Trudno jest porównywać zdjęcia, jest bardzo dużo różnych możliwości "robienia zdjęcia" jak i obrabiania.
Są 2 podstawowe programy do fotografowania o innym przeznaczeniu każdy ze sporą ilością róznych ustawień wstępnych, w obu powstają (z różnym udziałem AI) pliki jpg gdzie "wygląd" zdjęcia jest zdefiniowany przez producenta smartfona (ale różnią się pomiędzy programami) oraz w niektórych także pliki RAW gdzie ma się "większą" kontrolę nad wynikiem.
Ponadto jest kilka programów dedykowanych dla specyficznych sytuacji zdjęciowych.
Są 2 programy postprocesu w smartfonie :
1.
LR for Samsung gdzię rola AI to na wejsciu do obróbki głównie analiza zdjęcia i po analizie ukierunkowana propozycja wstępnego wyglądu zdjecia (od około 20 do 40) oraz cały ogromny zestaw premium gdzie wybiera się sytuację zdjęciową i następuje precyzyjne dopasowanie i potem można wejść w "klasyczną" obróbkę
2.
Zdjęcia (Samsunga) gdzie na wejsciu można zlecić AI wykonanie "kompletnej" obróbki i następnie "poprawiać" w klasycznej obróbce albo w każdym obszarze samemu ustawiać albo wspomagać się AI
Zdjęcia wykonane S23U (nie w Expert RAW) z tego samego miejsca i obrabiane w smartfonie (LR fS) gdzie wstępnie wybrałem (na "oko") wygląd zdjecia i nic dalej nie zmieniałem.
Pominąłem robienie zdjęć dla ogniskowej 13mm oraz 70mm
1. 23mm wykadrowanie po wysokosci
2. 230mm, pełny kadr
3. 2300mm (zoom otyczno-cyfrowy z 230mm), pełny kadr
jp