Z okrutnym żalem muszę stwierdzić, że aparat foto-video Sony ZV-E1 zmiata możliwościami filmowymi AF z wykorzystaniem AI wszystkie "filmujące" smartfony pod dywanA do tego to maleństwo jest wielkości typowego smartfona
Spocznij! Od dziś można już wyrzucać filmujące smartfony do śmietnika
Aparat pozwala rejestrować materiał filmowy o rozdzielczości 4K (QFHD) w 10-bitowym formacie 4:2:2, z indywidualnym odczytem wszystkich pikseli matrycy. Użytkownik może więc wykorzystać twórcze możliwości pełnoklatkowego przetwornika z A7S III i nagrywać filmy w wysokiej rozdzielczości 4K bez efektu mory i postrzępionych krawędzi obiektów.
Standardowo obsługiwanym formatem zapisu jest 4K 60p. Użytkownicy serwisu Creators’ Cloud mogą dodać obsługę formatu 4K 120p i tworzyć bardzo płynne ujęcia w nawet 5-krotnie zwolnionym tempiexii. Nagrywanie w zwolnionym lub przyspieszonym tempie w trybie S&Qxiii, w formacie XAVC S-I 60p z maksymalną przepływnością 600 Mb/s (4:2:2, 10 bitów, H.264, All-I)xiv, pozwala uzyskać wyjątkową jakość obrazu. Po dodaniu odpowiedniego rozszerzenia format XAVC S umożliwi rejestrację obrazu z szybkością 240kl./sxv w celu pokazania dynamicznego sportu i szybkich akcji na ujęciach o rozdzielczości Full HD w nawet 10-krotnie zwolnionym tempie.
Ponad 15-stopniowy zakres dynamiki tonalnejxvi pozwala rejestrować naturalnie wyglądający obraz w różnych warunkach oświetlenia, bez utraty detali w cieniach i światłach. Standardowy zakres czułości ISO aparatu wynosi od 80 do 102 400. Podczas fotografowania można go rozszerzyć do 40–409 600, a w przypadku filmowania do 80–409 600.
Najważniejsze nowinki techniczne odnośnie AF z wykorzystaniem AI:
Automatyczne kadrowanie filmów przez sztuczną inteligencję
Automatyczne dostosowywanie kadru w celu wyróżnienia głównego obiektu
Dzięki technologii rozpoznawania obiektów z użyciem sztucznej inteligencji możliwe jest automatyczne kadrowanie. Funkcja ta automatycznie steruje kompozycją ujęcia filmowego w taki sposób, aby główny obiekt zajmował najważniejsze miejsce w kadrze. W rezultacie nawet po zainstalowaniu aparatu na statywie kadrowanie jest na bieżąco korygowane, a ujęcie wygląda jak nakręcone przez doświadczonego kamerzystę.
System AF z rozpoznawaniem w czasie rzeczywistym
Szacowanie postawy człowieka z wykorzystaniem modelowania szkieletu
Innowacyjny procesor SI w aparacie ZV-E1 dokładnie rozpoznaje ruch z użyciem danych o kształtach obiektu, dzięki czemu o 60% lepiej identyfikuje oczy ludzkie14. Technologia szacowania postawy człowieka rozpoznaje pozycję ciała i głowy. Pozwala to śledzić ostrość osoby, która jest odwrócona od aparatu lub nosi maseczkę.
Ostatnio edytowane przez candar ; 30-03-2023 o 15:21
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , N F-601, 801s , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , PROGRAM A, Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I i IIobecnie: A7 III , J1, Z6 , F1N , LX100 , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Fajny gadżet, ale to entelegentne kadrowanie mi się, póki co, nie podoba - sprawia wrażenie cokolwiek chaotycznego i spóźnionego w stosunku do ruchu obiektu. Ale co ja tam wiem o tiktoku. :P
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Nie nie! nie o to chodzi!!!!
Pisząc powyższe miałem na myśli Cinematic Mode - nowy tryb nagrywania dostępny we wszystkich nowych iPhone’ach. W trybie Cinematic Mode można nie tylko rozmyć tło za filmowaną osobą, ale też robić przejścia ostrości pomiędzy planami i obecnie w rozszerzonej wersji mamy to zaimplementowanie do aparatu foto z trybami filmowymi wielkości smartfona
Aparaty foto-video Sony ZV-E1 wyposażono w błyskawicznie działający tryb auto, rozmazywanie tła czy tryb prezentacji produktu, automatyczne centrowanie w kadrze przemieszczającego się obiektu albo dynamiczny tryb stabilizacji, który kosztem większego przycinania stabilizuje w większym stopniu obraz. Dodane też są tryby cinematic - w sumie aż 16 różnych wariantów.
Ostatnio edytowane przez candar ; 30-03-2023 o 15:57
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , N F-601, 801s , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , PROGRAM A, Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I i IIobecnie: A7 III , J1, Z6 , F1N , LX100 , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 31-03-2023 o 01:59
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Od dwóch dni szukam smartphona dla żony. Panowie ileż marketingowego bełkotu w tym wszystkim, masakra jakaś. Jedyne co podniosło moje emocje, to reklama nowego xiomi z aparatem i filtrami leica. Oni się tam nie bawią w hasła że terminator dogłębnie przeanazizuje i poprawi twoje zdjęcie a nawet ugotuje zupe. konkretne charakterne dla leica street foto w reklamie! Tak czy siak 6500zł!!!!!!!! za telefon przy trójce małych dzieci.... trzeba upaść na głowę... lub mieć 13 lat... bo wg reklamowych sloganów osiągnę to samo xiomi za 1800zł![]()
Tak czy siak wybiłem z głowy żony iphona nowego baaa nawet wybiłem 3 letniego iphona za ponad 3 koła
Reasumując. Zmowa jedna wielka albo tanio i byle jak albo mega drogo i wszędzie to samo.
Doradzicie coś do 2 koła?
Xiomi x5 pro poco
|linktr.ee/zbigniewurban5150|
||Canon R 6D|ef35/2 IS, sigmy ef 35 i 50/1.4 art, 7artisans 50/1.1 i 75/1.25, ef85/1.2L II, ef16-35/4L IS, ef70-200/f4L IS, RF24-105/4L|BG-E22||
||A7| Samyang AF 14/2.8 FE||iPhone 14 PRO||
Galaxy A53 5G. Małżonka dostała i bardzo sobie chwali.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Swoją drogą ciekawe dlaczego w żadnych testach czy rankingach Samsung nie dostaje się do pierwszej dziesiątki najlepszych smartfonów (pod kątem fotografii).
Wczoraj byłem w sklepie i sprzedawca na uszach stawał by kupić Samsunga. Najlepsze zdjęcia, procesery i cała reszta najlepsza a wszystko inne poza iphonem to to samo i gorsze od samsunga. Wg niego brak słuchawek i ładowarki to klasa premium. Smutne to strasznie![]()
Co sadzicie o oppo reno 8t ?