Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: EF400/5.6 + Kenko x1.5 + analog=winieta

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie EF400/5.6 + Kenko x1.5 + analog=winieta

Witam

Dzieki uprzejmosci Kubamana mialem okazje przetestowac EF 400 5.6 oraz telekonwerter Kenko x1.5. Cala operacja byla spowodowana checia zakupu podobnego obiektywu, i ewentualnie tc. Jednak po wywolaniu slajdu okazalo sie, ze zestawik 400 + 1.5 winietuje. Niestety sprawdzilem tylko przy maksymalnie otwartej przeslonie. No i teraz mam problem.. liczylem na to, ze uda sie kupic w miare tani telekonwerter, a w dodatku taki, z ktorym AF bedzie dzialac. Canona x1.4 poczatkowo nie bralem pod uwage ze wzgledu na cene, ale moze sie okazac, ze problem winietowania nie wystepuje. Pozostaje jeszcze Kenko x1.4 i Sigma x1.4. Czy spotkaliscie sie z podobnym problemem?
    Moze ktorys forumowicz z Krakowa dysponuje telekonwerterem Canona x1.4 lub Kenko/Sigma x1.4 i dal by sie namowic na testy?

Ponizej podaje linki do skanow:
    http://artemis.wszib.edu.pl/~tommol/temp/4.jpg
    http://artemis.wszib.edu.pl/~tommol/temp/7.jpg

Pozdrawiam,
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tomek, co oznacza na pełnej przysłonie? Jeśli myślisz o f5.6 (Kenko nie przenosi żadnych danych do body, dlatego działa sprawnie AF przy F8.0 ) to być może to własnie jest powodem. Prawidłowe ustawienie tego zestawu to "pełna dziura" na f8.0. Wartałoby sprawdzić, jak się wtedy taki zestaw zachowuje.

Na cropie nie ma śladów winiety, nawet przy f5.6
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Hej

Mam na mysli wlasnie f5.6. O ile dobrze pamietam tylko taka przetestowalem.

T.

dazz
    Guest

Domyślnie

Ja mam tylko doświadczenia z zestawem 100-400 L + Kenko Pro. Winiety nie ma. Sam zamówiłem 400/5.6 + TC1.4 Canona.

Uprawnienia umieszczania postów