Ja wyczytuję że chodzi o manualne przekręcenie do oporu.
@slowne_origami
Deklarację producenta adaptera "że jest z nieskończonością" należy rozumieć w przeciwstawieniu do adapterów "bez nieskończoności", np z m42 na nikona F (ze względu na matematyczną niemożliwości, inna odległość bazowa)
Gdybym hipotetycznie był producentem "adaptera z nieskończonością" wolałbym dać 0.1 mm zapasu, czyli pracę "za nieskończonością" niż narażać się na pyskówki, reklamacje i procesy, że 0.1mm brakło (bo pyłek, bo chiński obiektyw, bo coś nie pykło w zużytym sprzęcie użytkownika).
U nas "absolwentów PRLu" przejście z systemu m42 było w pewnych latach ekonomicznie istotne (dziś tylko dla narcyzów onanizujących się heliosem na japońskiej lustrzance). Na dziś wszyscy sprzedawcy przejściówek piszą "z nieskończonością", choć to np na bezlustrza jest oczywista oczywistość.
Sądzę, że w ogóle bym sobie nie wpisał priorytetu "nieskończoność w punkcie oporu".
Weźmy kto / jak tego używa. To już dawno nie jest rodzic dziecka ze smieną na film, a użytkownik smakujacy fotografię, jako taki nastawiajacy wzrokowo w/g matówki / potwierdzenia / powiększenia na bezlustrach itd...
Jedyny współczesny dający się wyobrazić scenariusz "nieskończoności do oporu" to fotografia astronomiczna w nocy. Jako, ze to dość rzadka potrzeba, jako producent bym odpuścił.
A jako użytkownik tak rzadkiego scenariusza, bym się do tego przygotował, robiąc test za dnia i flamastrem znak na skali.
EDYTA:
Szczerze: nigdy nie sprawdziłem jak w/w zagadnienie ma moja przejściówka (nikkor / ef). Nigdy nie było mi to potrzebne.
Nie sprawdzę w chwili pisania, nie mam nieskończonosci "pod ręką"
@slowne_origami
Pizesz, ze to samo z trzema różnymi ... zaczynam myśleć, ze dobrze się wczułem w producentów w poście powyżej.