Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Kilka dni temu zrobiłem zdjęcie mostu kolejowego z pociągiem przy pomocy Pixela 7. Zdjęcie na ekranie telefonu wygladało super. W domu wrzuciłem je na laptopa i tam zacząłem sie przyglądać temu zdjęciu. Powiekszyłem i to co zobaczyłem to była jakas masakra, normalna akwarela. Zaczałem grzebać w przeszłości moich zdjęć wykonanych przy pomocy telefonicznych apratów i te starsze nie miały "pędzla" AI i zdjęcia po powiększeniu jednak bardziej przypominały zdjęcia niż akwarelę.
    Sprawdziłem sobie to tak czytam ten wątek ale nie przyglądałem się ąz tak dokładnie fotkom z telefonu.
    Zastanawiam się czy jest jakas stara aplikacja do obsługi apratu którą można zainstalować i spróbować zrobic zdjęcie bez tych ulepszaczy?
    https://www.photographer-limerick.com/
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Mohinder Zobacz posta
    Zastanawiam się czy jest jakas stara aplikacja do obsługi apratu którą można zainstalować i spróbować zrobic zdjęcie bez tych ulepszaczy?
    Możesz pobawić się RAW-ami, nie wiem jak Pixel 7, ale 6 Pro pozwala robić RAW-y.

W sklepie Play jest trochę aplikacji aparatów, na pewno znajdziesz coś dla siebie.
    Może to, kiedyś używałem

https://play.google.com/store/apps/d...ual.camera.pro

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Mohinder Zobacz posta
    Kilka dni temu zrobiłem zdjęcie mostu kolejowego z pociągiem przy pomocy Pixela 7. Zdjęcie na ekranie telefonu wygladało super. W domu wrzuciłem je na laptopa i tam zacząłem sie przyglądać temu zdjęciu. Powiekszyłem i to co zobaczyłem to była jakas masakra, normalna akwarela.
    Technologia optyki obliczeniowa optymalizuje "obrazek" do maksymalnej aktualnie dostępnej/wybranej rozdzielczości zdjecia, powiększanie rozdzielczości powoduje znacznie większe pogorszenie jakosci "obrazka" niż to się dzieje w zdjęciach z klasycznego aparatu.

Nie wiem jaka jest rozdzielczość plików/zdjęć RAW/jpg Pixel 7 ale by były okceptowalne na monitorze to nie możesz ich (cyfrowo) powiekszać, wychodzić poza 100%
    Ze znanych mi programów w Windows tylko Topaz Photo AI jako/tako radzi sobie z takim powiększaniem zdjęć optyki obliczeniowej, "wie" o Pixel 7

jp

PS
    W S22 matryca aparatu głównego to 108Mpix ale zdjęcia są optymalizowane pod 12 Mpix (4000x3000pix), w S23 martyca główna to 200Mpix ale zdjęcia (w programie gdzie priorytetem jest jakość techniczna) to dostępna maksymalna rozdzielczość zdjęć to "tylko" 50 Mpix (8160x6120pix) choć w innych programach można oczywiście także robić zdjecia o rozdzielczości 200Mpix
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-04-2023 o 11:03
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów