Dziękuję za każdą udzieloną wskazówkę. Zapomniałem dodać, że grafika to NVIDIA GeForce RTX 2070. W preferencjach w Lightroom jest włączone pełne wspomaganie karty graficznej. Program Lightroom mam zoptymalizowany poprawnie (filmiki YouTube, poradniki) tak przynajmniej uważam, a lagi, wynikają raczej z tego, że zapisuję zmiany na bieżąco do plików XMP. Przynajmniej tak niektórzy użytkownicy programu twierdzą. Jedyne co mnie zastanawia to to, że w natywnej rozdzielczości monitora 4k Lightroom musi przemielić za każdym razem jeśli coś zmienię cztery razy więcej danych. Czy każde dotknięcie pędzla i malowanie po zdjęciu nie będzie mi zwieszać pracy. Stąd te obawy, że spowoduje to dławienie się programu. Dlatego pytam osób, które przesiadły się z monitora HD na większy i mają jakieś doświadczenia. Jeśli rzeczywiście tak jest to nie chcę się pchać w zakup monitora, który będzie utrudniał mi pracę i kupię CS2731 o 2560x1440, w którym pliki będą mniejsze i będzie wszystko chodziło tak jak teraz. Widziałem kilka recenzji tego monitora i wiele osób zajmujących się fotografią go sobie chwali. Jednak tak jak pisałem patrzę przyszłościowo na zakup i dlatego myślę o 4k.