Nie darmo w USA (pewnie nie tylko) standardem jest dwoch fotografow na slubie.
Moze i u nas do tego dojdzie.
Nie darmo w USA (pewnie nie tylko) standardem jest dwoch fotografow na slubie.
Moze i u nas do tego dojdzie.
...
Niestety, asystenci to bardzo poszukiwany towarSam mam zawsze problemy bo jednak jak ktos ma w łapkach te blendy i dyfozury to lepiej kontroluje zmienne warunki oswietlenia. Tylko ze asystenci nie chca pracowac za darmo
Naprawde tego nie rozumiem
![]()
Widocznie trzeba zacząc szukać bogatszych klientów, żeby finansów na wszystko starczyło.
Na rynku ślubnym, przy takiej konkurencji jakiekolwiek wspomnienie młodym o konieczności podniesienia ceny ze względu na asystentów odbierane jest jako naciąganie...
Fotografowanie za pieniądze to ciągłe szukanie kompromisów, nie jakościowych, ale kosztowych - przynajmniej w moim przypadku.
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Muflon? A próbował Tyś kiedy robić zdjęcia ślubne?![]()
Czasem jak doliczysz koszt dojazdu to już klientów potencjalnych tracisz - bo woleliby mieć to w cenie... standardowej cenie...
Czasem, ale na szczęście rzadko.
Jak minimalizujesz cenowo ofertę plenerową - to koszty dodatkowe przedstawiasz jako opcję.
Spoko mogę dla pary spod Szczecina zrobić plener na plazy we Włoszech albo Hiszpanii, nawet transport będzie mój![]()
Czy mam to zawierać w standardowej cenie?
Wracając na nasze podwórko - takim kosmosem cenowym są właśnie asystenci- oprócz ich wynagrodzenia rośnie też podwójnie koszt dojazdu, jakiś obiad by się zdał w przerwie, trzeba zakupić sprzęt, który będą nosili itp...
Cieszę się, że taki wątek istnieje. Dostałam propozycję pracy dla agencji modelek i zauważono niedobór światła na moich portretach...Używam blendy okrągłej 106.7 cm, ale to nadal za mało:-( Chyba dokupię drugą i zmuszę makijażystkę do trzymania...Też cierpię na niedobór pomocników.
Mam cuś takiego, a potrzebuję jaśniej.....
To było słońce odbite blendą.