Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
Fundamentalną chyba kwestią jest to, że zdjęcia są robione na APS-C, a w tym przypadku żaden obiektyw nie dedykowany do APS-C nie daje takich samych dobrych rezultatów, jak na FF. Ten 2,8/100 L IS przy f/2,8 na matrycy APS-C 20 Mp (70D, 7D II) jest minimalnie mniej ostry, niż EF 1,8/50 STM przy f/2,8, a potem właściwie nie jest lepszy, a co najwyżej taki sam, więc trudno oczekiwać cudów po tym szkle w takim zastosowaniu.
APS-C na pewno stanowi większe wyzwanie dla obiektywu względem FF ale tu nie o wyższość FF chodzi tylko o ocenę czy te efekty są normalne na takiej matrycy tj. czy obiektyw zachowuje się w normie. EF100L to topowy obiektyw Canona, pomijając obiektywy TS-E, to 1 z 2 wydanych przez Canona eLek do makro. Nie ma altyrnatywy z EF-s w ramach tej ogniskowej, która mogłaby się lepiej zachowywać na APS-C. Cudów nie oczekuję a jedynie przyzwoitego efektu.

Cytat Zamieszczone przez KOKO74 Zobacz posta
czytam ze jesteś z warszawy zatem najprościej byłoby mieć pewność
https://serwis.proclub.pl/zbadaj-aparat
(...)
i to wszystko za niecałe 70zł - i masz pewność ze obiektyw nie jest walnięty
Jestem z Wawy ale kolega (kupujący) niestety nie. Osobiście nie jestem zwolennikiem używanego sprzętu i swój egzemplarz swego czasu kupiłem ze sklepu. Kolega zdecydował się na rynek wtórny. Tak czy siak ciakawa opcja do rozważenia na przyszłość.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
IMHO nic złego nie rzuca się w oczy.
Jakie zastrzeżenia ma kolega, który twierdzi, że nie jest dobrze?
Kolega spodziewał się większej ostrości.

Bangi, WinSho dzięki za Waszą opinię - na pewno pomoże koledze zaprzyjaźnić się z nowym nabytkiem Sam (jako 1 z 2 kolegów kolegi, którzy ocenili efekty) też nie miałem zastrzeżeń do tych ujęć. Jeśli ktoś jeszcze mógłby to potwierdzić lub wręcz przeciwnie zaprzeczyć to będziemy wdzięczni.