Cytat Zamieszczone przez cosinus Zobacz posta
Płytka statywowa typu "Arca Swiss", ale nieco dziwna. W nocy, po zmroku wyłącznie jestem okularnikiem , tłukę łbem o ścianę "co jest grane".
W świetle sie okazuje, ze nie jest prawdziwym kwadratem.

Mierzę suwmiarką wszystkie "arki" jakie mam... to mają 34mm w przewężeniu, 38.5-39 w piórze

A ta moja kontrowersyjna ma w jednym wymiarze tak samo, w drugim 38/43.
Auto-odpowiedź

To chyba (tym drugim wymiarem) miało pasowac do Manfrotto PL200, wyciągnąłem mniej używany statyw, z ORYGINALNA głowicą MF.
Czyli większy wymiar tego "nie-kwadratu" wchodzi, wypełniając z 60% szerokosci, do uchwytu PL200.
Czy czuć w tym bezpieczeństwo? Zdecydowanie nie.

Mam gdzieś monopod z głowicą MF, żal mi go było nie używać, to juz wiem, ze mam coś kompatybilnego. Ale monopod, to aparat ciagle w ręce, zaufania wystarczy - ale tylko na tyle, nie wiecej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
co do wymarów małe płytki (40mm) często nie są kwadratowe, ta twoja płytka ma mocowanie z każdej strony (bo nie do końca rozumiem)? już to jest dziwne.
tak, ja wiem o jakich płytkach mówisz, nie kwadratowe, NIE POSIADAJĄCE drugiej pary podcięć - nie wprowadzające błąd w nocy. Sam mam takie - ta jedna jest nie-kwadratowa z podcięciami w obu wymiarach

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
na body mam L-bracket, wiec tu sposob mocowania jest tylko jeden. w poprzek

na tele 70-300L mam bejme statywowa i plytke dopasowana dlugoscia (70mm bodajze). tez sposob mocowania jest tylko jeden. wzdluz

odpowiadajac na zadane pytanie: obydwa
To ja mam L-Bracket 3 Legged Things w wystającą "wyspą" Arca, kwadratową - nawiasem mówiąc wyklucza jakieś postawienie na stole / kamieniu, podparcie długopisem/latarką pod obiektywem ... w celu zrobienia zdjęcia.
Nawet chciałem ten z ciągłą szyną, istnieje taki, ale na moment zakupów nie było. Ten brakcet jest niby dostosowany do takiego wieszaka, co sie montuje na szelce plecaka (lewej szelce dla praworęcznych).
No właśnie nie wiem skąd - wracamy do wątku - "prawie kwadratowa" płytka pochodzi, bo podważa komfortową prace z w/w wieszakiem na szelce