Canon EF 35/2.0 IS vs Canon RF 35/1.8 STM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jac+
    Uzależniony
    • 2006
    • 842

Canon EF 35/2.0 IS vs Canon RF 35/1.8 STM

Cześć po dłuższej niebytności na forum!
    Od jakiegoś czasu do mojego EOSa R mam "przyspawany" obiektyw EF 35mm/2.0 IS.
    Czy wymieniając go na natywny obiektyw RF 35/1.8 STM coś realnie zyskam na jakości obrazu, pracy układu AF, czy też innych kwestiach? Zaznaczam, że wyłącznie fotografuję. Sprawa wielkości zestawu jest dla mnie pomijalna. Zestaw EOS R + adapter + 35/2.0 jest na tyle przyjemnie wyważony, że mniejszy rozmiar RF 35/1.8 nie ma dla mnie znaczenia.
    Proszę o opinie praktyków, którzy zetknęli się z obydwoma szkłami, a może nawet dokonali "przesiadki" z jednego na drugi.
    Z góry piękne dzięki!
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
  • robertskc7
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1513

Odp: Canon EF 35/2.0 IS vs Canon RF 35/1.8 STM

Zamieszczone przez jac+
    Czy wymieniając go na natywny obiektyw RF 35/1.8 STM coś realnie zyskam na jakości obrazu, pracy układu AF, czy też innych kwestiach? Zaznaczam, że wyłącznie fotografuję. Sprawa wielkości zestawu jest dla mnie pomijalna. Zestaw EOS R + adapter + 35/2.0 jest na tyle przyjemnie wyważony, że mniejszy rozmiar RF 35/1.8 nie ma dla mnie znaczenia.
    Proszę o opinie praktyków, którzy zetknęli się z obydwoma szkłami, a może nawet dokonali "przesiadki" z jednego na drugi.
    Z góry piękne dzięki!
    Nic nie zyskasz poza gabarytami, głośniejszym i gorszym AF w wersji RF i trochę mniejszym minimalnym dystansem ostrzenia w RF.
    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• jac+
      Uzależniony
      • 2006
      • 842

Czyli wymiana bez sensu. Dodam, że 35/2.0 IS ma najgłośniejszy AF z całej mojej szklarni. Jeśli RF jest jeszcze głośniejszy, to ja dziękuję.
      Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4605

Zamieszczone przez jac+
        Z góry piękne dzięki!
        Zostawiłem "na razie" EF35/2IS bo też nie mogę znaleźć argumentu za wymianą. Solidna budowa EF jakoś mnie demotywuje do zmiany.
        Prawda też jest taka, że używam tego szkła bardzo rzadko i adapter mi nie przeszkadza.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...