Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Aparaty foto a smartfony

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    S 22 tryb nocne .

Gdy będę fotorafował S 22 to najprawdopodobniej będzie najczęściej używany tryb.
    Rozdzielczość jest 4000 x 3000 pix albo 4000 x (wynikające z przyjętej/ustawionej proporcji obrazu)
    Ale jest oprogramowanie Samsunga dedykowane do tego smartfonu który powiększa rozdzielczość 2x.

S 22 : Exif 35mm (FF), f/1.8, ISO 50, t=1/430 wgrane do PS (CR) i uruchomiona opcja automatycznie, bez żadnych dalszych działań
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PS.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	5,92 MB
ID:	8675

jp
    Janie, czy rzeczywiście postanowiłeś świadomie przyrzucić się na ten "sprzęt" zamiast normalnego sprzętu FF i zaakceptować taki rezultat?
    Czy planujesz np. wstać o 4 nad ranem na wschód słońca, focić odległe, zamglone krajobrazy i bez możliwości obróbki zaakceptować przypadkowy produkt AI?
    Prezentowany obrazek jest z gruba na poziomie tego co produkował Canon D60 w 2002 roku.
    Nie mogę dotąd wyrozumieć czy taki obrazek jest wynikiem wywołania RAWa czy to wykreowała AI wedle własnego uznania.
    Rezultat wszyscy widzimy. Oraz to, że brakuje tych 20 lat drogi rozwoju jaką przeszli producenci sprzętu foto.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    No ale przecież kompakt jest taki sam na wielkość, jak telefon. Mój Lumix ma wystający obiektyw, a kompakty już nie.
    Ale to nie ma nic do rzeczy (pomijam dyskusję o wielkości, bo to też rzecz względna) - chodzi o to że telefon mam zawsze przy sobie, kompakt niekoniecznie /*

/* - akurat w moim przypadku jest to o tyle irracjonalna dyskusja że ja nie mam i nigdy nie miałem kompaktu

A odwrotnie to nie działa, bo aparatem nie zrobię masy rzeczy które robię telefonem ....

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Pewnie że smartfony wygrają, już wygrały.
    ludzie zamienili czekoladę na jakieś mydło, .....
    W jakimś równoległym świecie żyjemy ......

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Janie, czy rzeczywiście postanowiłeś świadomie przyrzucić się na ten "sprzęt" zamiast normalnego sprzętu FF i zaakceptować taki rezultat?
    Czy planujesz np. wstać o 4 nad ranem na wschód słońca, focić odległe, zamglone krajobrazy i bez możliwości obróbki zaakceptować przypadkowy produkt AI?
    Prezentowany obrazek jest z gruba na poziomie tego co produkował Canon D60 w 2002 roku.
    Nie mogę dotąd wyrozumieć czy taki obrazek jest wynikiem wywołania RAWa czy to wykreowała AI wedle własnego uznania.
    Rezultat wszyscy widzimy. Oraz to, że brakuje tych 20 lat drogi rozwoju jaką przeszli producenci sprzętu foto.
    Sądzę że lata rozwoju to jedno, a zwykłe fizyczne ograniczenia to drugie.

Uprzejmie proszę o zachowanie minimum kultury - nie o to tu idzie żeby kogoś poniżać czy oceniać jego dorobek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    /* - akurat w moim przypadku jest to o tyle irracjonalna dyskusja że ja nie mam i nigdy nie miałem kompaktu [/SIZE][/B]
    ???

Miliony ludzi od zarania fotografii robiły zdjęcia aparatami kompaktowymi. Początkowo analogowymi a następnie cyfrowymi i ja tu nie widzę niczego irracjonalnego w odnoszeniu się do ich doświadczeń. Historia aparatu kompaktowego sięga lat 30. XX stulecia, gdy w USA pojawił się masowo produkowany Kodak Brownie (zob. aparat skrzynkowy). W latach późniejszych, wzorem aparatów Leica, zastosowano w aparatach kompaktowych film małoobrazkowy typu 135, wizjer i dalmierz.

Do dziś stoi u mnie na półce aparat kompaktowy typu Smena 8M, która wykonała 100% zdjęc w moim albumie rodzinnym i zakładam , że wiele podobnych aparatów przewinęło się w innych rodzinach na przestrzeni wielu dekad. W dalszym ciągu mam na stanie Lumixa LX100, Nikona 1, canony: A530, A590is, A1000is i ixusa 850, Kodaki - Brownie 44 i S-series.

Tak więc powtórzę się i poproszę o wskazanie owej "irracjonalnosci dyskusji" w powyższych wypowiedziach użytkowników aparatów kompaktowych.

A odwrotnie to nie działa, bo aparatem nie zrobię masy rzeczy które robię telefonem ....[/SIZE][/B]
    ???

Owszem widziałem osoby na Airshow fotografujące myśliwce ponaddźwiękowe w przelotach smartfonami, jednak większość fotografujących dookoła wybrała do zdjęć bezlusterkowce Canona, Nikona , Sony itp. z dopiętymi zoomami 150-600mm.

Zastanawia mnie jedno - w jakich to okolicznościach telefon zrobi "masę rzeczy" z którą nie poradzi sobie dowolny aparat fotograficzny ???? Osobiście nie widzę żadnej dziedziny w której telefon były lepszy od aparatu fotograficznego i ponownie proszę o podanie tej "masy rzeczy" w której telefon jest lepszy do aparatu fotograficznego , bo inni uczestnicy dyskusji zapewne bardzo by chcieli się tego dowiedzieć.

W jakimś równoległym świecie żyjemy ......[/SIZE][/B]
    No właśnie
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-08-2022 o 08:44
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów