Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Nie o rejestr mi chodziło, ale skoro ty o tym, to co zacytowałem powyżej absolutnie sie nie zgodzę. Bo tu nie o braki chodzi. Jaki oryginał potrafił będzie tak malować jak Kodak Aero Ektar? Wiesz, że można kupić przejściówkę dającą Tilt-shift z praktycznie wszystkim co się da? Kupiłem też drugą z mocowaniem szkieł od Hasela. A one kryją ponad mały obrazek i mój Distagon oraz Sonnar się tu sprawdzają (kanapka aż 3 przejściówek )
Pełnia możliwości - co to takiego? Szybki AF i ostrość? To wymóg, wszyscy tego pożądają? Powiedz to nabywcom aparatów Leica i nietaniej optyki do nich.
W czasach gdy ostrość i szybki AF są jakąś "koniecznością" nie będzie już sie robiło pewnego rodzaju optyki do bezlusterkowców C, N, S, F, O, P, L.
Krótki rejestr jest super, to jedna z nielicznych zalet bezlusterkowców.
Czyli w koncu nie o rejestr ci chodzi,to co ma stanowić Nikona najciekawszym systemem?? Tilt shifty to marginesy i mozna je podpinac przeciez rowniez do Rf Canona.. Stare szkła w manualach też wejda do kazdego chyba bezlustra,ale czy to bedzie decydowalo o doborze systemu? Reportaz,przyroda,sport...czy tam szybki af nie decyduje?? Ile ujęć mi ucieknie przez gubienie się afu? Zawodowcy zarabiajacy na foto pójdą na slub z Heliosem w manualu? Testowalem techarta na Nikonie z5 i ze szkłami Canona i mc11 z Sonym i to tylko substyt na czas dokupienia oryginalu pod system wg mnie. Na dzis moim zdaniem najciekawsze jest Sony przez wybor i ceny szkiel i Canon za potężną baze szkiel EF ,ktore na RF chodza jak RF.. Canon wyczul dobrze moment i chce byc cenowo jak Leica bo i tyle ludzie placa za sprzęt co na kurczacym sie rynku może dac przetrwanie. Póki więc może będzie ucinal wszystko co mu odbiera kase,bo przecież firma jest od generowania zyskow.