aparat a smartfon, 2023, porównaie możliwości i jakości zdjęć
uwaga do ostatnich postów.
Ja też mam z tym kłopot spowodowany długoletnim "życiem" w świecie klasycznych aparatów, stanem i tempem rozwoju tej technologii u C,N,S,... gdzie coś nowego/lepszego pojawiało się praktycznie co 2-3 lata i to nowe lepsze w realnym świecie dla przeciętnego użytkownika było naogół "małolepsze".
Trudno się z tego gorsetu, tej bańki wychodzi.
W aktualnym stanie rozwoju smartfoto zakres mozliwosci fotografowania oraz jakość zdjęć rośnie bardzo szybko. Ciągnie to głównie rozwój procesorów i AI oraz rozwój metod fotografii obliczeniowej. Widziałem to porównując zdjęcia S20-S23. A updaty pojawiają się praktycznie co miesiąc
Teraz ma się pojawić (wersja beta juz testowana) nowy (ponoć) przeogromny update wraz ze nową wersją Androida. Zobaczymy.
Zatrzymajmy się tylko w fotografowaniu w Expert RAW, funkcji skierowanej na jakośc zdjęć
W S22U zdjęcia z wszystkich 4 tylnych aparatów miały rozdzielczość 4000x3000pix.
W S23U jest nowy procesor "fotograficzny" i nowy typ oraz nowa rozdzielczość matrycy aparatu głównego (23mm), zdjęcia mają rozdzielczośc 8160x6120pix, pozostałe nadal 12Mpix ale nowy procesor może obsłużyć jednocześnie jedną matrycę 200Mpix i 3 matryce 38Mpix.
W S23U poprawiono (i sprawdziłem) wiele słabości zdjęć z S22U : hdr, GO, "upiększanie" (zmniejszono i pozostało praktycznie tylko w jpg, nie dotyczy RAW) artefakty, ....
To co przy porównaniu aparat a smartfon przy smartfonie "wczorajszym" jest prawdą to przy "dzisiejszym" lub "jutrzejszym" może już nie być prawdą.
Zarówno w jakości zdjęć jak i w możliwościach fotografowania.
jp
PS
Brakuje mi kilku z A7R3 funkcji/cech w S23U, z mojego punktu widzenia jest jeszcze sporo do poprawy. Ale w następnych planowanych wyjazdach to bez plecaka
Planowałem kupno RX1R III gdy się pojawi, teraz gdy się pojawi to go nie kupię