Strona 15 z 47 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Narzekanie na Canona jest, ale ... co z tego? Ma połowę rynku. Tyle co Sony z Nikonem razem. Dobrze by było gdyby narzekający na Canona napisali dlaczego w takim razie Canon jest najpopularniejszym systemem?

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Pisałeś o tym TZE-01 na forum Nikona jakiś już czas temu więc Nikoniarze wiedzą, że jest takie coś, natomiast nie wiem czy kogoś tam przekonałeś do tego, tam ewentualni naśladowcy się nie chwalą stosowaniem tego rozwiązania, jeśli w ogóle tacy tam są. Był koesh chyba jako jedyny piewca tego rozwiązania ale chyba nie posiadacz Inni się nie ujawnili.

Zresztą co ja piszę, żaden szanujący się Nikoniarz nie bierze pod uwagę zakupu Sony ani niczego co pachnie tym małym bagnecikiem. Więc weź już daj spokój z tym bagnetem FE który jest tak mały że nie mieści się tam wygodnie ta pełnoklatkowa matryca. Bo Nikoniarza mającego Zetę też nie przekonasz do szkeł z FE raczej
    Nikonarze są dumni ze swego "najszerzego" w FF otworu Z
    Jeśli wszyscy dyskredytują podpinanie przez adaptery to cięzko się pchać w TZE. Ci, którzy sie tym nie przejmują to wybierają adapter firmowy, FTZ oraz szkła z bagnetem F i analogicznie, w Canonie ma się sporo EF do wyboru.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Narzekanie na Canona jest, ale ... co z tego? Ma połowę rynku. Tyle co Sony z Nikonem razem. Dobrze by było gdyby narzekający na Canona napisali dlaczego w takim razie Canon jest najpopularniejszym systemem?
    Swego czasu najpopularniejszym samochodem w Polsce był PF 126p (od 1973 do 2000 r. na polski rynek trafiło ponad 2,4 mln tych aut , ogólnie w naszym kraju wyprodukowano 3,3 mln sztuk)i czego to dowodzi? Wyłącznie masowej produkcji jednej marki i celowego zamknięcia na rynki zewnętrzne. Czyli wszyscy klaszczemy i bijemy brawo? Jest sukces? Czy to oznacza, że PF 126p będąc najpopularniejszym wozidłem w Polsce był zarazem najlepszym samochodem na świecie? A może dlatego, że wyprodukowali ich kilka milionów sztuk, podobnie jak canony, które sprzedawane były na wagę w ilościach astronomicznych w supermarketach?

Model R10, kosztujący obecnie 4800 zł i ponad 5000 zł w zestawie z obiektywem kitowym to prawdopodobnie najbardziej podstawowy aparat jaki wypuszczono w systemie R. Próg wejścia do nowego systemu przez amatora staje się znacznie wyższy niż w przypadku konstrukcji lustrzankowych, gdzie mieliśmy do dyspozycji kosztujące połowę tej ceny modele typu Canon EOS 250D (a nawet jeszcze tańsze modele z 4-cyfrowej serii lustrzanek EOS). Czy kupujący canona R10 są informowani, że zdani będą wyłącznie na szkła RF, albo konieczność zakupu adaptera i starych szkieł EF, których cena cały czas rośnie i pozostaje do wyboru głównie rynek wtórny?
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-09-2022 o 14:25
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Tia...

Po pierwsze: Canon UK nie gwarantuje 100% servo mode HI+ FPS ze szkłami innych firm.

Po drugie: W przypadku korzystania z obiektywów RF lub niektórych zgodnych obiektywów EF szybkość zdjęć seryjnych (Szybkie zdjęcia seryjne+) i (Szybkie zdjęcia seryjne) zmienia się maksymalnie w trzech etapach, jak w poniższej tabeli, w zależności od czynników, takie jak typ baterii/pojemność, użycie uchwytu na baterie/bezprzewodowego nadajnika plików, liczba używanych akumulatorów, użycie złącza DC/zasilania USB, używany obiektyw, temperatura, czy wbudowana sieć Wi-Fi jest WŁĄCZONA lub WYŁĄCZONY itp. https://my.canon/en/support/8204818600#9

Po trzecie: Canon w każdej chwili wprowadzając nowy firmware do aparatów serii R może zrobić cegły z dowolnych obiektywów, co zresztą przetrenował już wcześniej uceglając Samyanga RF 14mm F2.8 AF https://www.dpreview.com/forums/thread/4566887

Tak więc albo szkła serii R, albo w przypadku innej optyki brak pełnej zgodności z możliwościami aparatu i w przypadku "kundelków" (a może i EF) w przyszłości możliwość całkowitego uceglenia szkieł przez nowe oprogramowanie. Być może taki wybór (albo raczej jego brak) dostali niezależni producenci i dlatego się wycofali z produkcji szkieł z bagnetem RF.
    Jast wielce prawdopodobne, że niedługo zablokują stare aparaty RF żeby nie współpracowały z nowymi szkłami RF, a na koniec zablokują wszystko i nie będzie nic .

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Rynce opadajo.

Dyskusja w wątku o wycofaniu szkieł Viltroxa z natywnym mocowaniem R a przytaczane są argumenty o możliwości zapinania szkieł od EF przed adapter z jakby nie było innego systemu. W ten sposób to ja sobie zapinam obiektywy od Canona pod Sony (jeszcze póki co). Mowa jest o rozwiązaniu natywnym, który z założenia i defenicji miał być systemem mniejszym, poręczniejszym, wydajniejszym.
    A skąd takie założenie? Kto taką "definicję" stworzył?

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Idąc Twoim dalszym tokiem rozumowania - pasują. Jest przecież adapter MC-21.

Jak już wcześniej pisałem - interesują mnie rozwiązania systemowe, nie podpinanie przez adapter który wiąże się z różnymi ograniczeniami gabarytowo - wagowo - technicznymi. Dotyczy to zarówno adaptacji z Canona na Sony jak również wspomniane rozwiązanie z Techartem i szkłami z FE do Z. Pierwsza wersja tego adaptera mi nie podeszła, drugiej jeszcze nie sprawdzałem, nie wiem czy w ogóle już jest w sprzedaży w PL.

Co do szklarni EF - jestem już na etapie wyprzedawania, zostały mi tylko 2 obiektywy akurat szybkie do upłynnienia, więc to żaden kłopot zmienić system. Na szczęście mam jeszcze do wiosny fakt na podjęcie ostatecznej decyzji, aczkolwiek podjąłem już pewne decyzje zakupowe - jak się okazuje trafne, bo jeszcze w starych cenach. Ale powrotu do EF jak i inwestowanie w ten system od zera teraz absolutnie nie ma sensu, co dziwne o kilkadziesiąt procent zdrożały L-ki do Canona EF właśnie, RF jakoś trzymają ceny. Może to być faktycznie celowe działanie ze strony Canona.
    A może nie ma co patrzeć przez pryzmat własnych doświadczeń i "zdaje mi się" tylko sytuacji na rynku - skoro jest popyt ceny rosną - proste.

Ja mam wrażenie że niektórzy tu się zachowują tak jakby kupowanie i posiadanie sprzętu Canona było obowiązkowe. Otóż informuję że nie jest! Są inne bardzo dobre systemy więc po kiego grzyba siedzieć tutaj i ewangelizować użytkowników forum jaki to straszny błąd popełnili że wdepnęli w ten system.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jast wielce prawdopodobne, że niedługo zablokują stare aparaty RF żeby nie współpracowały z nowymi szkłami RF, a na koniec zablokują wszystko i nie będzie nic .
    Święte słowa. Księżyc też ukradną?

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja mam wrażenie że niektórzy tu się zachowują tak jakby kupowanie i posiadanie sprzętu Canona było obowiązkowe. Otóż informuję że nie jest! Są inne bardzo dobre systemy więc po kiego grzyba siedzieć tutaj i ewangelizować użytkowników forum jaki to straszny błąd popełnili że wdepnęli w ten system.
    A ja mam wrażenie, że na C-B nie można pisać niczego poza pochwałami i podziękowaniami dla canona, ponieważ zaspokoił żywotne potrzeby wszystkich osób pragnących szybko pozbyć się większej kasy i zakazał spoglądać na inne systemy (Pierwsze przykazanie Dekalogu, czyli „Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną”).
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-09-2022 o 14:41
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Siedzę tu od 18 lat. Z zamiłowania, nie z przymusu. Znaczy, że jeśli nie podoba mi się bieżąca polityka firmy nie mam już prawa się tutaj wypowiadać?

PS. ceny obiektywów EF obecnie nie rosną ze względu na popyt na nie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

A francuzi zrobili nowe oświetlenie wieży Eiffla i teraz wszystkie nocne zdjęcia tego obiektu są zablokowane prawami autorskimi do oświetlenia.
    To właśnie przykład jak z bagnetem RF.
    Nie po to się robi nowy bagnet aby było klientom lepiej ale także po to aby go opatentować i zmusić klientów do zakupu oryginalnych szkieł.
    Zatem oczywiste jest blokowanie produkcji szkieł podrabianych.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    A może dlatego, że wyprodukowali ich kilka milionów sztuk, podobnie jak canony, które sprzedawane były na wagę w ilościach astronomicznych w supermarketach?
    Dokładnie. Swojego czasu rynek został zawalony EOS-em 500, a potem EOS 5000, przez co ludzie przyzwyczaili się do marki i zostały im jakieś szkła, które mieli ochotę wykorzystać, gdy przesiadali się na lustrzanki cyfrowe. Do marki przekonała więc większość użytkowników znajomość taniej i mało problematycznej masówki.

Przy okazji: skasowane zostały 3 moje posty, a jeden moderator to się nawet tak rozpędził, że usunął złożoną przeze mnie samokrytykę
    Wygląda również na to, że lokalna komórka CzeKa bardziej pilnuje interesów pewnej opcji politycznej, niż interesów firmy Canon
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Dokładnie. Swojego czasu rynek został zawalony EOS-em 500, a potem EOS 5000, przez co ludzie przyzwyczaili się do marki i zostały im jakieś szkła, które mieli ochotę wykorzystać, gdy przesiadali się na lustrzanki cyfrowe. Do marki przekonała więc większość użytkowników znajomość taniej i mało problematycznej masówki.

Przy okazji: skasowane zostały 3 moje posty, a jeden moderator to się nawet tak rozpędził, że usunął złożoną przeze mnie samokrytykę
    Wygląda również na to, że lokalna komórka CzeKa bardziej pilnuje interesów pewnej opcji politycznej, niż interesów firmy Canon
    Tylko czekam aż cały wątek zostanie usunięty za niezgodność treści z dobrą marką canona, czyli tzw. Cenzura prewencyjna

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez modyo Zobacz posta
    A francuzi zrobili nowe oświetlenie wieży Eiffla i teraz wszystkie nocne zdjęcia tego obiektu są zablokowane prawami autorskimi do oświetlenia.
    To właśnie przykład jak z bagnetem RF.
    Nie po to się robi nowy bagnet aby było klientom lepiej ale także po to aby go opatentować i zmusić klientów do zakupu oryginalnych szkieł.
    Zatem oczywiste jest blokowanie produkcji szkieł podrabianych.
    Nie, to nie jest normalne. Bagnet EF też kiedyś był nowy i przez 35 lat powstało z nim pewnie kilkaset obiektywów niezależnych producentów. To jest "nowa normalność", a to nie to samo, co normalność.

Już samo to, że ludzie dali sobie wmówić, iż do bezlusterkowców potrzeba skrócić odległość rejestrową i obowiązkowo tworzyć nową linię obiektywów jest nienormalne, a korpusy RF powiększone o adapter EF/RF dają wynikowo praktycznie te same masy, co lustrzanki, a zestawy z obiektywem są dłuższe, niż lustrzanka z tym samym obiektywem. Nakłanianie klientów do przechodzenia na rozwiązanie kompletnie natywne jest skokiem na kasę w takiej skali, z jaką nie mieliśmy do czynienia przez 35 lat, a jest to powtórka z rozrywki sprzed 35 lat.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

tu nie ma co cenzurować, od lat tu trwa hejt na Canona, a tak naprawdę powodem tego hejtu jest cena sprzętu, nic wiecej
    gdyby system R kosztował tyle co aparat Ami w kiosku ruchu to forum by miodem i miłością ociekało
    Money, money, money
    Must be funny
    In the rich man's world
    Money, money, money
    Always sunny
    In the rich man's world
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 15 z 47 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów