Strona 131 z 296 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141181231 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 301 do 1 310 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

e tam warto zaczekać na S24 Ultra stawiam że marketingowa "jakoś" obrazka będzie taka jak canona 5 a nawet lepsza - tylko pytanie którego? może tego analogowego a tak ogolnie fotografowanie telefonem to obciach miliony ludzi to robi, to już analog lepszy żeby się wyróżnić z anonimowego milionowego tłumu
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 20-02-2023 o 23:06
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

No ja akurat lubie byc jak najmniej rzucajacy sie w oczy. I strasznie gupio sie czuje jak ide przebrany za krzaka a ludzie mysla ze zolnierz
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    No ja akurat lubie byc jak najmniej rzucajacy sie w oczy. I strasznie gupio sie czuje jak ide przebrany za krzaka a ludzie mysla ze zolnierz
    To jest jeszcze nic! Wiesz, jak wygląda facet kładący się na środku trawnika w blokowisku, żeby sfotografować jakiegoś szpaka?

Koleś miał przypał, jak przy ruchliwej trasie się położył czatując na chomika, a samochody się zatrzymywały, i każdy kierowca go chciał nieomalże reanimować
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    No nie wiem Jacek czy trochę Jacku się nie zafokusowałeś na łapaniu za słówka i definicje
    Przecież wszyscy wiemy, że profile korekcyjne obiektywów, korekcja w body istnieje. A czy to się nazywa profil, korekcja czy obliczenia, pies z tym. Faktem jest, że "oprogramowanie:, jakby je nie nazwać, stanowi dziś podstawę fotografii cyfrowej w coraz większym stopniu. czy to firmware do szkła, puszki, czy też inne części kodu które odpowiadają za obraz czy też obiektywy. Dobrym przykładem może być stabilizacja która np jest w szkle i w matrycy, oprogramowanie to spina. Panowie, przecież to jest po prostu oprogramowanie. A wy tu pitolicie jak kawałek kodu się nazywa czy tak czy siak .
    Jeśli to sie uzna za optykę to tak. To jednak jest tylko przetwarzanie sygnału jaki jest na matrycy. A że do jego przetwarzania są używane dane z chipa (exif) obiektywu to rzecz wtórna. Bo jakby iść dalej tym tropem to nastawianie ostrości za pomocą AF to też optyka obliczeniowa? Też sie korzysta z danych dostarczanych przez obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Albo z naszego podwórka - dlaczego Canon, który jest wsród nikoniarzy i soniarzy uważany za gorszy ma największy udział w rynku foto ? Co pominięto w tej teorii że "najlepsze wyprze słabsze" , gdzie pomylili się Ci najmądrzejsi z mądrych, tzw gadające głowy, w swoich przewidywaniach ?
    Nie przez wszystkich Dostaje mi się za nieuznawanie hegemonii Sony. Dla mnie ważny jest system a tu Canon (z Nikonem nawet) są z przodu, wg mnie. Natomiast dlaczego pod kątem sprzedaży Nikon jest tak zdecydowanie niżej niż Canon to dla mnie zagadka. Może nie rozwijamy tu tego tematu.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jeśli to sie uzna za optykę to tak. To jednak jest tylko przetwarzanie sygnału jaki jest na matrycy. A że do jego przetwarzania są używane dane z chipa (exif) obiektywu to rzecz wtórna. Bo jakby iść dalej tym tropem to nastawianie ostrości za pomocą AF to też optyka obliczeniowa? Też sie korzysta z danych dostarczanych przez obiektyw.

Nie przez wszystkich Dostaje mi się za nieuznawanie hegemonii Sony. Dla mnie ważny jest system a tu Canon (z Nikonem nawet) są z przodu, wg mnie. Natomiast dlaczego pod kątem sprzedaży Nikon jest tak zdecydowanie niżej niż Canon to dla mnie zagadka. Może nie rozwijamy tu tego tematu.
    1.
    Spróbujmy więc inaczej, może tak :
    Wszystkie metody/sposoby i obliczenia które nie są stosowane przy robieniu zdjęć w 2022 w aparatach C, N a są stosowane w smartfonach to jest optyka obliczeniowa.

2.
    Nie rozumiem działań Sony, mają swój smartfon i robi niezłe zdjęcia, rozwijają wysokiej klasy matryce do smartfonów a świadomie trzymają się ogona tego peletonu.
    Zachowują się inaczej niż przy bezlusterkowcach.
    Konflikt interesów, gdyby narzucali tempo rozwoju smartfonów to strzał w kolano segmentu aparaty/obiektywy ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-02-2023 o 09:18
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Exif jest wtórny, to tylko zwykła metryczna w pliku zczytana m.in z chwilowych parametrów obiektywu w momencie fotografowania.

Jeśli mówimy o "obliczeniach" jakichkolwiek czy korektach to one są możliwe dopiero gdy mamy już informację w postaci sygnału z matrycy. To pierwszy element łapiący te fotony aby przzerobić je na sygnał i coś na tej podstawie korygować. Nie ma innej drogi. Myślę że tutaj trochę trzeba zmienić klasyczne myślenie odnośnie optyki, ona dziś nie funkcjonuje sama już bez oprogramowania i bez informacji zwrotnej z body. To cały mechanizm. "Optyka" w tym sensie to nie tylko soczewki ale też chipy w obiektywie, silniki, stabilizatory czyli cała otoczka sterująca soczewkami gdzie centrum sterowania mamy z body.

--- Kolejny post ---

Idąc dalej, pokusiłbym się nawet dzisiaj o tezę że część optyki do obiektywu jest na matrycy. Wiemy przecież że matryce mają soczeki wraz ze wzorem RGB. W Leice są one chyba inaczej ustawione aby lepiej pracować z ich obiektywami podczas gdy w innym body występują już niedoskonałości na obiektywach leicowych co związane jest zapewne z inną konstrukcją tych matrycowych soczewek lub samej matrycy jako całość.

--- Kolejny post ---

Więc optyka w smartfonie zaczyna się na obiektywie, dalej jest w matrycy gdzie całym działaniem tego tandemu steruje oprogramowany procesor. W naszych bezlustrach jest ten sam mechanizm mniej lub bardziej ingerujący w działanie czystej optyki.

--- Kolejny post ---

Dalej, łapanie ostrości odbywa się na całej matrycy bezlusterkowca, więc nowe szkła muszą być ostre od brzegu do brzegu aby ten mechanizm działał bezbłędnie. Szkła nieostre poza centrum będą miały problem z ostrością złapaną inaczej niż w środku lub po prostu jej nie łapią skutecznie szybko. Więc szkła np nowe portretowe tracą przez to swój charakter (są jak makro) ale zwykły tester z jutuba pisze o nich, że są świetne, bo wszędzie ostro. Czyste bzdury.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 21-02-2023 o 09:32
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Porównanie stronnicze bo to aparat Sony, który jak wszyscy wiemy nie umie w zdjęcia Gdyby porównali do Canona R5/6 to byłaby przepaść jakościowa a tak to dość ciężko odróżnić

Btw może by tak kupić tego S23 Ultra
    Ostatnio edytowane przez WinSho ; 21-02-2023 o 09:56

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Robimy zrzute?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Siedząc w pracy aż sobie pobrałem jedno zdjęcie z S23 Ultra w nocy na obiektywie 3x...niezł kaszana

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	recenzja-samsung-galaxy-s23-ultra-tabletowo-przykladowezdjecia-pion-nocne-21b.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	4,49 MB
ID:	10680

--- Kolejny post ---

Robimy zrzute?
    Nie trzeba na tyle jeszcze mnie stać Aczkolwiek ostatnio to wszystko na wyjazdy idzie...

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Musisz wrzucać fotkę w max rozmiarze jak ekran S23. Nikt przecie normalnie nie ogląda tych zdjęć w większym rozmiarze.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Strona 131 z 296 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141181231 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów