Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Sigma70-300 apo DG - fotografowanie samolotów

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Sigma70-300 apo DG - fotografowanie samolotów

Witam, w niedzielę miałem okazję przetestować w boju moją sigmę 70-300 apo DG na którą psioczyłem wczesniej. Wybrąłem się do Góraszki z wiedzą z testu otyczneie.pl że (jak mi było wiadomo) to szkło powyżej 200 mm jest mydlane. Na wykresie jest napisane że dla 300mm najwieksza rozdzielczość jest przy f11 poniżej drastycznie spada... Owszem dla ogniskowej 200 mm najlepsza jest prazy 8
    zresztą wszystko tu widać
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=12&roz=4
    mając w pamieci tą lekturę i wiedząc ze będę focił przy 300 mm postanowiłem fotografować z f11 zwiekszając trochę czułość.
    Na początku zapomniałem przestawić przesłony i pierwsze kilka zdjęć zrobiłem na f8 resztę (okolo 400:-) ) przy f 11
    Dodam ze cały czas pilnowałem czasów zwiekszając czasem iso do 400
    Jakie było moje zdziwienie kiedy po wgraniu zdjęć do komputera tylko 4 [pierwsze były w pełni ostre, reszta mydlana...
    Sprawdziłem co jest grane i faktycznie te ostre sa robione przy f 8 reszta f 11 -mydło Zaznaczam ze czasy były dobre, zwiększalem iso w razie potrzeby także poniżej 1/500s raczej nie schodziłem..
    To takie moje spostrzeźenie...
    20D, 6D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

a mozesz jakies sample wrzucic ??

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak wrócę do domu to postaram się coś wstawić
    20D, 6D

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekD
    jak wrócę do domu to postaram się coś wstawić
    Ja tam wale caly czas na 300/5,6 i jest git ...te wszystkie laboratoryjne testy to o kat d**...

Domyślnie

pewnie kazdy egzemplarz ma inaczej, tak to jest z tanimi szklami, trzeba je po prostu wyczuc, a nie robic zdjecia wedlug recepty

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Testy testami a wieść gminna już od dawna niesie iż przy 300 już od f8 jest względnie ok.
    Zreszta podejżewam, iż po przejściu na f11 miałeś częsciej czasy zbliżone do 1/500 niż wcześniej, a to bynajmniej wcale nie gwarantuje ostrych zdjęć. Też mi się wydawało kiedyś tak wydawało. Gwarancję to można miec powiedzmy przy 1/1000. Niestety przy 1/500 można zaliczyć poruszenie które będzie dawać efekt nieostrości.

Pozdrawiam
    Zigi
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Ja tam wale caly czas na 300/5,6 i jest git ...te wszystkie laboratoryjne testy to o kat d**...
    Ty masz jakąś wyjątkowo udaną sztukę, zazdroszczę ...
    20D, 6D

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

moja od f/6.3 bywa ostra, ale czasem i przy f/8 ostrosc jest srednia
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Coś mi się wydaje, że 1/500 to jest czas "absolutne minimum". Na cropie masz 300x1.6=480 mm. Ja z tym obiektywem używałem czasów ok 1/1000, wyszły ostre, nie zaprzątałem sobie głowy przysłoną, robiłem w trybie TV. Nie były to samoloty, ale tenisiści amatorzy

Zamiast kombinować na Góraszce trzebabyło ustawić 1/1000-1/1250 i robić zdjęcia. Słońce było. Miałbyś teraz mnóstwo ostrych i fajnych fotek...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja jestem prawie pewien ze zdjecia autora watku okaza sie nie mydlane a poruszone .

Uprawnienia umieszczania postów