Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Aparaty foto a smartfony

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Doprecyzujmy jednak

1.
    Zdjęcia z Sony (mojego, aktualnego szczytowego osiągnięcia technologii foto) mają większą wartość/jakość techniczną niż z Samsunga (smartfonu szczytowego osiągniecia tej firmy w fotografii obliczeniowej)
    Ale ograniczenieniem jest sposób w jaki oglądamy zdjęcia, w wiekszości wykonywanych ii następnie oglądanych/prezentowanych zdjęć nie jesteśmy w stanie tej przewagi Sony zobaczyć.
    Wiesz, ja mam 40 lat, dobry wzrok i monitor Eizo z kalibracją sprzętową. Nie mam TV i te "różnice" dostrzegam bez problemu, nawet na miniaturkach. Po otworzeniu Twoich zdjęć do pełnego wymiaru 27 cali, te różnice są dużo bardziej wyraźne. Z druzgocącą przewagą Sony.
    Także Ty nie jesteś w stanie dostrzec a nie cytat "nie jesteśmy w stanie"
    Myślę, że telefon z aparatem, to odpowiednie narzędzie do dokumentowania codziennego życia. Jeśli stoisz przed wyborem sprzedać/zostawić ja bym zostawił... aczkolwiek jak Ci brak kasy, to sprzedaj, bo zaraz wyjdzie nowy super wypasiony telefon z aparatem, a za rok następny. Tymczasem bezlustra czeka technologiczny żółwi rozwój.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Wiesz, ja mam 40 lat, dobry wzrok i monitor Eizo z kalibracją sprzętową. Nie mam TV i te "różnice" dostrzegam bez problemu, nawet na miniaturkach. Po otworzeniu Twoich zdjęć do pełnego wymiaru 27 cali, te różnice są dużo bardziej wyraźne. Z druzgocącą przewagą Sony.
    Także Ty nie jesteś w stanie dostrzec a nie cytat "nie jesteśmy w stanie"
    Myślę, że telefon z aparatem, to odpowiednie narzędzie do dokumentowania codziennego życia. Jeśli stoisz przed wyborem sprzedać/zostawić ja bym zostawił... aczkolwiek jak Ci brak kasy, to sprzedaj, bo zaraz wyjdzie nowy super wypasiony telefon z aparatem, a za rok następny. Tymczasem bezlustra czeka technologiczny żółwi rozwój.
    1. ok, zgoda.
    A dokładniej różnice które ja widzę gdy stoję przy telewizorze TV 4k 65 cali są dla mnie akceptowalne.
    To moje dla mnie kryterium ale :
    a. ta "poprzeczka" zawieszona jest wysoko gdy mówimy o dokumentowaniu codziennego zycia i codziennych sposobach prezentacji zdjęć np. na smartfonach
    b. Samsung"wczoraj" opublikował apkę opartą o AI, na nowe swoje smartfony która prowadzi cały postproces zdjęć z tych telefonów (w tym zoom/crop do 8000 x 6000pix) i zapowiedział że będzie ją rozwijał i udoskonalał. To ma sens bo tylko producent sprzętu i aplikacji opartej o fotografię obliczeniową wie jakie metody/sposoby stosuje przy "robieniu" zdjęć i może dobrze je "obsłużyć" w postprocesie

2. rozwój aparatów.... powiedziałbym że raczej szybki koniec.
    Nie ma juz dużego pola dla tego rozwoju który by spowodował wzrost sprzedaży a więc kasę na dalszy poważny rozwój.
    200 Mpix zamiast 100 Mpix ?, wzrost dynamiki przy dużych ISO o 10% ?, lepsza rozdzielczość obiektywu o 15% na brzegu kadru ?, działający AF gdy tak ciemno że oko nie widzi ?
    Co by mogło spowodować że zaczniemy my (którzy fotografujemy aparatami a nas ubywa) a również ci którym smartfon przyrósł do ręki (a ich przybywa) kupować nowy sprzęt foto ?
    A firmy by istnieć muszą sprzedawać.

Chyba że nastąpi jakiś przełom technologiczny.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-07-2022 o 07:59
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Wiesz, ja mam 40 lat, dobry wzrok
    już niedługo, mi poleciał przy 43

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

2.
    Plecak ciężki z dużym statywem, w autobusie, mikrobusie gdzie ciasno, długie marsze i czasami szybkie decyzje w marszu, szybkie zmiany aparatu/obiektywu, bezpieczeństwo w różnych miejscach (na kolację w hotelu z plecakiem ?)
    Ale wypracowałem jakąś metodę, mam 2 aparaty jeden z podpiętym obiektywem 35mm a drugi z obiektywem 85mm, w drodze jeden wisi na szybkozłczce na szelce plecaka a gdy potrzeba zmiany to umiem szybko (nie zatrzymując się) zamienić z aparatem w plecaku lub wymienić obiektywy w plecaku
    Aparat ma przyciski programowane, w ciemno umiem przełączać się do różnych sytuacji zdjęciowych

Pytaniem 2 jest jak długo jeszcze jest sens to ciągnąć
    kwestia jeszcze gdzie jedziesz i w jaki sposób jest to zorganizowane.
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uprawnienia umieszczania postów