1.
Użyłeś trafnego pojęcia WYSTARCZAJĄCA jakość (dzięki !)
Dla przedstawionych w #665 :
- mojego sposobu fotografowania (innego nie uprawiam, więc się nie wypowiadam)
- sposobu kadrowania
- sposobów prezentacji zdjęć
jakość zdjęć z mojego smartfonu jest na tyle wystarczająca że jest porównywalna ze zdjęciami z A7R3 w tych sposobach prezentacji.
Ale dodałem też w tytule #665 rok 2022.
Nie jestem specjalistą od fotografii obliczeniowej, od matryc czy procesorów.
Ale jeśli specjaliści z innej kultury niż nasza, z kultury gdzie słowo znaczy bardzo wiele, gdzie niedotrzymanie słowa kończyło się samobójstwami, pierwszy odpowiedzialny ze rozwój matryc które dominują na rynku a drugi odpowiedzialny za rozwój specjalizowanych procesorów w fotografii obliczeniowych twierdzą że za 2 lata, w najbliżeszej przyszłości jakość zdjęć przekroczy jakość zdjęć z bezluster/aparatów systemowych to traktuję to poważnie.
Przyjmuję za pewnik że obszar wyższej jakości zdjęć z aparatów fotograficznych nad jakościa zdjęć ze smartfonów znacznie się skurczy za 3-4 lata.
2.
To jest jakiś fenomen naszych polskich portali, nie spotykam się z nim na portalach zagranicznych które przeglądam czy w których uczestniczę.
Jest grupa osób które znają się na wszystkim, zabierają głos wszędzie by spostponować dokopać innym, zgłaszają pretensje że nie reaguje się na ich pytania/zaczepki, pouczają innych itd.
Nie widzą że to jest samoośmieszanie, że to jest pokazywanie jakiegoś braku/inności we własnej psychice.
Ja trakuję że tak po prostu jest, traktuję to jak karawana szczekanie psów gdy przechodzi przez oazę.
3.
Odpowiadam i jestem gotów nadal odpowiadać na każde merytoryczne pytanie dotyczące S22, dotyczące moich doświadczeń, poglądów i ich uzasadnień, dalszych moich działań w obszarze smartfoto, pytań których celem jest/będzie podzielenie się wiedzą.
Bardzo chętnie bym poczytał/doumiał sie tutaj o doświadczenach innych uczestników tego forum z zakresu Smartfon a aparat foto
jp
PS
Doceniam Twoje starania porządnego spełniania roli którą się podjąłeś.
Ale nawet w tym poscie z wielu jego miejsc przebija się Twoja postawa epigona, Twoja obawa/niechęć do nadchodzących zmian, do rozwoju smartfoto.
Ja mam inną postawę do rozwoju technologii (co zreszta widać). Jesteśmy różni. Byłoby fatalnie gdyby wszyscy byli tacy sami