Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Czyszczenie matówki...

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie Czyszczenie matówki...

Witam,
    szukałem ale znalazłem tylko czyszczenie matrycy i czyszczenie matówki po jej demontażu.. powiedzcie mi, proszę pięknie, jak to cudo wyczyścić bo jak na razie zaliczyłem więcej strat niż zysków - znaczy to, że matówka żyje ale ma się gorzej niż przed czyszczeniem (lepsze wrogiem dobrego ;]). Miałem jeden paproch teraz mam ... 'dużo' to odpowiednie słowo

help, hilfe, pomoszti, pomocy!
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Zablokowany
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

ja tez mialem ostatnio kropeczke a teraz mam kropeczke i jakiegos wlosa bo w komisie zachcialo mi sie zakladac stara tokine 35-300.. dolaczam sie do prosby...

Gruszka boje sie ze jak dmuchne to i tak na chwile tylko zalecze problem.. bo paroch gdzies musi powedrowac i nie daj boze na matryce...

wziol bym to wessal jakims malutkim odkurzaczem ale boje sie ze mi cos zlapie co nie powinien

Gdzie mozna kupic jakies urzadzenie czy cos do czyszczenia takic detali ?

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

SENSOR SWABY sie sweitnie nadaja ... nasaczone płynem ECLIPSE... najpierw matryce wyczyscisz a pozniej matowke... lub specjalny kit z dmuchawkoszczoteczka firmy HAMA
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja szczerze radze - olewac. Chyba ze bardzo przeszkadza w kadrowaniu/ostrzeniu, ale lepiej sie przyzwyczaic bo mozna bardziej zepsuc niz naprawic

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

lekko się obawiam szczoteczko-dmuchawek bo właśnie taką sobie załatwiłem matówkę a i słyszałem, że można sobie gdzieś tam głębiej to i owo wdmuchnąć :wink:

olać?.. spoko, nic tylko czekać aż śmietki z matówki zmienią miejsce postoju na matrycę

hmmm.. chyba się przejdę do sklepu i coś wydumam. dzięki
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja
    lekko się obawiam szczoteczko-dmuchawek bo właśnie taką sobie załatwiłem matówkę a i słyszałem, że można sobie gdzieś tam głębiej to i owo wdmuchnąć
    Matówke naprawde najlepiej olewać. Zwykle można tylko pogorszyć sprawe. Szczoteczek i pędzelkow (zwlaszcza Hama - paskudna jakosc włosa) wogole nie polecałbym. Kurz na szczoteczce - prawie zawsze jest i potrafi pieknie sie przykleic do matowki. W 300D nie ma pryzmatu a zastepuje go zespol luster. Najlepiej tego nie dotykac :-)

Czyszczenie matrycy płyn Eclipse za okolo 60 PLN - mozna kupic u nas. Tutaj

Swabow za 300 PLN kupowac nie trzeba bo mozna se zrobic samemu. Opis tu: Kiknij Czysci sie raczej łatwo, no może z odrobina strachu...

Janusz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Gdzieś już o tym pisałem.

Teoretycznie NIE WOLNO tykać niczym innym niż dmuchawką, tyle, że ja przez głupotę upaćkałem całą matówę.

Co pomogło:

1. Płyn do optyki
    2. Pałeczka do czyszczenia optyki

Zwilżyć pałeczkę, pomazać matówkę (najlepiej kolistymi ruchami, zgodnie z fakturą na matówce), potem odczekać kilkanaście sekund i suchą stroną pałeczki wypolerować również kolistymi ruchami do sucha. Na końcu wydmuchać i matówka jak nowa.

Dla ekstremistów - matówę można wymontować i przeprowadziś operację z dala od aparatu.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja wyczyscilem "zuzytym sensor swabem" nasaczonym płynem Eclipse'a i jest czysciutka jak łza
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Eclipse jest świetny do czyszczenia matrycy, nie myślałem, że można użyć go do czyszczenia matówki. Jak już naprawdę mocno usyfi się moja matówka to tak zrobię jak piszecie.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja Zobacz posta
    Witam,
    szukałem ale znalazłem tylko czyszczenie matrycy i czyszczenie matówki po jej demontażu.. powiedzcie mi, proszę pięknie, jak to cudo wyczyścić bo jak na razie zaliczyłem więcej strat niż zysków - znaczy to, że matówka żyje ale ma się gorzej niż przed czyszczeniem (lepsze wrogiem dobrego ;]). Miałem jeden paproch teraz mam ... 'dużo' to odpowiednie słowo

help, hilfe, pomoszti, pomocy!
    Polecam wizytę w punkcie naprawy foto, takim zwykłym, gdzie naprawia się analogi. Zapłacisz pewnie 15-20 zł a matówkę i od razu lusterko będziesz miał czyściutkie jak zaraz po wyjęciu z pudełka.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów