Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Dylematy amatora.

Miasto
    Rybnik

Domyślnie Odp: Dylematy amatora.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Chcesz kupić 5DII czy 5D złoty klasyk.
    Właśnie chyba kierował bym się w kierunku 5DII ze względu, że można wyrwać z mniejszym przebiegiem niż 5D.
    Choć jak wiadomo z tym bywa różnie.
    Aktualnie znalazłem jakieś 5DII z przebiegiem około 330 tys za 700 zł.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Przemek34 Zobacz posta
    Właśnie chyba kierował bym się w kierunku 5DII ze względu, że można wyrwać z mniejszym przebiegiem niż 5D.
    Choć jak wiadomo z tym bywa różnie.
    Aktualnie znalazłem jakieś 5DII z przebiegiem około 330 tys za 700 zł.
    Znajomy semi-pro, który robił na zamówienie zgrabne widoczki do kalendarzy, zmienił 5D na 5D II, po czym najszybciej jak się ukazał nabył 5D III, bo mówił, że AF w 5D II gdy chodzi o celność to "kupa".

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
    .... na zamówienie zgrabne widoczki .......bo mówił, że AF w 5D II gdy chodzi o celność to "kupa".
    Każdy dżygit z tego forum wie, że celność przy widoczkach to podstawa, bez niej widoczki wychodzą mniej zgrabnie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

nie wiem jak ostro zap* widoczki tego znajomego, wiec nie moge kompletnie zdementowac tej "wrazej propagandy godzacej w nasza socjalistyczna ojczyzne"...

ale... osobiscie focilem badz foce 5D/5D2/6D/6D2/5D4 i poniewaz moje pocztowki/landszafty sa przewaznie nieruchome (oczywiscie relatywnie, tj. wzgledem polozenia mojego aparatu) to w sumie kazdym z tych aparatow dawalem sobie rade w akceptowalnym czasie ustawic ostrosc tam gdzie chcialem.

z celnoscia na tematach statycznych moga byc jaja jak sie nie przedmucha raz na jakis czas komory lustra, a dokladniej toru AF. paprochy moga sie mocno mscic na sprawnosci ukladu AF. ale to nie tyle zalezy od zainstalowanego ukladu AF co bardziej od tego jak czesto i w jakich warunkach sie zmienia obiektywy.

do tematow ruchomych (wzgledem aparatu, nie tylko kosmosu) no to oczywiscie inna bajka. 5D2 czy 6D mozna to niejedno zarzucic i taki upgrade do 5D3 rozumiem. tylko nie ogarniam tego kroku myslowego od widoczkow, bo jednak wydaje mi sie, ze pstrykanie widoczkow dynamicznych jest bardziej niszowe (zeby gory czlowiekowi sprzed nosa spi*... to musza byc chyba dlugie czasy ekspozycji raczej?)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

A trzęsienie ziemi, wybuch wulkanu albo gorąca lawa na Hawajach?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez cosinus Zobacz posta
    Ile to jest "mały przebieg" przy tym modelu ?
    To zależy jak dużo robisz rocznie. Ja sprawdzałem swoją Rke to ma około 131tys więc to teoretycznie zostało ok 44 procent żywotności migawki.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Każdy dżygit z tego forum wie, że celność przy widoczkach to podstawa, bez niej widoczki wychodzą mniej zgrabnie.
    Jak ustawiłeś ostrość w widoczku na osobę lub obiekt, a nieoczekiwanie jest tam gdzie jej się nie spodziewałeś, to realnie wychodzą mniej zgrabniej.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Musisz mi wybaczyć, nie znam się na dzisiejszej terminologii.
    Jestem według PESELa analogowej proweniencji, nauki pobierałem z pisma drukowanego w analogowej formie zwanej książkami.
    Tam autorzy twierdzili, że widoczek na osobę to portret a widoczki (czyli landszaft) to fotografia krajobrazowa lub pejzaż.
    Chociaż był jeden wyjątek, jeden z profesorów używał w przypadku zbliżeń na osobę określenia "pejzaż twarzy", czyli twój kolega mógł mieć rację.
    Jeżeli mówimy o landszafcie, to nie jestem w stanie zrozumieć, jak przy wysokiej liczbie przysłony i ostrości na większe odległości
    autofokus może się aż tak mylić.
    Miałem 5D, testowałem 5DII i żadnej różnicy w pracy AF nie zauważyłem.
    Wprowadzenie mikroregulacji w dwójce poprawiło nawet celność niesfornych obiektywów.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 21-10-2024 o 21:18

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Musisz mi wybaczyć, nie znam się na dzisiejszej terminologii.
    Jestem według PESELa analogowej proweniencji, nauki pobierałem z pisma drukowanego w analogowej formie zwanej książkami.
    Tam autorzy twierdzili, że widoczek na osobę to portret a widoczki (czyli landszaft) to fotografia krajobrazowa lub pejzaż.
    Chociaż był jeden wyjątek, jeden z profesorów używał w przypadku zbliżeń na osobę określenia "pejzaż twarzy", czyli twój kolega mógł mieć rację.
    Jeżeli mówimy o landszafcie, to nie jestem w stanie zrozumieć, jak przy wysokiej liczbie przysłony i ostrości na większe odległości
    autofokus może się aż tak mylić.
    Miałem 5D, testowałem 5DII i żadnej różnicy w pracy AF nie zauważyłem.
    Wprowadzenie mikroregulacji w dwójce poprawiło nawet celność niesfornych obiektywów.
    Jak to mówią dla świętej zgody "mniejsza o większość".

Miasto
    Rybnik

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    to już 6D będzie lepszy
    Sorry za spam, ale kupiłem wreszcie canona 6D.
    Pozdrawiam.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów