aparat to specjalizowane narzędzie - ma interfejs pozwalający na szybkie ustawianie parametrów - dla mnie już interfejs aparatu kompaktowego prowadzi do lekkiego wk..... - i zawsze wyduszam z siebie "niech implementują opcję - nie pomagaj, nie jestem idiotą wiem co robię" w kompaktach, ogłupienie takiego urządzenia żeby robiło co chcesz to męka - zasadniczo telefon (aparat w telefonie) i aparat fotograficzne to trochę inne urządzenia, w telefonie tak najprościej ujmując sprawę jest po prostu mniej parametrow do ogarnięcia, a nawet zaryzykowałbym twierdzenie że właściwie nic nie ma w telefonie do ustawianiawięc jakiś specjalizowany interfejs jest zasadniczo nieistotny, już dedykowany przycisk spustu w mojej xperii jest szczytowym osiągnięciem ergonomii fotografowania telefonem.
na szczęście nie mam aparatu fotograficznego sony więc nie uszczęśliwią mnie pomysłem Tonyego
i niech zaimplementują program tematyczny "fotografowanie worka ziemniaków w piwnicy" bo może komuś brakuje takiego i nie wie jak to zrobić a to istotne aby zaspokajać potrzeby kupujących