Strona 268 z 296 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270278 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 671 do 2 680 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    100% poliester?
    Tak, ten dużej gęstości PET z butelek. Ma lepsze właściwości optyczne niż mineralne szkło optyczne, a jak przewiduje producent, wkrótce obiektywy z polistyrenu prześcigną jakością klasyczne obiektywy szklane

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Zalecam ostrożność przy zakupie! Tam na stronie jest napisane, że sprzedawca jest sponsorem Reprezentacji Polski. Jeżeli chodzi o piłkę kopaną, to nie mogą więc mieć produktów dobrej jakości!
    Nawet na reklamówce dają info, że idealny do piłki kopanej ^^

Tak więc na mecze naszej reprezentacji idealny wręcz będzie xD

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	apexel 36x.JPG
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	88,7 KB
ID:	13546

Jaram się! Wszystkie tak pięknie nieostre oraz rozmyte jakby ktoś przednią soczewkę wazeliną posmarował ^^ Cud , miód, orzeszki!

Nazwa:	apexel 36x1.JPG
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	141,4 KB
ID:	13547

Ostatnio edytowane przez candar ; 22-06-2023 o 15:13
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Jaram się! Wszystkie tak pięknie nieostre oraz rozmyte jakby ktoś przednią soczewkę wazeliną posmarował ^^ Cud , miód, orzeszki!
    Na TV 64" 4K wszystko w punkt

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    # Jacek_Z

Na moją wypowiedź o ergonomii (aparat a smartfon) # 2589

1. aparat
    Czyli np. jak wygodnie trzyma się w ręku, ile waży, jak zmienia się ustawienia, wyzwala "migawkę" itd.
    Tutaj lepszy jest smartfon. Teraz już wygodnie (i bezpiecznie) trzymam go w ręku, łatwo zmieniam ustawienia

Zareagowałeś jak zareagowałeś a ja odpisałem mało precyzyjnie #2625
    To moja wina, przepraszam, poprawiam, powinienem wyrażać się tak by wszyscy zrozumieli.
    1.
    Owszem, regulacji przesłony w S23U nie ma, i nie wiem czy będzie i nie do końca jestem pewien czy będzie potrzebna w fotografii obliczeniowej.
    2.
    a.
    Ekran S23U po wejsciu w Expert RAW, prawy dolny róg to histogram, lewy dolny ikona wejścia do presetów, z lewej strony to 5 parametrów ktore możesz zmieniać z wyświetlonymi aktualnymi ustawieniami

b.
    Zmiana każdego z 5 parametru polega na dotknięciu ikony i przesuwaniu palce po ekranie, widać że zmieniono czas na 1/1500s, zmieniła się wartość ISO.
    Można zmieniać jeden, można więcej a efekt się "sumuje"

c.
    Mozna wejść do presetów które wcześniej się ustawiło i doknięciem zmieniac ustawienia

d.
    Dotknięciem ekranu mozna ustawiać punkty AF i AE chwilowe (z aktualnego punktu ekranu, zmieniają się gdzy poruszamy smartfon) lub zablokowane (z aktualnego punktu ekranu i nie zmienają się gdy poruszamy smartfonem)

I mogę robić zdjęcia trzymając wgodnie smartfon oburącz i wyzwalać migawkę lewą albo prawą ręką lub wypowiadając "hasło", trzymając smartfon który waży wielokrotnie mniej niż aparat

Uważam że jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż z aparatem, znacznie więcej możliwosci i znacznie łatwiej

jp

PS
    Rozumiem że masz stresującą pracę i masz inne poglady na rozwój ale proszę przeczytaj spokojnie #2628 Podsumowanie 06.2023
    1. Telefon jest lżejszy i się mieści w kieszeni. Ale ja wymagam detalu i muszę stosowac bardzo ostre obiektywy. To dla mnie norma, przywykłem. to dla mnie jak ręka. Nie czuję jej ciężaru.
    2.a - czyli musisz wejść w expert RAW. Co tu jest szybsze i łatwiejsze niż użycie przycisku funkcyjnego (jednego z kilku) w bezlustrze? Ba, by zmienić przysłone lub czas niczego nie wywołuję, po prostu kręcę kółkiem - przysłona kółko z przodu, czas kółko z tyłu. To o jedną operacje mniej niz masz ty w smartfonie.
    2.b - musisz więc dotknąć ikonki, czyli kolejna operacja. Jak w bezlustrze. Wiesz, że nowsze bezlustra mają ekrany dotykowe, czyli to co smartfony? Tam zmieniam funkcje, powiększam sobie fragmenty kadru rozsuwając palcemi obraz itp. itd.
    2.c - jak w bezlustrze
    2.d - patrz, u mnie w Z7 II jest identycznie. Dotykam, nastawia ostrość i robi się zdjęcie. Wiesz co, ja tego nie używam! Mam włączony eyefocus i w ogóle nic nie robię, tzn naciskam spust.
    Ja tez trzymam aparat dwoma rekami i nie musze nic mówić, naciskam guziczek który i tak jest pod palcem, nazywa się spust. Gdybym miał mówic do aparatu w trakcie sesji z modelką to bym wyszedł na idiotę. Ja rozmawiam z modelką. To ciekawsze zajęcie niz wymawianie hasła.

PS - jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-06-2023 o 22:10
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

https://www.dpreview.com/forums/post/67081816

Załącznik 13445

Powaliła mnie jakość i OSTROŚĆ załączonego zdjęcia. Zostało zrobione aparatem ręki obiektywem 10X (230mm) przy czasie otwarcia migawki 1/30 i pod kątem 45° przez dwie warstwy kuchennego okna bez żadnej obróbki końcowej poza niewielkim przycięciem.
    Mój Sony RX10IV lub RX100VI nigdy nie osiągnąłby takiej jakości.

jp
    Trzeba zamknąć także ten wątek.

Po 13 dniach bez żadnej reakcji społeczności dpreview autor zamiescił uzupełnienie i "sprostowanie"

Nazwa:	7fddddf8179a42cbaa29e30dd8078f8d.jpeg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	402,7 KB
ID:	13594
    Oto kolejne zdjęcie wykonane aparatem 10X pod kątem 45° przez dwie warstwy kuchennego okna.
    Został przycięty i nieco poprawiony przez przetwarzanie końcowe przez Snapseed, który jest całkiem fajnym darmowym oprogramowaniem do przetwarzania końcowego dla Androida.
    Wiem, że puryści z aparatów fotograficznych powiedzą, że to nie do przyjęcia; ale jak na aparat telefoniczny, jest to cholernie dobre moim niezbyt skromnym zdaniem.

jp

PS
    Aparat/obiektyw 10x (230mm) to jest/był "hit" Samsunga w smartfonach (także zoom do 2300mm, różnego typu zastosowania AI w programie Zdjecia ...) ale prawdą jest też ze daje najsłabsze jakosciowio zdjęcia z wszystkich pozostałych 4 aparatów/obiektywów
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-06-2023 o 08:11
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto

Głos rozsądku ze strony autora wątku i tego bym się trzymał! @jan pawlak - jestem na TAK!

ps.
    Najgorszy w tym wszystkim fakt,że piszący te pierd...ły i porównujący one zdjęcie ze smartfona z kompaktem: "Mój Sony RX10IV lub RX100VI nigdy nie osiągnąłby takiej jakości" do śmierci będzie przekonany o swojej racji: "Wiem, że puryści z aparatów fotograficznych powiedzą, że to nie do przyjęcia; ale jak na aparat telefoniczny, jest to cholernie dobre moim niezbyt skromnym zdaniem.".

co o tym myślę pisałem już wcześniej: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1449218
    Ostatnio edytowane przez candar ; 28-06-2023 o 08:26
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Głos rozsądku ze strony autora wątku i tego bym się trzymał! @jan pawlak - jestem na TAK!

ps.
    Najgorszy w tym wszystkim fakt,że piszący te pierd...ły i porównujący one zdjęcie ze smartfona z kompaktem: "Mój Sony RX10IV lub RX100VI nigdy nie osiągnąłby takiej jakości" do śmierci będzie przekonany o swojej racji: "Wiem, że puryści z aparatów fotograficznych powiedzą, że to nie do przyjęcia; ale jak na aparat telefoniczny, jest to cholernie dobre moim niezbyt skromnym zdaniem.".

co o tym myślę pisałem już wcześniej: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1449218
    Czy ktoś Cię zmuszał do uczestniczenia w tym wątku oprócz odreagowywanie swoich stresów w postaciu hejtowego bełkotu ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-06-2023 o 08:47
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Anselm Pawlak Łowca Jeleni. Daj se już spokój Jasiu z tymi bzdurami. Zmądrzej w końcu odrobinę i zajmij się patrzeniem w swój telewizor 4k 65'

Anselm Pawlak Łowca Jeleni. Daj se już spokój Jasiu z tymi bzdurami. Zmądrzej w końcu odrobinę i zajmij się patrzeniem w swój telewizor 4k 65'
    Czy ktoś Cię zmuszał do uczestniczenia w tym wątku oprócz odreagowywania swoich stresów w postaciu hejtowego bełkotu ?

Miasto

jp
    Jasiu... obiecałeś! Bądź choć raz prawdziwym facetem i racz waść dotrzymać wyżej danego słowa!

Strona 268 z 296 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270278 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów