Strona 47 z 47 PierwszyPierwszy ... 37454647
Pokaż wyniki od 461 do 467 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

  1. #461
    Moderator PREMIUM member Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    Dec 2005
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    2 248

    Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

    Elektronika w konwerterach zmienia dane w exif. Adapter nie musi tego robić.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

  2. #462
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Lublin
    Posty
    2 045

    Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Elektronika w konwerterach zmienia dane w exif. Adapter nie musi tego robić.
    Gdyby tylko! Opisałem dokładnie w teście telekonwertera Kenko co się dzieje po wyjęciu elektroniki- zmienia się cała współpraca z tym telekonwerterem, a dane EXIF to pikuś.
    EOS 550D, 6D, M2, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1, Sigma 4-5,6/70-300 DL, Sigma 3,8-5,6/28-135, Vivitar 3,5/100 Macro, EOS 620 i 650 + EF-M, Yongnuo YNEX600-RT, Olympusy OM-2N, OM-4 stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm

  3. #463
    Moderator PREMIUM member Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    Dec 2005
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    2 248

    Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

    Zmiana metadanych z obiektywu zmienia ustawienia w aparacie. To po prostu konsekwencja chipa w obiektywie i w konwerterze też.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

  4. #464
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Lublin
    Posty
    2 045

    Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zmiana metadanych z obiektywu zmienia ustawienia w aparacie. To po prostu konsekwencja chipa w obiektywie i w konwerterze też.
    No to super! Zmiana ustawień w aparacie spowodowana chipem w TC sprawia, że aparat przestaje W OGÓLE działać z konkretnym obiektywem i się zawiesza, a wyjęcie elektroniki z TC sprawia, że znowu działa. Skoro aparat działa bez problemu z danym obiektywem, to co mu przeszkadza TC? Zmiana jasności z f/2,8 na f/4 mu przeszkadza? A inne obiektywy z TC na tym aparacie działają. Może przeszkadza robienie sobie psim swędem 2,5/70 mm z 1,8/50? Nie działa mi 6D z 1,8/50 i 2,8/40 chociaż każdy ma inny rodzaj napędu, jeden zwykły silnik ankrowy, a drugi STM, ale już 55-250 STM działa mimo wynikowej jasności f/8, której 6D niby nie obsługuje w AF (a jednak obsługuje). Może 55-250 STM nie ma na liście zabronionych obiektywów wgranych do chipa aparatu, bo go jeszcze nie było na rynku, jak wszedł 6D?
    EOS 550D, 6D, M2, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1, Sigma 4-5,6/70-300 DL, Sigma 3,8-5,6/28-135, Vivitar 3,5/100 Macro, EOS 620 i 650 + EF-M, Yongnuo YNEX600-RT, Olympusy OM-2N, OM-4 stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm

  5. #465
    Moderator PREMIUM member Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    Dec 2005
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    2 248

    Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

    Oczywiście używasz konwertera Canon oraz obiektywów wykazanych do używania z tym TC.
    Dlaczego się pieklisz zamiast brać pod uwagę różne przypadki. Zauważ, że aktualnie wiele spraw nie działa (lub może działać niepoprawnie) o ile sie nie podmieni soft na nowszy (bezlustra).
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

  6. #466
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Lublin
    Posty
    2 045

    Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oczywiście używasz konwertera Canon oraz obiektywów wykazanych do używania z tym TC.
    Dlaczego się pieklisz zamiast brać pod uwagę różne przypadki. Zauważ, że aktualnie wiele spraw nie działa (lub może działać niepoprawnie) o ile sie nie podmieni soft na nowszy (bezlustra).
    Nie używam TC Canona, ale to nie zmienia faktu, że zusammen do kupy to wszystko, co się z ich używaniem wiąże, jest chore. Nawet TC Canona nie można użyć do wszystkich obiektywów firmy macierzystej, ale to jest głównie spowodowane tym, że TC wchodzi do wnętrza obiektywu. Tymczasem TC Kenko nie koliduje z optyką obiektywu, więc nie widzę powodu, dla którego jego użycie miało by zawieszać aparat. Tego rodzaju ograniczenia są sztuczne i intencjonalne, i znikają, gdy się usunie elektronikę, a TC robi się dla aparatu niewidzialny.

    Zresztą większy problem jest nie z obiektywem podłączonym do TC, ale z korpusem. TC wiesza mi 6D, a innych korpusów nie zawiesza.
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 28-09-2022 o 11:27
    EOS 550D, 6D, M2, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1, Sigma 4-5,6/70-300 DL, Sigma 3,8-5,6/28-135, Vivitar 3,5/100 Macro, EOS 620 i 650 + EF-M, Yongnuo YNEX600-RT, Olympusy OM-2N, OM-4 stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm

  7. #467
    Moderator PREMIUM member Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    Dec 2005
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    2 248

    Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

    Każdy obiektyw, korpus ma inny soft. Takie są efekty.
    Wypowiadałeś się w wątku o lampie Jinbei. I sam zauważasz takie kwiatki.
    Tylko proszę nie myśleć że skorp to tłumaczę to nie znaczy, że mi się podobają takie sytuacje.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 47 z 47 PierwszyPierwszy ... 37454647

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •