Sprzęt należy dobrać odpowiednio do warunków w jakich się fotografuje. Porady landszafciarza czy miłośnika fotografii lotniczej są cenne ale mają się tak sobie żeby nie napisać nijak do fotografii we wnętrzach. Od nie dawna mam noktowizor w postaci Sony A7S nabyty z myślą o filmowaniu w ciemnych wnętrzach (m.in. wesela, konferencje itp.). W gratisie dostałem przejściówkę na szkła EF więc grzechem było niespróbować jakie ten aparat robi zdjęcia. Po wielu godzinach eksperymentów i ustawieniu aparatu pod siebie, przypomnieniu sobie jak się ostrzy ręcznie co z wykorzystaniem "telewizora" i wspomagaczy typu powiększenie czy focus peaking jest bardzo proste i dużo pewniejsze niż AF mam świetny kamero-aparat, który radzi sobie w każdych warunkach oświetleniowych. Na weselu miał być pokaz taneczny przy zgaszonych światłach. DJ mówi że będzie bardzo ciemno na co ja wzruszyłem ramionami, ustawiłem ISO 12800 i nagrałem klimatyczny film w super jakości. Z minusów tego sprzętu to 12mpx co może być dla niektórych wadą dla innych jak ja zaletą. Mam kilka szkieł M42 i na tych 12mpx dają bardzo dobrą jakość obrazka. Cena korpusu ok 2tys.zl. Nie namawiam ale czasem warto szerzej spojrzeć na rynek sprzętu foto.