Auto-odpowiedź
To chyba (tym drugim wymiarem) miało pasowac do Manfrotto PL200, wyciągnąłem mniej używany statyw, z ORYGINALNA głowicą MF.
Czyli większy wymiar tego "nie-kwadratu" wchodzi, wypełniając z 60% szerokosci, do uchwytu PL200.
Czy czuć w tym bezpieczeństwo? Zdecydowanie nie.
Mam gdzieś monopod z głowicą MF, żal mi go było nie używać, to juz wiem, ze mam coś kompatybilnego. Ale monopod, to aparat ciagle w ręce, zaufania wystarczy - ale tylko na tyle, nie wiecej.
--- Kolejny post ---
tak, ja wiem o jakich płytkach mówisz, nie kwadratowe, NIE POSIADAJĄCE drugiej pary podcięć - nie wprowadzające błąd w nocy. Sam mam takie - ta jedna jest nie-kwadratowa z podcięciami w obu wymiarach
--- Kolejny post ---
To ja mam L-Bracket 3 Legged Things w wystającą "wyspą" Arca, kwadratową - nawiasem mówiąc wyklucza jakieś postawienie na stole / kamieniu, podparcie długopisem/latarką pod obiektywem ... w celu zrobienia zdjęcia.
Nawet chciałem ten z ciągłą szyną, istnieje taki, ale na moment zakupów nie było. Ten brakcet jest niby dostosowany do takiego wieszaka, co sie montuje na szelce plecaka (lewej szelce dla praworęcznych).
No właśnie nie wiem skąd - wracamy do wątku - "prawie kwadratowa" płytka pochodzi, bo podważa komfortową prace z w/w wieszakiem na szelce