszcze długo nie będzie idealnego rozwiązania jeśli chodzi o ptaki siedzące w gęstym tle, jak właśnie liście na drzewie, gałęzie itp. Nie jest to zarzut w stronę R6mk2 tylko zwyczajnie, jak to się mówi "cudów nie ma". Jedyny zarzut (choć nie zdziwiłbym się, gdyby dało się to zmienić gdzieś w opcjach AF. Nie patrzyłem), to jedynie taki, że AF jak już trafi w takiego dzięcioła w gąszczu liści, to zbyt szybko "szuka" kolejnego obiektu i po paru zdjęciach próbuje ostrzyć na wspomnianą roślinność.

Uzależniony
    Miasto
    .

Używałem r6mk2 z R6 i parę razy przełączyłem tryb video zamiast wyłączyć aparat...
    W R6 mogę kółkiem zmieniać sterty af w lewo i prawo a w r6mk2 muszę przeklinać wszystkie po kolei przyciskiem m-fn. Bez sensu, chyba że można to zmienić?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A mi się zdarzyło już w R6m2 przełączyć przypadkowo tryb podczas wyciągania z torby. Czasami przy szybkiej akcji to może pokrzyżować początkowe zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Mystek, ustaw czułość AF w opcjach AF na trzymanie obiektu, a nie na szybkość działania/przełączania.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 38 z 45 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów