Canon EOS R6 Mark II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Artek_Bartek
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 32

Odp: Canon EOS R6 Mark II

pytanko - macie jakąś sprawdzoną stronę pokazującą jakieś tutoriale z opanowaniem klikologii tego aparatu?
    albo może ktoś jest z Wwy i okolic co by pokazał to w naturze jak najefektywniej korzystac z tych wszystkich ustawień?
    cierpliwości mi brak :-( a 5DmIII był taki prosty w obsłudze :-)
    a działanie przez przejściówkę z np. Sigma 150-600 sport to....też loteria...a tak na to bezlustro liczyłem, że włącze i będzie tylko lepiej :-)

a jeszcze dziś mi przestał łączyć sie z kompem po kablu tzn. komp aparat widzi ale soft EOS Utility już ni chusteczki :-(

Komentarz

• Nozanu
      Uzależniony
      • 2010
      • 656

Porzudźcie wszelką nadzieją podpinają Sigmę do Canona

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2939

jak coś to mogę pomóc, tylko że jutro wyjeżdżam w krzaki i wrócę pewnie za tydzień
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• rojo
          Początki nałogu
          • 2004
          • 348

Zamieszczone przez Cichy
          Dlatego ja mam lampę z doświetleniem przodu ledem, pomaga w ciemnicy, gdzie to cudowne fazowe ostrzenie na matrycy po prostu się nie sprawdza.
          a jaką konkretnie i czy można tak zeby led się włączał tylko jak spust do połowy czy musi być włączony non stop?
          rojo
          https://www.instagram.com/wojtekrojek/

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3410

Zamieszczone przez rojo
            a jaką konkretnie i czy można tak zeby led się włączał tylko jak spust do połowy czy musi być włączony non stop?
            W systemie Sony to ja mam systemową lampę błyskową HVL-F60RM z potrójną lampą LED do zdjęć w studio i w plenerze, która funkcjonuje też jako lampa wspomagająca AF

Ale do innych systemów polecam np. takie maleństwo mocowane na sanki aparatu (mam i używam)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: lampa led1.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 94,9 KB
ID: 2102043

Nazwa: lampa led2.JPG
Rozmiar: 70,6 KB
ID: 2102044
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4087

W bezlustrze nie działa podświetlenie. Po taniości kup 600ex-rt/rt2 albo te nowe cudeńka (po drogości). Profoto też ma jakieś lampy A1 czy coś. Podobno błyskają.
              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5500

Jako, że miałem przyjemność testować przez kilka dni R6m2 to napiszę kilka zdań jak widzę ten aparat.
                Na wstępie przypomnę tylko swoją drogę, bo wg mnie to jest ważne (pominę apsc): 6D -> 6D2 -> aktualnie R (i głównie na porównaniu do R się skupię).
                Dodam, że miałem okazję również testować w ubiegłym roku R5.

Aparat większy od R i dużo lepiej leżał w dłoni. Nie czułem potrzeby używana gripa, który używam z R. Zero zastrzeżeń do wykonania, w zasadzie po 1 dniu już byłem przyzwyczajony do nowej klawiszologii.

Szybkość działania - wszystko działa zdecydowanie szybciej niż w R. AF błyskawicznie łapał twarz/głowę/oko i potrafił dużo sprawniej trzymać na oku punkt. Generalnie odnosiłem wrażenie, że AF dużo lepiej "trzymał" punkt, który mu wskazywałem do śledzenia. Śledzenie obiektów oczywiście super sprawa, choć w kontekście samolotów mam jedno zastrzeżenie, tzn. fotografując samoloty, szczególnie z boku, staram się punkt AF trzymać mniej więcej na środku samolotu (a tutaj śledzenie obiektów łapie generalnie dziób, mi to trochę przeszkadzało), ale i tak generalnie AF bije na głowę szybkością łapania ostrości ten z R. Co dla mnie ciekawe, połączenie ze smartfonem i Camera Connect również odbywało się zdecydowanie szybciej niż w R.

Obrazek z R6m2 podoba mi się zdecydowanie bardziej niż z R czy nawet R5. Odniosłem również wrażenie, że szczególnie na wyższym ISO (powyżej 1600) szumi zdecydowanie mniej niż R/R5. W jakimś mocniejszym operowaniu suwakami wywala mniej szumu niż w R. Zero zastrzeżeń do obrazka, zaryzykował bym stwierdzenie, że bardzo zbliżony do tego legendarnego z 6D.
                Prądożerność miałem w zasadzie podobną jak w R.

Czy kupię R6m2? Aktualnie nie kupię, bo po prostu nie potrzebuję w najbliższym czasie takiej zmiany. Nie zmienia to faktu, że przez pryzmat moich hobbystycznych potrzeb, aparat naprawdę super. Dużo bardziej mi przypadł niż R5.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Eberloth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2666

Zamieszczone przez Bangi
                  Obrazek z R6m2 podoba mi się zdecydowanie bardziej niż z R czy nawet R5. Odniosłem również wrażenie, że szczególnie na wyższym ISO (powyżej 1600) szumi zdecydowanie mniej niż R/R5. W jakimś mocniejszym operowaniu suwakami wywala mniej szumu niż w R.
                  [MENTION=34794]Bangi[/MENTION] - czy powyższy komentarz dot. jakości obrazka dotyczy tylko porównania szumów na wyższych ISO i w związku z tym łatwiejszego postprocessingu, czy też na Twoją opinię miały wpływ także jakieś inne aspekty?

P.S. Podejrzewam, że szum związany jest z ilością pikseli. R czy R5 mają zdecydowanie bardziej przypakowane matryce niż 6D oraz R6II.
                  Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                  Fumare humanum est!

Komentarz

• don
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 254

Zamieszczone przez Bangi
                    Jako, że miałem przyjemność testować przez kilka dni R6m2 to napiszę kilka zdań jak widzę ten aparat.
                    Na wstępie przypomnę tylko swoją drogę, bo wg mnie to jest ważne (pominę apsc): 6D -> 6D2 -> aktualnie R (i głównie na porównaniu do R się skupię).
                    Dodam, że miałem okazję również testować w ubiegłym roku R5.

Aparat większy od R i dużo lepiej leżał w dłoni. Nie czułem potrzeby używana gripa, który używam z R. Zero zastrzeżeń do wykonania, w zasadzie po 1 dniu już byłem przyzwyczajony do nowej klawiszologii.

Szybkość działania - wszystko działa zdecydowanie szybciej niż w R. AF błyskawicznie łapał twarz/głowę/oko i potrafił dużo sprawniej trzymać na oku punkt. Generalnie odnosiłem wrażenie, że AF dużo lepiej "trzymał" punkt, który mu wskazywałem do śledzenia. Śledzenie obiektów oczywiście super sprawa, choć w kontekście samolotów mam jedno zastrzeżenie, tzn. fotografując samoloty, szczególnie z boku, staram się punkt AF trzymać mniej więcej na środku samolotu (a tutaj śledzenie obiektów łapie generalnie dziób, mi to trochę przeszkadzało), ale i tak generalnie AF bije na głowę szybkością łapania ostrości ten z R. Co dla mnie ciekawe, połączenie ze smartfonem i Camera Connect również odbywało się zdecydowanie szybciej niż w R.

Obrazek z R6m2 podoba mi się zdecydowanie bardziej niż z R czy nawet R5. Odniosłem również wrażenie, że szczególnie na wyższym ISO (powyżej 1600) szumi zdecydowanie mniej niż R/R5. W jakimś mocniejszym operowaniu suwakami wywala mniej szumu niż w R. Zero zastrzeżeń do obrazka, zaryzykował bym stwierdzenie, że bardzo zbliżony do tego legendarnego z 6D.
                    Prądożerność miałem w zasadzie podobną jak w R.

Czy kupię R6m2? Aktualnie nie kupię, bo po prostu nie potrzebuję w najbliższym czasie takiej zmiany. Nie zmienia to faktu, że przez pryzmat moich hobbystycznych potrzeb, aparat naprawdę super. Dużo bardziej mi przypadł niż R5.
                    A jak oceniasz kwestie wychodzenia z cenii w porownaniu z R5? Albo redukcji przepalen ?
                    Moja Caroina

Komentarz

• pawel.guraj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 1283

Zamieszczone przez Bangi

Myślę, że to wyłącznie efekt ilości pikseli i porównywania per-pixel (domena cropowców).

R6m2 i R5 mają niemalże identyczne charakterystyki (normalizowane)

Skąd się bierze różnica "percepcyjna" widać tu:

p,paw
                      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5500

Myślę, że pawel.guraj ma rację, co nie zmienia faktu, że mi się to bardziej podoba prosto z puszki. Podobną dyskusję toczyliśmy po tym co pisałem o R5 właśnie, gdzie mi się obrazek bardzo nie podobał, a Paweł pisał, że jak się przeskaluje to wyjedzie podobny szum, itd., itp. tylko właśnie mi się nie chce przeskalowywać

Co do wyciągania z cieni i gaszenia świateł - ja nie operuję zazwyczaj suwakiem EV bardziej jak +/- 1 EV, a do tych wartości to raczej z żadnymi nie ma tragedii.

Jeśli dobrze pamiętam, 26 czerwca ruszaj zapisy na testy od sierpnia, proponuję się po prostu zapisać i wziąć sprzęt na weekend. Z doświadczenia wiem, że rady w internecie to jedno, a możliwość spróbowania samu, to często coś innego
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net
                        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Hubert Multana
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 665

Zamieszczone przez Bangi
                          Z doświadczenia wiem, że rady w internecie to jedno, a możliwość spróbowania samu, to często coś innego
                          Bez sensu, przepychanie sie w oparciu o wiedze teoretyczna z innych zrodel jest o wiele ciekawsze :P
                          Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• JustSmile
                            • 2023
                            • 2

Witam,
                            od wczoraj jestem posiadaczem R6 mkII. Jest to mój pierwszy bezlusterkowiec. Po pierwszych testach zaniepokoił mnie hałas dochodzący z puchy. Mianowicie gdy body jest wyłączone słychać w środku jakby coś było poluzowane przy każdym większym ruchu aparatem. Po przełączeniu w tryb 'on' hałas znika. Zadzwoniłem do sklepu gdzie został zakupiony sprzęt z pytaniem czy jest to jakaś usterka, ale w odpowiedzi usłyszałem że jest to zapewne odgłos systemu stabilizacji który jest zamontowany w tym aparacie. Ponoć ten model tak ma. Czy możecie mi to potwierdzić na forum. Wasze puszki też tak mają?

Komentarz

• mkamelg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 1271

Niestety jest to cecha a nie wada tego modelu aparatu. Przeczytaj sobie mój post sprzed kilku miesięcy https://www.canon-board.info/threads...=1#post1441915 Przed tym postem opublikowałem jeszcze jeden, to były takie powiedzmy pierwsze wrażenia z użytkowania tego modelu aparatu https://www.canon-board.info/threads...=1#post1440004

Widzę, że po raz kolejny przez forumowicza o ksywie don została poruszona kwestia jakiejś formy porównania R6 Mark II z R5. Po raz kolejny, bo wcześniej zrobił to tutaj https://www.canon-board.info/threads...t=#post1447878

Nieco ponad miesiąc temu jako posiadacz R6 Mark II szarpnąłem się na R5. Skończyło się zwrotem R5 a ja podjąłem decyzję, że zostaję z R6 Mark II na czas nieokreślony.

Pod poniższym linkiem zostawiam do pobrania dwa pliki RAW zarejestrowane przy tych samych ustawieniach obydwu modeli aparatów. Obiektyw który był podpinany pod obydwa modele aparatów to Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM:

Dlaczego zrobiłem zwrot? Podstawowym powodem był znacznie gorszy czas pracy akumulatora LP-E6NH w R5 w stosunku do R6 Mark II. Różnica pomiędzy tymi dwoma modelami aparatów to jest ****a przepaść.

R5 to aparat dla zadaniowca. Czyli bierzesz aparat wraz z dodatkowym akumulatorem lub powerbankiem, idziesz/jedziesz na dzienne zlecenie/wyprawę, robisz swoje, wracasz do domu i ładujesz wyczerpane do cna akumulatory i powerbank od nowa.

Jeżeli jesteś jednym z tych co to ładują akumulator na 100%, coś tam sobie popstrykają i odłożą aparat do torby, na drugi dzień przy kolejnym wyjściu znowu coś tam popstrykają i znowu odłożą aparat do torby a na trzeci dzień zerkając na stan akumulatora stwierdzają „o, jeszcze mam te 35% to jeszcze mi starczy mocy na dzisiejsze wyjście”, to R5 nie jest aparatem dla Ciebie.

Dlaczego jest tak dobrze w R6 Mark II? Dlatego:

At the heart of the Canon EOS R6 Mark II is a new version of the DIGIC X processor. Not only does this provide the improved shooting performance, it has allowed battery life to be extended by approximately 50% in stills using the LCD and a 4K 60p video recording time of around 40 minutes – twice as long as on the EOS R6.
                              Sercem aparatu Canon EOS R6 Mark II jest nowa wersja procesora DIGIC X. Nie tylko zapewnia to lepszą wydajność fotografowania, ale także wydłużyło żywotność baterii o około 50% w przypadku zdjęć wykonywanych przy użyciu wyświetlacza LCD i nagrywania wideo 4K 60p przez około 40 minut – dwa razy dłużej niż w przypadku aparatu EOS R6.
                              Źródło: https://www.canon.pl/pro/news/eos-r6...-key-features/

Brakowało mi też kilku użytecznych funkcji które są w R6 Mark II a do których już się przyzwyczaiłem. Te funkcje to aktualnie ustawiona ogniskowa obiektywu widoczna w wizjerze oraz na ekranie, opcja Fotogr. bez migotania HF a także opcja oszczędzania energii rozszerzona o ściemniacz ekranu.

To nie są wszystkie powody zwrotu. Gdybym o reszcie tych powodów zwrotu napisał publicznie, to musiałbym wbijać się w zaawansowaną polemikę z innymi forumowiczami na co nie mam ani ochoty, ani czasu.

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

Mam pytanie, czy te nowe matryce to jest jakiś postęp, czy ledwie mały upgrade w przejściach tonalnych i rejestracji obrazu z dużym kontrastem? czy to może jest jeszcze kompletnie poza zasięgiem i może za parę lat dopiero się doczekamy? mam na mysli kadry takie jak ten, gdzie prze lornetkę oko ludzkie widzi "normalnie", smartfon jak cię mogę nagrywa znośnie, a aparat kompletnie przepala.

Nazwa: 2023-06-23_22-16-27.jpg
Rozmiar: 670,7 KB
ID: 2102306
                                EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...