Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Technika na ostre słońce

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Question Technika na ostre słońce

Niewiele można znaleźć na naszym forum temat praktycznych sposobów na radzenie sobie z ostrym słońcem w upalne letnie dni które mam nadzieję się zbliżają

Wiem … pytam dość ogólnie ale i temat jest dość szeroki ... a założeniem wątku miałem na celu wymianę doświadczeń w tej materii

Nie ukrywam że w moim przypadku chodzi głównie z problemem „białej sukni i ciemnego garnituru” w fotografii plenerowej.
    Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym temacie 

P.s. … tak, tak, wiem … najlepiej nie robić w takich warunkach 

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Z tego co pamiętam :-) to należy raczej unikać ostrego słońca...
    Znacznie lepsze efekty osiągniesz jak poczekasz na jakąś chmurkę albo zmienisz porę dnia kiedy słońce jest nisko i nie ma aż takich kontrastów jak w południe. Mroczek poleca stosowanie polara do zmniejszenia kontrastów i potwierdzam sprawdza się dobrze nie tylko na wodzie czy niebie.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

hmm dobrze miec fuji z duza dynamika ale mozna obnizac kontrasty na kilka sposobow np:
    -filtr polar obniza kontrasty
    -szare polowki (tez sie da)
    -blendy
    -zdjecia w RAW
    -ludkow w ostrym sloncu postawic w cieniu po drugiej stronie ulicy gdzie jest bialy budynek
    -lampa blyskowa jezeli brak czasu X to szary filtr

BTW dawno tu nie bylem witam wszystkich

Domyślnie

Wydaje mi się że jedynym sensownym rozwiązaniem jest
    system rozpraszaczy światła np:
    http://www.foto7.com.pl/lastolite/skylite.htm

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z teorii wynika ze polar bylby dobrym rozwiazaniem ale tej metody nie testowalem.

Ja ostatnio z umiarkowana wprawdzie skutecznoscia ale dajaca jakies tam rezultaty uzywalem lampy blyskowej. Calosc polega na pomiarze swiatla i takim ustawieniu czasu i przyslony aby zdjecie bylo mocno niedoswietlone. Glownym zrodlem swiatla staje sie wiec lampa co daje wieksza mozliwosc kontroli danej sceny (gorzej jak wystepuja glebokie cienie). Problemem jest w tym momencie przyslona ... ja uzywalem duzych wartosci a w przypadku portretu jest odwrotnie wiec pewnie ciezko w pelnym sloncu bedzie uzyskac niedoswietlenie. Mozna uzyc i polara i lampy.

Jesli ta metoda nie zda egzaminu zostaje dodatkowa osoba i jakis rozpraszacz. Generalnie jednak w momencie kiedy slonce jest bardzo ostre wiekszosc fotografow slubnych stawia mloda pare w cieniu
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    Wydaje mi się że jedynym sensownym rozwiązaniem jest
    system rozpraszaczy światła np:
    http://www.foto7.com.pl/lastolite/skylite.htm
    Dokładnie tak. Dyfuzory będą chyba najlepszym rozwiązaniem. Nie koniecznie te z Lastolite (drogie); bo niedaleko mnie jest sklep z bardzo dobrą 'chińszczyzną'.
    Bebop ma - sprawdzone. Solidnie wykonane.
    Ale problem w tym że tego nie obsłużysz sam, nawet jak będziesz miał jakieś statywy do tego. Starczy lekki wiatr Dodatkowo, dyfuzory te muszą być wielkie. Małymi nie zdziałasz nic za bardzo. Chyba że jakieś portrety.
    Profi to używają nawet specjalnie do tego stworzone całe namioty dyfuzyjne.
    Widziałem gdzieś - bodajże na backstage'ach Pirelli. Niezła jazda :grin:
    Aha, coś dla Muflona - tam też panuje zasada: seriami! seriami!
    I to w większości na kliszakach :-D

Bywalec Awatar mganko
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Zielony a gdzie ten sklep z tanią chińszczyzną??

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mganko
    Zielony a gdzie ten sklep z tanią chińszczyzną??
    Tutaj panie: http://www.eltec.alpha.pl/

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    Nie ukrywam że w moim przypadku chodzi głównie z problemem „białej sukni i ciemnego garnituru” w fotografii plenerowej.
    Jeśli chodzi o zdjęcia ślubne - to odpada skomplikowany system blend.
    Sam nie poradzisz, a ze sztabem pomocników może być ciężko - młodzi się speszą i nie będzie naturalności w ich oczach.
    Jedna blenda - jak najbardziej pożądana - modeli ustaw w cieniu i wyłap swiatło blendą spoza cienia.
    Tu jest przykład jak robiłem zdjęcie, które mamy jako startowe na naszej www - może dziś bym zdziałał inaczej, ale na szybko, przemieszczając się z całym majdanem i tak nieźle poszło (statyw, 2 aparaty, duuża torba, drugi statyw + blenda):

Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Domyślnie

trzy rzeczy: RAW, filtr polaryzacyjny, blenda.
    Jesli jestesmy w cieniu, tlo oswietlone jest ostrym sloncem, a nie da "puscic sie zajaczka" blenda to pozostaje flesz z parasolki. Tylko pozostaje kwestia balansu swiatla, zeby nie wygladalo wszystko za bardzo sztucznie - efekt naklejonych postaci na tlo.
    Jesli jestesmy w ostrym sloncu to naswietlajmy tak, zeby nie bylo przeswietlen i cienie doswietlic blenda.
    I na koniec - konieczny jest asystent, zeby wszystko przebieglo sprawnie
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów