Pokaż wyniki od 1 do 10 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

doświadczenie z dzisiaj - potrzebowałem zrobić dzisiaj jakieś macro więc podpiąłem do obiektywu pierścień - kupiłem komplet firmy FOTGA kiedyś po pozytywnych opiniach na nikoniarzach miały być ponoć wysokiej jakości - podpinam najdłuższy - brak AFa coś nie kontaktuje, podpinam średni zaciął się na obiektywie, nie wciska się guziczek, do odblokowania pół godziny walki, robię macro bez pierścieni (w końcu mam z czego cropować) bo nie chcę sprawdzać co będzie z najcieńszym - z mojej perspektywy może to dobrze że canon blokuje viltroxa przynajmniej nie będę miał okazji na kolejny zakup

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    doświadczenie z dzisiaj - potrzebowałem zrobić dzisiaj jakieś macro więc podpiąłem do obiektywu pierścień - kupiłem komplet firmy FOTGA kiedyś po pozytywnych opiniach na nikoniarzach miały być ponoć wysokiej jakości - podpinam najdłuższy - brak AFa coś nie kontaktuje, podpinam średni zaciął się na obiektywie, nie wciska się guziczek, do odblokowania pół godziny walki, robię macro bez pierścieni (w końcu mam z czego cropować) bo nie chcę sprawdzać co będzie z najcieńszym - z mojej perspektywy może to dobrze że canon blokuje viltroxa przynajmniej nie będę miał okazji na kolejny zakup
    No to żeby było o Vitroxie:
    Kupiłem zestaw pierścieni pośrednich Viltroxa pod RF - nic się nie zacina bo luzy ogromne - wszystko lata niesamowicie ale AF czasem działa
    Ponieważ nie szło tym pracować kupiłem zestaw pierścieni Viltroxa pod EF - wszystko elegancko spasowane, nie klinuje się ale i nie lata, AF działa niezawodnie.
    Canon rozsądnie pogonił ich z tym RF
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Kupiłem zestaw pierścieni pośrednich Viltroxa pod RF - nic się nie zacina bo luzy ogromne - wszystko lata niesamowicie ale AF czasem działa
    Ponieważ nie szło tym pracować kupiłem zestaw pierścieni Viltroxa pod EF - wszystko elegancko spasowane, nie klinuje się ale i nie lata, AF działa niezawodnie.
    Nie mogłem kupić Canonowskiej przejściówki więc kupilem VITROXA i na początku był ok, ale piny z obiektywów ścierały detaliona .

Pełne uzależnienie

te pierścienie FOTGI niby chodzą ciężko (mz za ciężko) ale jak parę lat temu podpiąłem wszystkie trzy do S50A to się wygięły w banana - pochyły w gratisie - po prostu legendarna jakość, szczególnie trzeba uważać na produkty firmowane dla zmylenia przeciwnika nazwą angielską lub o zgrozo niemiecką

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Bo patenty na bagnet EF wygasły 25 lat wcześniej i tylko gadżety z bagnetem EF będą działać, czy naprawdę trzeba to znowu tłumaczyć? Na bagnet RF został założony PAS CNOTY i nie dopuszczą do niego nikogo z zewnątrz Tylko jego właściciel, czyli canon może na nim swawolić wypuszczając kolejne szkła RF.

BTW - Nikon ogłosi w przyszłym tygodniu kolejny szerokokątny obiektyw zmiennoogniskowy Tamron z mocowaniem Nikon Z https://nikonrumors.com/2022/09/18/c...#ixzz7fJUH83IH
    Już wcześniej pisałem o tym, że zapewne uzupełnią szeroki kąt do wcześniejszych szkieł z mocowaniem Z Tamron/Nikon 28-75 f/2,8 Nikon Z i 70-300mm F/4.5-6.3 Nikon Z. Obstawiam, że będzie to raczej: Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD.

Dodając do tego nowe szkła w Nikonie Z https://nikonrumors.com/2022/09/17/n...ing-soon.aspx/ oraz nowe aparaty Z8, Z90, ZF, Z50 II, Z5 II, Z6 III, Z7 III itp. https://nikonrumors.com/wp-content/u...d-roadmap.jpeg zaczyna być interesująco w odniesieniu tego, że na C-B niektórzy wieszczą rychły koniec Nikona
    Ostatnio edytowane przez candar ; 19-09-2022 o 09:08
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    BTW - Nikon ogłosi w przyszłym tygodniu kolejny szerokokątny obiektyw zmiennoogniskowy Tamron z mocowaniem Nikon Z https://nikonrumors.com/2022/09/18/c...#ixzz7fJUH83IH
    Już wcześniej pisałem o tym, że zapewne uzupełnią szeroki kąt do wcześniejszych szkieł z mocowaniem Z Tamron/Nikon 28-75 f/2,8 Nikon Z i 70-300mm F/4.5-6.3 Nikon Z. Obstawiam, że będzie to raczej: Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD.

Dodając do tego nowe szkła w Nikonie Z https://nikonrumors.com/2022/09/17/n...ing-soon.aspx/ oraz nowe aparaty Z8, Z90, ZF, Z50 II, Z5 II, Z6 III, Z7 III itp. https://nikonrumors.com/wp-content/u...d-roadmap.jpeg zaczyna być interesująco w odniesieniu tego, że na C-B niektórzy wieszczą rychły koniec Nikona
    Też obstawiam, że będzie 17-28, byłby to bardzo dobry ruch.

Odnośnie wieszczenia końca Nikona, to nawet na forum nikoniarzy były takie przypuszczenia. Dla nas niedobrze by było, lepsza jest konkurencja niż marginalizacja któregokolwiek z brandów. Lepiej niech Nikon się podnosi i to jak najszybciej, będzie to tylko z korzyścią dla nas wszystkich.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Miasto

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Też obstawiam, że będzie 17-28, byłby to bardzo dobry ruch.

Odnośnie wieszczenia końca Nikona, to nawet na forum nikoniarzy były takie przypuszczenia. Dla nas niedobrze by było, lepsza jest konkurencja niż marginalizacja któregokolwiek z brandów. Lepiej niech Nikon się podnosi i to jak najszybciej, będzie to tylko z korzyścią dla nas wszystkich.
    Długo nie trzeba było czekać NIKKOR Z 17-28mm f/2.8 https://www.nikon.pl/pl_PL/product/n...QELnJQODSTcpyY
    Czyli dzięki Tamronowi Nikon Z ma pełne pokrycie zoomami 17-28 f/2.8 , 28-75 f/2.8 i 70-300mm F4.5-6.3

Nikon jak widać nieźle przycina kasę na tych rebrandowanych szkłach Tamrona
    Ostatnio edytowane przez candar ; 20-09-2022 o 08:23
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta

Nikon jak widać nieźle przycina kasę na tych rebrandowanych szkłach Tamrona
    Od zawsze różne firmy, takie jak Cosina, Kino Precision, Komine, etc. robiły optykę firmowaną przez Wielką Piątkę i inne marki handlowe, czasem od podstaw, czasem w kooperacji, więc nie jest to nic nowego, tylko najwidoczniej zaczyna to być bardziej jawne.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Od zawsze różne firmy, takie jak Cosina, Kino Precision, Komine, etc. robiły optykę firmowaną przez Wielką Piątkę i inne marki handlowe, czasem od podstaw, czasem w kooperacji, więc nie jest to nic nowego, tylko najwidoczniej zaczyna to być bardziej jawne.
    Zgadza się. Ale ja o tym, że to samo szkło Tamrona w mocowaniu Nikon Z jest droższe o 2.160 zł niż w mocowaniu Sony FE. Może to ukryty koszt licencji?

Uprawnienia umieszczania postów