Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Aparaty foto a smartfony

Moje fotografowanie to głównie wyjazdy i plecak, statyw, aparaty, obiektywy.
    Wiem jakie poprzednicy zrobili tam zdjęcia i mam wtedy jakieś plany
    Czasami chcę/muszę zrobić zdjęcie tu i teraz, czasami mam trochę więcej czasu i bywa tak że sam decyduję gdzie i kiedy pojdę/pojadę zrobić zdjęcie, to zdjęcie

Po douczeniu się o fotografii obliczeniowej postanowiłem sprawdzić jak smartfon w aktualnej technologii foto może mi pomóc w zredukowaniu zawartości plecaka, rozszerzeniu możliwości..., dlatego Samsung S 22 Ultra
    Pomogła inflacja, raty stałe 0% na 3 lata, jaka będzie realna siła nabywcza dzisiejszych 180 zł gdy będę spłacał ratę 180 zł za 2-3 lata ?

Pierwszy wstępny ogląd, zdjęcie można wykonać na 4 sposoby.
    W kazdym ze sposobów jest wybór jednego z 4 obiektywów (#197)(+ powiększenie optyczne), proporcji, samowyzwalacza, lampy błyskowej
    Naciśnięcie na ekraniu wskazuje miejsce ostrości lub/i AF/AE. Istnieje możliwość niezależnego wskazywanie miejsca AF oraz AF, można przypisać ustawienie ostrości do poruszającego się obiektu na zdjęciu, jest autoostrość na oczy.

S1. zdjęcie , można wybierać/ustawić jeden z wielu filtrów prezentowanych jako skutek na przykładowym zdjęciu
    S2. wybrany (1 z 11) tryb np. nocne, wtedy bez lampy i wskazuje się miejsce AE albo ustawia wartość palcowo
    S3. tryb PRO, wybiera/ustawia się sposób pomiaru światła, ISO, czas, EV, fokus auto/ręczny, WB, cienie, podświetlanie, kontrast, nasycenie, odcień
    S4. Expert PRO (oddzielna apka), oprócz wyświetlania histogramu na razie nie widzę zmian w stosunku do S3, ale wszystko przede mną

Przymierzam się do dogłębnego poznania tych możliwości, wpływu ich na uzyskiwane zdjęcia, porównanie z wykonanymi w tych samych warunkach zdjęciami z A7R3 (głównie) z obiektywami 35mm oraz 85mm (bo tylko te ewentualnie chciałbym nosić w plecaku) jako możliwość zastąpienia przez smartfon obiektywów 20mm, 135mm, ..., ewnetualne używania aparatu tylko wtedy gdy ma być duże powiększenie, .....

Jestem "autorem" tego wątku, uważam że to jakieś obowiązki ale jak do tej pory nie widzę merytorycznego zainteresowania tematem.
    Nie widzę sensu działania wątku by tu czytać mądre uwagi o pokazywaniu tragedii, rozumieniu, autostradzie, węglu itd, nie mam/widzę potrzeby prezentowania wyników moich doświadczeń/pracy w tych warunkach.
    Jeśli jest ktoś kto chciałby wymieniać merytoryczne poglądy, uwagi, ma jakie własne doświadczenia/przemyślenia z którymi chciałby się podzielić lub ma jakieś potrzeby/prośby to jestem gotów do współpracy na priv

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-07-2022 o 11:42
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    (...)
    Jestem "autorem" tego wątku, uważam że to jakieś obowiązki ale jak do tej pory nie widzę merytorycznego zainteresowania tematem.
    Nie widzę sensu działania wątku by tu czytać mądre uwagi o pokazywaniu tragedii, rozumieniu, autostradzie, węglu itd, nie mam/widzę potrzeby prezentowania wyników moich doświadczeń/pracy w tych warunkach.
    Jeśli jest ktoś kto chciałby wymieniać merytoryczne poglądy, uwagi, ma jakie własne doświadczenia/przemyślenia z którymi chciałby się podzielić lub ma jakieś potrzeby/prośby to jestem gotów do współpracy na priv

jp
    Jak Ci sie spisuje s22 ultra na codzien? Co zdecydowalo o wyborze samsunga zamiast np. Iphona 13 pro? Da sie uzywac tego 4 obiektywu z zoomem 10x czy jednak ergonomia telefonu daje sie tutaj we znaki i sprawia, ze ciezko jest cos skadrowac tym obiektywem?

Mam ciagle watpliwosoci co do przyszlosci swojego plecaka. Po tegorocznym wypadzie w gory z 6d II i 17-40L + 70-200L obiecalem sobie, ze chyba nadszedl czas na gruntowe zmiany w podejsciu do fotografii. Do krajobrazow, zdjec z jakis wyjazdow turystyczno-biznesowych (czyli ogolnie zdjec w dobrym swietle) dobry telefon dawal przyzwoite efekty a przeciez caly czas mam flagowca z 2020 miedzy ktorym a s22 ultra lub najnowszym iphonem jest delikatnie ujmujac przepasc.
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez GrzesiekK Zobacz posta
    Jak Ci sie spisuje s22 ultra na codzien? Co zdecydowalo o wyborze samsunga zamiast np. Iphona 13 pro? Da sie uzywac tego 4 obiektywu z zoomem 10x czy jednak ergonomia telefonu daje sie tutaj we znaki i sprawia, ze ciezko jest cos skadrowac tym obiektywem?

Mam ciagle watpliwosoci co do przyszlosci swojego plecaka. Po tegorocznym wypadzie w gory z 6d II i 17-40L + 70-200L obiecalem sobie, ze chyba nadszedl czas na gruntowe zmiany w podejsciu do fotografii. Do krajobrazow, zdjec z jakis wyjazdow turystyczno-biznesowych (czyli ogolnie zdjec w dobrym swietle) dobry telefon dawal przyzwoite efekty a przeciez caly czas mam flagowca z 2020 miedzy ktorym a s22 ultra lub najnowszym iphonem jest delikatnie ujmujac przepasc.
    Mam go dopiero 4 dni, ale :
    1.
    Bez etui trudno go trzymać, sliski ale w etui ok. Ma stabilizację i przy "wysiłku" da się zrobić w dzień dobre zdjecie tele 10x.
    Ale istotne dla mnie są zdjęcia nocne, kupiłem uchwyt (#193) i jest rewelacyjny zarówno chwyt, łatwość wkładania i wyjmowania smartfona, montażu na statywie jak sensowne indukcyjne doładowywanie.
    Polecam ten zakup jeśli chcesz poważniej "smartfotonić"
    Mam kilka urządzeń samsunga, nigdy się nie zawiodłem stąd ten wybór.

2.
    Jeśli zakres ogniskowych (FF 13-230mm) mieści sie w Twoim fotografowaniu, zdjęcia w sieci i na ekranie bez dużych crop to warto spróbować przejść na smarton.
    Ale trzeba sporo wysiłku by zmienić nawyki i naumieć się nowego sposobu i nowych możliwości tak by była to przyjemność. Mi idzie to powoli.
    Są też przykrości, dla mnie głównie to brak wizjera i brak powiększenia 1:1 w wizjerze

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-07-2022 o 22:36
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów