Strona 223 z 276 PierwszyPierwszy ... 123173213221222223224225233273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 221 do 2 230 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

użytkownicy są znużeni, trzeba sprzęt nosić, jakieś rawy robić, potem to obrabiać, a i tak nic z tego nie wychodzi - miało pokazać jakąś rzeczywistość i emocje, a tu wyszedł jakiś hadeerowy potworek - po co to wszystko? wyciągasz telefon, cyk i po zabawie zrobione, obrobione, znajomi i tak nie zauważą róznicy jak był hadeerowy dawniej potworek tak jest teraz hadeerowy potworek (dodatkowo milion influencerów znzej marki napisze że zdjęcia są lepsze niż z profesjonalnej lustrzanki, firma tak sie zakręci że w to uwierzy i do reklamy zastosuje zdjęcia zrobione ... profesjonalnym aparatem)
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 05-06-2023 o 08:01
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Janie, Tobiesię nie chce brać aparatu, bo to co uwieczniasz na zdjęciach nie ma takich potrzeb lub nie jesteś w stanie wykorzystać potencjału aparatu. To udowodniłeś wielokrotnie! W telefonie "dłubiesz" RAWy? haha widzieliśmy w tym wątku. Świetna robota! Moje 5 letnie córki też potrafią robić fotki telefonami a jakoś r6 im nie podchodzi. Mało tego szybciej zrobią telefonem zdjęcie niż jakimkolwiek aparatem, nawet tym dla dzieci.
    Także jak chcesz coś udowodnić to zrób to a nie o tym piszesz. Ja uważam że telefonem z aparatem jest w stanie zrobić poprawne zdjęcie nawet małpa. Wystarczy nacisnąć przycisk
    Z technologią AI nie zamierzam walczyć a ją kreatywnie wykorzystywać a Ty?
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 05-06-2023 o 09:01

Pełne uzależnienie

słyszałem coś o mega innowacyjnym zestawie słuchawkowym który odmieni rzeczywistość (bo ta rzeczywista rzeczywistość jest w sumie nudna, dla większości ) pewnie będzie też mógł robić zdjęcia i to jakie.
    EOS 3, 5D, R5

Jan sam nie bardzo wierzy w to co pisze, bo po tym jak pisze, nie jest niczego pewien, wiele łamanych wyborów i trudność w określeniu rzeczy np.
    "Poprawiłeś mi humor/nastrój" no więc nie wie sam i my nie wiemy, o co chodzi, czy mamy sobie wybrać, czy podpowiedzieć, które słowo?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Tony & Chelsea Northrup proszą Sony o wdrożenie oprogramowania smartfona w swoich aparatach z mocowaniem typu E
    Uważają, że producenci aparatów muszą wdrażać użyteczność i łączność smartfonów do profesjonalnych aparatów. I ich zdaniem Sony jest jedyną dużą firmą, która może to zrobić ze względu na ich doświadczenie z linią Xperia. Co sądzicie o ich pomyśle?
    https://www.sonyalpharumors.com/tony...mount-cameras/

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-06-2023 o 15:52
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Tony & Chelsea Northrup proszą Sony o wdrożenie oprogramowania smartfona w swoich aparatach z mocowaniem typu E
    Uważają, że producenci aparatów muszą wdrażać użyteczność i łączność smartfonów do profesjonalnych aparatów. I ich zdaniem Sony jest jedyną dużą firmą, która może to zrobić ze względu na ich doświadczenie z linią Xperia. Co sądzicie o ich pomyśle?

jp
    Ja sądzę, że wszystko już jest gotowe tylko ambasadorowie tej jakże szlachetnej marki muszą dobrze przygotować grunt.
    Slogan "Nasze korpusy FF zapewniają porównywalną jakość do naszych smartfonów" przyciągnie tą klientelę poszukującą innowacji.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Ja sądzę, że wszystko już jest gotowe tylko ambasadorowie tej jakże szlachetnej marki muszą dobrze przygotować grunt.
    Slogan "Nasze korpusy FF zapewniają porównywalną jakość do naszych smartfonów" przyciągnie tą klientelę poszukującą innowacji.
    Jest to fajna propozycja, ma się łatwo i przyjemnie fotografować aparatem, prawdą też jest że to Sony ma doswiadczenie smartfonowe (Xperia jest fotograficznie coraz lepsza, ale jak ma razie to drugi szereg). Propozycja mająca utrzymać poziom sprzedaży sprzętu foto.
    Mam jednak odczucie że działania/propozycja to wszystko za późno o jakieś 3-5 lat

Firma musi ciągle, bez przerwy sprzedawać.
    Co by mnie zmusiło do kupna nowego aparatu czy nowych obiektywów skoro w kieszeni spodni mam smartfon z 4 obiektywami. A to co nie może ten smartfon to załatwi ten aparat i te obiektywy które już mam.
    A dzieciaki wpierw dostają smartfon i tam poznają przyjemność fotografowania.
    I rozwój funkcji foto w smartfonach jest na prawdę imponujący.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-06-2023 o 17:00
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

jp
    Cały czas jest tam mowa o gołodupcach którym nawet ciężko zaglądnąc do instrukcji. Wątpie, że takie osoby będą w stanie dzwigać 1.5kg aparat gdy mają smartfona.

Sam mam znajomego który chciał robić zdjecia samochodów. Wujek doradzil mu a7m2 chyba i 24mm słoik. Szczerze to chlopowi nawet nie chciało się poznać podstawowych zasad kompozycji i zależności przesłona - głębia ostrości. Aparat już dawno sprzedał.

Coś tam jest o parowaniu, ale to jeszcze jako tako działa. Soft ze smartfona w aparacie, jeśli to będzie prawdą, po 2 latach aparat za 15-20k będzie do wymiany, a fps'y spadną do 4 po wgraniu nowego softu...

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Cały czas jest tam mowa o gołodupcach którym nawet ciężko zaglądnąc do instrukcji. Wątpie, że takie osoby będą w stanie dzwigać 1.5kg aparat gdy mają smartfona.

Sam mam znajomego który chciał robić zdjecia samochodów. Wujek doradzil mu a7m2 chyba i 24mm słoik. Szczerze to chlopowi nawet nie chciało się poznać podstawowych zasad kompozycji i zależności przesłona - głębia ostrości. Aparat już dawno sprzedał.

Coś tam jest o parowaniu, ale to jeszcze jako tako działa. Soft ze smartfona w aparacie, jeśli to będzie prawdą, po 2 latach aparat za 15-20k będzie do wymiany, a fps'y spadną do 4 po wgraniu nowego softu...
    Nie wiem jak by to miało wyglądać ale podstawą działania i osiaganych wyników foto smartfonów jest stacking czyli wykonywanie "razem" wielu obrazów (z różnym czasem, różnych matryc i ogniskowymi itd) i ich selekcja i nakladanie by stworzyć jedno wynikowe.

A do tego potrzebna jest migawka elektroniczna i odpowiednia pamieć i odpowieni procesor i jasne obiektywy.
    W aktualny stanie rozwoju taki procesor jest największym obiążeniem dla aku

jp

PS
    https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Masz jakiś problem, aby samemu zajrzeć do słownika?

Od końca:

fotoamator to osoba zajmująca się fotografią niezawodowo, natomiast fotografia to zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła. Potoczne znaczenie zakłada wykorzystanie układu optycznego, choć nie jest to konieczne np. przy rayografii.

Podstawą fotografii jest więc rejestrowanie rzeczywistych obrazów za pomocą światła, a nie ich wymyślanie za pomocą algorytmów matematycznych.
    Dalsza obróbka, lub jej brak, zależy od potrzeb i inwencji fotografa lub fotoamatora. Tworząc w wyniku tej obróbki nawet obrazy o nierzeczywistym wyglądzie bazuje się na obrazach rzeczywistych zapisanych światłem na materiałach światłoczułych, do których także zaliczają się matryce aparatów cyfrowych. Kwestia demozaikowania zapisu z matrycy aparatu cyfrowego i wstępna obróbka tego materiału nie są procesami twórczymi oprogramowania aparatu, lecz odtwórczymi, mającymi upodobnić obraz do zarejestrowanego na materiałach chemicznych pod względem barw i rozpiętości tonalnej.
    Doprecyzujmy.

Jeśli więc wyjmę aparat czy smarfona z torby i skieruję na obiekt a AI dobierze ogniskową i pozostałe parametry do ekspozycji na podstawie tego co rozpoznała że widzi i "nacisnie spust" i taki plik zapisze to jestem fotoamatorem bo wyciagnąłem z torby aparat/smartfona (swój, pożyczony, ...) ?
    I bez względu na co skierowałem aparat/smartfon/zegarek i bez wzgledu na to co jest w pliku wynikowym ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-06-2023 o 13:00

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Nie wiem jak by to miało wyglądać ale podstawą działania i osiaganych wyników foto smartfonów jest stacking czyli wykonywanie "razem" wielu obrazów (z różnym czasem, różnych matryc i ogniskowymi itd) i ich selekcja i nakladanie by stworzyć jedno wynikowe.
    Podstawą jest fakt, że amator nie kupi zestawu za 35k PLN a profi olewa kolorowe ikonki i menu bo i tak wie co robi. Stacking ai itd już mamy w PS i LR.

Teraz Pan proponje zamianę powiedzmy kowalstwa artystycznego, na prasę hydrauliczną i kilka wzorów do wyboru.

Strona 223 z 276 PierwszyPierwszy ... 123173213221222223224225233273 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów