Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
na moje oko porownywalny jesli uzywasz LV i porownujesz optymalna ostrosc.

przez celownik, z klasycznym AF, bardzo bardzo bardzo duzo zalezy od tego jak twoj egzemplarz konkretnego szkla trafia z ostroscia w twoim body. 800D nie ma mikroregulacji i tu niestety wiele sie moze zdarzyc

jesli znajdziesz 10-18 ktory w twoim korpusie trafia w punkt, to bedzie swietne szklo. bez watpienia skorzystasz z ogniskowych ponizej 15mm, dla nich warto je kupic.

z moich wlasnych doswiadczen - 15-85 byl wyraznie lepszy optycznie od 18-55 i porownywalny z 10-18. z tym ze moj egzemplarz byl zdecentrowany, co ktores zdjecie mialo mocno nieostry prawy bok (reszte kadru zyleta), jak bym sie nie staral z mikrokalibracja w 80D.

moj 10-18 w korpusie 750D byl dramatyczny (chyba ze uzywany w LV, wtedy zyletka). w 80D po mikrokalibracji swietne szklo. bardzo ostre, kontrastowe, leciutkie, stabilizowane.

bardzo. ale raczej probowalbym znalezc 10-18 dobrze ostrzacy w twoim 800D. bedzie wiecej frajdy. do kupy 10-18 i 18-55 nie beda wazyc wiecej niz 15-85, tylko troszeczke wiecej miejsca w plecaku zajma
Dzięki. Miałem nadzieję, że się odezwiesz, bo bardzo podobają mi się Twoje prace i bardzo sensownie odpisujesz
Ok to będę celował w 10-18 z duszą na ramieniu
Czy zmiana 800d na 80d byłaby rozsądnym posunięciem? Ty robiłeś świetne zdjęcia 750d i przeskoczyłeś na 80d, stąd pytanie.