Celowo napisałem "zdjęcia statyczne". Skoro nie potrafisz czytać, to wróć do podstawówki a jeśli nie rozumiesz to cóż...inteligencja jest wrodzona i tu już nic nie pomoże. No i mniej używek (wóda lub narkotyki) to nie będziesz miał przywidzeń. Ja tam żadnego paragonu nie widzę.
Głębia powiadasz - o właśnie. Mała GO to poważny problem gdy chcemy robić zdjęcia w ciemnościach. Zdjęcia ze smartfonów generalnie z powodu dużej GO są płaskie i również w trybie nocnym cały kadr jest w miarę równomiernie ostry (pomijam że każdy obiektyw traci ostrość na krawędziach). A teraz weź FF+1.4 i w dużych ciemnościach spróbuj zrobić zdjęcie jakiegoś przedmiotu/kadru gdzie oczekiwana jest ostrość w głąb i wszerz. Nie da się, bo ostry będzie tylko środek a reszta mocno rozmyta. Możemy domykać do F8 i bardziej ale wtedy wchodzimy w jakieś mega wysokie czasy albo ISO gdzie szum dominuje nad detalami.
Przy FF f1.4 24mm i odległości 50cm głębia ostrości wynosi nieco ponad 3cm tylko. W typowym smartfonie (matryca 2/3", f1.8), tej samej ogniskowej i odległości GO wynosi około 18cm czyli 6x więcej.
I nie jest to przykład z czapy, wystarczy chęć zrobienia zdjęć drobniejszych eksponatów w muzeum i już się okazuje, że prościej i lepiej wyjdzie to smartfonem.
Co innego robienie zdjęć biegającemu dziecku, długi zoom i większa matryca są tu niezastąpione - nawet przy F8 tło jest ładnie rozmyte, czasy krótkie a ISO niskie. Nawet dzisiaj popołudniową porą cykałem moim 24-200 czasy rzędu 1/400 a ISO nie przekraczało 800.
--- Kolejny post ---
My? Czujesz się członkiem jakiejś społeczności?![]()
Nie masz kolegów w realnym świecie? Rodziny itp?
![]()
Po drugie chyba jesteś zboczonym masochistą skoro nie chcesz bym pisał a potem wchodzisz, czytasz i jeszcze komentujesz![]()
Tak tak...natywne ISO w kiblu bez światła. O ile EV to będzie niedoświetlone? 5? 6? Najwyraźniej producenci się nie znają i niepotrzebnie w ogóle dają tryb ustawiania ISO. Spece z niszowego forum radzą sobie w kanale z ISO 100 i jeszcze biegające szczury łapią ostre, że wąsy widać![]()