Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
No nie wiem Jacek czy trochę Jacku się nie zafokusowałeś na łapaniu za słówka i definicje
Przecież wszyscy wiemy, że profile korekcyjne obiektywów, korekcja w body istnieje. A czy to się nazywa profil, korekcja czy obliczenia, pies z tym. Faktem jest, że "oprogramowanie:, jakby je nie nazwać, stanowi dziś podstawę fotografii cyfrowej w coraz większym stopniu. czy to firmware do szkła, puszki, czy też inne części kodu które odpowiadają za obraz czy też obiektywy. Dobrym przykładem może być stabilizacja która np jest w szkle i w matrycy, oprogramowanie to spina. Panowie, przecież to jest po prostu oprogramowanie. A wy tu pitolicie jak kawałek kodu się nazywa czy tak czy siak .
Jeśli to sie uzna za optykę to tak. To jednak jest tylko przetwarzanie sygnału jaki jest na matrycy. A że do jego przetwarzania są używane dane z chipa (exif) obiektywu to rzecz wtórna. Bo jakby iść dalej tym tropem to nastawianie ostrości za pomocą AF to też optyka obliczeniowa? Też sie korzysta z danych dostarczanych przez obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
Albo z naszego podwórka - dlaczego Canon, który jest wsród nikoniarzy i soniarzy uważany za gorszy ma największy udział w rynku foto ? Co pominięto w tej teorii że "najlepsze wyprze słabsze" , gdzie pomylili się Ci najmądrzejsi z mądrych, tzw gadające głowy, w swoich przewidywaniach ?
Nie przez wszystkich Dostaje mi się za nieuznawanie hegemonii Sony. Dla mnie ważny jest system a tu Canon (z Nikonem nawet) są z przodu, wg mnie. Natomiast dlaczego pod kątem sprzedaży Nikon jest tak zdecydowanie niżej niż Canon to dla mnie zagadka. Może nie rozwijamy tu tego tematu.