Czwarty typ to człowiek który nie potrafi podstaw fotografii ale jest fachowcem w dziedzinie oceny stanów faktycznych. Powiedz, jak mamy traktować Cię poważniej jeśli piszesz takie rzeczy ?
W Sony, w programie 1 mam takie ustwaienia,
Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu
I jest funkcja AutoIso która ma zapewnić nieporuszone/nierozmazane zdjęcia, ustawia się maksymalne dopuszczalne ISO, u mnie 51k, dla matrycy A7R3 "da się zyć" przy dobrych programach odszumiania AI.
jp
1. Optymalna przysłona nie zapewni ostrosci jak masz źle dobrany czas i ISO.
2. Bzudra. Auto ISO nie służy do tego aby zdjęcie było nie rozmazane/nieporuszone - Twój watek o tygrysach wspaniałym przykładem.
3. Z tym dopuszczalnym ISO51tys. To jesteś fanem ostrosci czy nie? Bo ja nigdy w życiu nie widziałem ostrego zdjęcia przy takich parametrach. Nigdy tez nie widziałem aby ktoś w tak strasznej ciemnicy zrobił ciekawe zdjęcie. Bo musi być totalnie ciemno aby wartosć skoczyła do takiego poziomu 51tys lub pozostałe parametry trójkąta ekspozycji są ustawione nie właściwie. A jeśli jest totalnie ciemno co ma zarejestrować matryca aparatu po za szumem ?
Jan Pawlak odpowiedź na pytanie.
Masz sytuacje: Aparat pokazuj Ci takie parametry.
A:50mm f16 1/400 iso 51tys
B 50mm f1.4 czas 1/15 iso 51tys
W którym przypadku będzie tak ciemno, że można się potknąć o własny nos?