Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Stabilizacja w Canon R6

  1. #1
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Jun 2018
    Posty
    41

    Domyślnie Stabilizacja w Canon R6

    Cześć. W czasie włączenia IS do zdjęć, obraz nie jest ucinany. W przypadku filmowania jest. Dotyczy to obiektywów EF (bez stabilizacji) oraz m42. Na RF nie sprawdzę. Na tym polega problem. Natomiast dalej nieco go rozwinę. Otóż choć zdjęcie nie jest przycinane to jednak stabilizacja pracuje bo słyszę jak szumi gdy przyłożę ucho. W przypadku szkła EF 35mm mk2, szum jest ciągle taki sam bez względu na ustawienia IS. Dopiero po odpieciu szkla od adaptera (Commlite), szum stabilizacji ustaje. Wnioskuje wiec ze przy szkle ef 35mm 1.4 mk2, stabilizacja pracuje ciagle na sztywno bez wzgledu na ustawienia menu. To mnie bardzo dziwi i prosze zeby ktos kto ma taki zestaw sprawdzil to u siebie. W przypadku szkieł na m42, szum jest większy przy stabilizacji ciągłej zaś mniejszy przy stabilizacji do zdjęć. W przypadku m42 nie widzę zjawiska "ciągłej pracy stabilizacji", tak jak jest to w przypadku ef 35mm 1.4 mk2. PS. Na r6 mam najnowsze oprogramowanie lecz już wcześniej widziałem że nie przycina obrazu zdjec podczas włączenia IS. Szkoda że nie mam już szkła na RF to bym poszerzył moje testy (z tego co pamietam gdy mialem jeszcze kita RF, to stabilizacja dzialala zgodnie z ustawieniami). Zastanawiam się czy to co zauważyłem nadaje się do reklamacji czy może jest to poprostu jakieś niedopracowanie oprogramowania od canona lub też wynik używania adaptera commlite. Proszę o komentarz i pomoc. Ps. Dodam jeszcze że stabilizacja działa tylko właśnie jakoś dziwnie.

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Londyn
    Posty
    3 650

    Domyślnie Odp: Stabilizacja w Canon R6

    Czy wałczyłeś softwarowy IS? On przycina video.

    Odnoszę się do pierwszego zapytania, reszty sie nie da czytać/zrozumieć/analizować*

    * - niepotrzebne skreślić.

  3. #3
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    40
    Posty
    3 935

    Domyślnie Odp: Stabilizacja w Canon R6

    A co to znaczy, że obraz jest ucinany przy włączonym IS? Pytam poważnie, mam R a nie R6, stąd pytanie.
    Inna kwestia - to nie jest tak, że IS zawsze pracuje, nawet jak masz stare szkło? W R jest tak, że nawet jak szkło RF i wyłączę IS na szkle to i tak dalej kręci, szczególnie w trybie podglądu na ekranie. To chyba ma tak działać.

    Też się zgadzam, że trochę zagmatwałeś swoją wypowiedź. Sorry...

  4. #4
    Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Dołączył
    Nov 2007
    Miasto
    Zgorzelec
    Posty
    4 035

    Domyślnie Odp: Stabilizacja w Canon R6

    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A co to znaczy, że obraz jest ucinany przy włączonym IS?
    Stabilizacja elektroniczna w video cropuje lekko obraz w stosunku do nominalnych rozmiarów matrycy.
    Chyba w każdym body z taką stabilizacją.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

  5. #5
    Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Londyn
    Posty
    3 650

    Domyślnie Odp: Stabilizacja w Canon R6

    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Stabilizacja elektroniczna w video cropuje lekko obraz w stosunku do nominalnych rozmiarów matrycy.
    Chyba w każdym body z taką stabilizacją.
    Dlatego elektroniczną mam wyłączoną.

  6. #6
    Uzależniony Awatar bakulik
    Dołączył
    Nov 2005
    Miasto
    Rumia
    Wiek
    40
    Posty
    741

    Domyślnie Odp: Stabilizacja w Canon R6

    Czy IS jest włączone, czy też wyłączone, elektromagnesy cały czas pracują, w pierwszym przypadku poruszając matrycą i stabilizując ją, w drugim – trzymając ją nieruchomo. Tak samo działa IS w obiektywach RF – elektromagnesy stabilizują bądź trzymają nieruchomo soczewki. Gdy wyłączyć aparat i nim lekko potrząsnąć, słychać, jak matryca „lata luzem” i lekko stuka, tak samo sekcja stabilizowanych soczewek w odłączonym obiektywie lekko „grzechocze”.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

  7. #7
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    40
    Posty
    3 935

    Domyślnie Odp: Stabilizacja w Canon R6

    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Stabilizacja elektroniczna w video cropuje lekko obraz w stosunku do nominalnych rozmiarów matrycy.
    Chyba w każdym body z taką stabilizacją.
    Dziękuję

    W ogóle mam wrażenie, że w tych bezlustrach to praca stabilizacji dziwnie jest rozwiązana, bo de facto nie da się jej chyba w pełni wyłączyć

  8. #8

    Dołączył
    Jun 2021
    Miasto
    London
    Posty
    3

    Domyślnie Odp: Stabilizacja w Canon R6

    Mam R6 do którego podpinam obiektyw Canon 400mm /f5.6, na początku również miałem taki dylemat, czy to nie jakas usterka,zapytałem (mądrzejszych)którzy powiedzieli że tak ma być, jest to właściwa praca aparatu.... Dodam że przy tej ogniskowej robię zdjecia z ręki i nie ma mowy by były nieostre bądź poruszone... Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •