Strona 112 z 276 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, więc dyskutujesz sam ze swoimi urojeniami
    I to w szczeniacki sposób

W Sony, w programie 1 mam takie ustwaienia, w 2 i 3 mam inne
    Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu
    I jest funkcja AutoIso która ma zapewnić nieporuszone/nierozmazane zdjęcia, ustawia się maksymalne dopuszczalne ISO, u mnie 51k, dla matrycy A7R3 "da się zyć" przy dobrych programach odszumiania AI.

Gdy jest jasno to ISO jest 100 i gdy "ciemnieje" to wydłuża się czas przy ISO 100 aż czas dojdzie do krytycznego czasu dla danej ogniskowej i następnie czas staje i zaczyna rosnąć ISO

Tak robię zdjęcia gdy nie używam statywu i takie zdjecia porównuję z smartfoto, to jest dla mnie istotne. Uważam że bez sensu jest wozić aparat z 4 obiektywami w kieszeni spodni a na plecach statyw
    A ustawiłem na statywie na "wszelki wypadek"

jp
    Yhy... a nie zauważyłeś przez tyle lat, że ISO a w zasadzie szum też jednak ma wpływ na ostrość i odszukiwanie również...
    Przecież nie jest żadną tajemnicą że mając statyw i robiąc statyczną scenę w słabym świetle, nawet ustawiając "optymalną" () przesłonę lepiej dać najniższe ISO i długi czas (w końcu jest statyw) niż żyłować ISO do niebotycznych wartości...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Yhy... a nie zauważyłeś przez tyle lat, że ISO a w zasadzie szum też jednak ma wpływ na ostrość i odszukiwanie również...
    Przecież nie jest żadną tajemnicą że mając statyw i robiąc statyczną scenę w słabym świetle, nawet ustawiając "optymalną" () przesłonę lepiej dać najniższe ISO i długi czas (w końcu jest statyw) niż żyłować ISO do niebotycznych wartości...
    Ale ja jestem zadowolony że mogę przestać wreszcie tygodniami targać statyw na plecach, że mogę robić zdjęcia nocne smartfoto o jakości chyba lepszej niż aparaty bez statywu. To jest dla mnie plus do zamknięcia ery aparatów na wyjazdach.
    A po długim dniu zwiedzania, wieczorem wychodzisz posiedzieć przy winku podziwiać widoki z aparatem w kieszeni, wyjmujesz jak Cie coś zainspiruje, robisz zdjęcia, ...

W #1100 jest porównanie zdjęcia nocnego A7R3 ze smartfonem przy ISO 1000 bo takie wymusza program w smartfonie którym robiłem zdjęcie.
    Można porównać.
    Ale mozna również ręcznie ustawiac ISO w smartfonie

Nowe programy odszumiania oparte o AI robia rewelacyjną pracę, wyniki w porównaniu do klasycznych programów są zupełnie innej klasy

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-02-2023 o 13:46
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    @Bangi - niestety nie widzę sensu dyskutowania z JP, który nie wie i nie rozumie co to jest natywna czułość ISO aparatu fotograficznego. Będzie dalej wrzucał zdjęcia wykonane A7R3 przy ISO 51.200 twierdząc, że smartfon S22 daje lepsze jakościowo zdjęcia Wchodząc w ten wątek przed oczami mam opowiadanie "małpa z brzytwą” Edgara Allana Poe pt. „Morderstwo przy Rue Morgue".

Ostatnio edytowane przez candar ; 11-02-2023 o 13:34
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Miasto

Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, więc dyskutujesz sam ze swoimi urojeniami
    I to w szczeniacki sposób
    @admin - czy to nie jest podstawa do BANA dla Pana JP?

I jest funkcja AutoIso która ma zapewnić nieporuszone/nierozmazane zdjęcia, ustawia się maksymalne dopuszczalne ISO, u mnie 51k, dla matrycy A7R3 "da się zyć" przy dobrych programach odszumiania AI.

Gdy jest jasno to ISO jest 100 i gdy "ciemnieje" to wydłuża się czas przy ISO 100 aż czas dojdzie do krytycznego czasu dla danej ogniskowej i następnie czas staje i zaczyna rosnąć ISO

A ustawiłem na statywie na "wszelki wypadek"
    jp
    Janie, korzystając wyłącznie z trybów AUTO oraz AUTO ISO w swoich testach zakłamujesz całkowicie realne możliwości Sony A7R3 i kompletnie nie znasz się na obsłudze swojego aparatu.

Nie potrafisz pojąć, że porównywanie zdjęć wykonanych aparatem Sony A7R3 przy ISO 51.200 ze zdjęciami ze smartfona to celowe zakłamywanie faktów i oszustwo na bazie którego starasz się przekonać czytających do swoich kocopołów.

Programowe odszumianie przy czułości ISO 51.200 w A7R3 powoduje wymydlenie zdjęcia i całkowitą utratę szczegółów w każdym aparacie.

RAW
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sio 51200.PNG
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	1,13 MB
ID:	10586

JPG
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sio 51200cd.PNG
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	882,8 KB
ID:	10587

Kurs dla Ciebie:
    Ostatnio edytowane przez candar ; 11-02-2023 o 13:21
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    @admin - czy to nie jest podstawa do BANA dla Pana JP?
    Nie bardzo, bo też się odnosiłeś do niego w sposób niegrzeczny i też byś mógł zarobić kartkę. Ale że JP nam wszystkim podnosi ciśnienie to ci odpuściłem i dla równowagi jemu też muszę.

Wątek się robi komediowy, ale proszę nie przenosic go do działu humor

(wątpię czy to rozładuje atmosferę..)

Proszę liczyć do 10 przed zamieszczeniem wpisu. A jak to nie zniechęci to policzyć do 100 albo do 1000. To wtedy przejdzie
    Nie mam na mysli wpisów z obrażaniem, bo to oczywiste. Tylko czy jest sens pisać tu merytorycznie?
    Poniekąd zmuszacie mnie do bytności w tym wątku, jako wątku o podwyższonym ryzyku. Zlitujcie się nade mną. Ja już nie chcę nawoływać.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Panu Jankowi się tak podoba i uj! Ze statywem łazić nie będzie, czyli tak samo, jak ja Będzie robił zdjęcia na SONY A7R III przy ISO 51200 bo można i nie będzie widział różnicy między nimi a zdjęciami ze smartfona, bo nie musi. Smartfony i TV 4K 65" zaspokoją 99% potrzeb społeczeństwa, ale ten jeden procent trzeba będzie jednak zrobić aparatem, ale to nie JP go będzie robił, więc co go to obchodzi?

A bardziej serio sprawę wypadało by postawić następująco: wiadomo, że downsampling leczy każde zdjęcie, wiec trzeba tylko określić graniczną wielkość obrazu ze smartfona po zmniejszeniu do rozmiaru, w którym może ono konkurować jakością ze zdjęciem z aparatu, bo to jest wykonalne i prawdziwe, natomiast twierdzenie ogólne, że zdjęcia ze smartfonów dorównują zdjęciom z aparatów bez względu na skalę, w jakiej się je ogląda, jest bzdurą.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Ależ przyznajmy rację autorowi wątku i nie będzie już o co bić piany. Chyba że chodzi mu o bicie piany...

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Dlaczego nie słuchacie Jacka?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Dlaczego nie słuchacie Jacka?
    Bo 9:09 pisałem: "Janie ! pokaż mi gdzie Ty widzisz sens swoich porównań jeśli nie potrafisz wykonać aparatem z najwyższej półki dla profesjonalistów z obiektywami z najwyższej z serii G Master poprawnego zdjęcia ustawiając ostrość na dole kadru przy twoich butach i sprzeczając się w komentarzach, że widziałeś jak aparat "ustawiał" ostrość pośrodku kadru"

A już godzinę później o 10:20 Jan "wyprodukował" nowe zdjęcia wykonane A7R3 przy ISO 51.200 twierdząc, że smartfon S22 daje lepsze jakościowo zdjęcia.

Wątek zrobił się obecnie tanią tragifarsą klasy B. Zakładając że za rok/dwa ktoś będzie szukał w nim rzetelnej informacji na temat smartfonów warto chyba dać znać czytającym, że autor wątku całkowicie się zapętlił i nie ma bladego pojęcia o czym pisze.

Ze swojej strony nie odezwę się w tym wątku do czasu gdy JP znowu zacznie stawiać na głowie podstawy fotografii.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 11-02-2023 o 17:19

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ale wiesz, że to już nic nie da. W tym wątku wszystko już zostało powiedziane wielokrotnie. Najwyżej usłyszymy, że jesteśmy dziadami, którzy nie idą z duchem czasu i nie rozumieją nowych technologii. Ktoś, kto ma wątpliwości, być może to przeczyta i podejmie słuszną decyzję. Kogoś z mózgiem opracowanym przez nową technologię marketingu nic nie przekona. To tak, jakbyś chciał nauczyć wyznawcę chemtrejlsów (mój ulubiony temat), że jest to dosyć proste zjawisko fizyczne; na pierwszym roku politechniki (Gdańskiej ) realizowałem to na laborce z fizyki. Po prostu w opinii takich ludzi jesteśmy zmanipulowani przez "tak zwaną" oficjalną naukę.

Było modne green, eco, nano, wege, teraz jest wegan i AI. Ciekawym co będzie następne.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Strona 112 z 276 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów