Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
Tia...

Po pierwsze: Canon UK nie gwarantuje 100% servo mode HI+ FPS ze szkłami innych firm.

Po drugie: W przypadku korzystania z obiektywów RF lub niektórych zgodnych obiektywów EF szybkość zdjęć seryjnych (Szybkie zdjęcia seryjne+) i (Szybkie zdjęcia seryjne) zmienia się maksymalnie w trzech etapach, jak w poniższej tabeli, w zależności od czynników, takie jak typ baterii/pojemność, użycie uchwytu na baterie/bezprzewodowego nadajnika plików, liczba używanych akumulatorów, użycie złącza DC/zasilania USB, używany obiektyw, temperatura, czy wbudowana sieć Wi-Fi jest WŁĄCZONA lub WYŁĄCZONY itp. https://my.canon/en/support/8204818600#9

Po trzecie: Canon w każdej chwili wprowadzając nowy firmware do aparatów serii R może zrobić cegły z dowolnych obiektywów, co zresztą przetrenował już wcześniej uceglając Samyanga RF 14mm F2.8 AF https://www.dpreview.com/forums/thread/4566887

Tak więc albo szkła serii R, albo w przypadku innej optyki brak pełnej zgodności z możliwościami aparatu i w przypadku "kundelków" (a może i EF) w przyszłości możliwość całkowitego uceglenia szkieł przez nowe oprogramowanie. Być może taki wybór (albo raczej jego brak) dostali niezależni producenci i dlatego się wycofali z produkcji szkieł z bagnetem RF.
Jast wielce prawdopodobne, że niedługo zablokują stare aparaty RF żeby nie współpracowały z nowymi szkłami RF, a na koniec zablokują wszystko i nie będzie nic .

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
Rynce opadajo.

Dyskusja w wątku o wycofaniu szkieł Viltroxa z natywnym mocowaniem R a przytaczane są argumenty o możliwości zapinania szkieł od EF przed adapter z jakby nie było innego systemu. W ten sposób to ja sobie zapinam obiektywy od Canona pod Sony (jeszcze póki co). Mowa jest o rozwiązaniu natywnym, który z założenia i defenicji miał być systemem mniejszym, poręczniejszym, wydajniejszym.
A skąd takie założenie? Kto taką "definicję" stworzył?

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
Idąc Twoim dalszym tokiem rozumowania - pasują. Jest przecież adapter MC-21.

Jak już wcześniej pisałem - interesują mnie rozwiązania systemowe, nie podpinanie przez adapter który wiąże się z różnymi ograniczeniami gabarytowo - wagowo - technicznymi. Dotyczy to zarówno adaptacji z Canona na Sony jak również wspomniane rozwiązanie z Techartem i szkłami z FE do Z. Pierwsza wersja tego adaptera mi nie podeszła, drugiej jeszcze nie sprawdzałem, nie wiem czy w ogóle już jest w sprzedaży w PL.

Co do szklarni EF - jestem już na etapie wyprzedawania, zostały mi tylko 2 obiektywy akurat szybkie do upłynnienia, więc to żaden kłopot zmienić system. Na szczęście mam jeszcze do wiosny fakt na podjęcie ostatecznej decyzji, aczkolwiek podjąłem już pewne decyzje zakupowe - jak się okazuje trafne, bo jeszcze w starych cenach. Ale powrotu do EF jak i inwestowanie w ten system od zera teraz absolutnie nie ma sensu, co dziwne o kilkadziesiąt procent zdrożały L-ki do Canona EF właśnie, RF jakoś trzymają ceny. Może to być faktycznie celowe działanie ze strony Canona.
A może nie ma co patrzeć przez pryzmat własnych doświadczeń i "zdaje mi się" tylko sytuacji na rynku - skoro jest popyt ceny rosną - proste.

Ja mam wrażenie że niektórzy tu się zachowują tak jakby kupowanie i posiadanie sprzętu Canona było obowiązkowe. Otóż informuję że nie jest! Są inne bardzo dobre systemy więc po kiego grzyba siedzieć tutaj i ewangelizować użytkowników forum jaki to straszny błąd popełnili że wdepnęli w ten system.