Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: adapery do obiektywów firm trzecich na body Canon

Mieszany widok

Domyślnie Odp: adapery do obiektywów firm trzecich na body Canon

Raczej nie jest to wina obiektywów. Poza sewisowanymi mam też takie, które nie były jeszcze serwisowane. Niestety, ten sam efekt występuje przy każdym z obiektywów. 2 z tych przejściówek zakupiłem nowe. Pytanie jest, czy wszystkie adaptery bez styków dadza taki efekt, czy raczej należy użyć adapterów z soczewką?

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: adapery do obiektywów firm trzecich na body Canon

Cytat Zamieszczone przez slowne_origami Zobacz posta
    Raczej nie jest to wina obiektywów. Poza sewisowanymi mam też takie, które nie były jeszcze serwisowane. Niestety, ten sam efekt występuje przy każdym z obiektywów. 2 z tych przejściówek zakupiłem nowe. Pytanie jest, czy wszystkie adaptery bez styków dadza taki efekt, czy raczej należy użyć adapterów z soczewką?
    Adaptery z soczewką są do optyki nie ostrzącej na nieskończoność z Canonami EOS, czyli np. z bagnetem Canon FD, natomiast optyka Olympus OM, Pentax K i Nikon F nie wymagają adapterów z soczewką. Wspomniane "styki", czyli tzw. dandelion, ma pokazać korpusowi, że w ogóle jest jakiś obiektyw przypięty, i aktywować układ potwierdzania nastawienia ostrości. Nie ma to żadnego związku z soczewką w adapterze. Bardzo wątpię, aby wszystkie adaptery były aż tak skopane, aby nie nastawiać ostrości na nieskończoność, bo by musiały być wszystkie zbyt grube i odsuwać obiektyw bardziej, niż trzeba dla ostrzenia na nieskończoność. Jeśli by były zbyt cienkie, to nieskończoność osiągałbyś wcześniej, niż wskaźnik nieskończoności na obiektywie, i obiektyw by ostrzył poza przewidzianą dla niego nieskończoność, tzn. precyzyjniej by nastawiał ostrość na obiekty znajdujące się znacznie dalej, ale nie mógłbyś go ustawić na oko na nieskończoność. Może coś jest nie tak z ustawieniem płaszczyzny matówki, np. leży "do góry nogami"?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów